ΕΛΛΑΔΑ

Ετοιμάζουν σχέδιο επαναπατρισμού από τη Λιβύη

Ετοιμάζουν σχέδιο επαναπατρισμού από τη Λιβύη
«Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στη Λιβύη, υπό το συντονισμό του υφυπουργού...

«Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στη Λιβύη, υπό το συντονισμό του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτριου Δόλλη και του Γ.Γ. του υπουργείου, πρέσβη Ι. Α. Ζέπου, και βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να θέσει σε εφαρμογή σχέδιο επαναπατρισμού όσων Ελλήνων διαβιούν εκεί και εκφράσουν σχετικό αίτημα», αναφέρει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Η επιχείρηση επαναπατρισμού θα πραγματοποιηθεί με μέσα που θα διαθέσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας (μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου C-130) και κατόπιν της συνεννόησης που απαιτείται για την περίπτωση αυτή με τις λιβυκές αρχές.

«Προς το σκοπό αυτό», αναφέρει το ίδιο κείμενο, «η πρεσβεία της Ελλάδος στην Τρίπολη βρίσκεται σε συνεχή επαφή, τόσο με τους εκπροσώπους των ομογενειακών κοινοτήτων, στη Βεγγάζη και την Τρίπολη, όσο και με τις εταιρίες ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στη Λιβύη και απασχολούν προσωπικό σε διάφορα μέρη της χώρας, κάποια εξ αυτών απομακρυσμένα από τα μείζονα αστικά κέντρα».

Λίγο νωρίτερα, ο κ Ζέπος, σε συνέντευξή του σε κρατικό σταθμό, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το θέμα της Λιβύης συζητήθηκε εκτενώς χτες βράδυ, στο δείπνο που παρέθεσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον στις Βρυξέλλες, στους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, για την εξέταση της κατάστασης στον Αραβικό Κόσμο.

Είπε επίσης ότι, αν και η εικόνα που έχουμε είναι συγκεχυμένη, στη Βεγγάζη η κατάσταση είναι πιο δύσκολη από την Τρίπολη και τόνισε ότι η ελληνική πολιτεία έχει λάβει όλα τα μέτρα, εφόσον χρειαστεί για να βοηθήσουμε τους συμπατριώτες μας.

Αναφερόμενος στο ταξίδι του στην Αίγυπτο, επανέλαβε ότι μας ενδιαφέρει μία σταθερή Αίγυπτος, γιατί είναι η βασικότερη, χώρα του Αραβικού Κόσμου και ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη και ανοιχτή να βοηθήσει, εφόσον της ζητηθεί.

Διαβάστε επίσης: Στο χείλος του εμφυλίου η Λιβύη