ΕΛΛΑΔΑ

Σε κλοιό κακοκαιρίας όλη η χώρα

Σε κλοιό κακοκαιρίας όλη η χώρα
Βροχές, καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι - Πλημμύρες στο Πόρτο Ράφτη

Τσικνοπέμπτη με 9 μποφόρ, ισχυρές καταιγίδες, χιονοπτώσεις, αντιολισθητικές αλυσίδες και ισχυρούς ανέμους… Τα ισχυρά φαινόμενα βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη σχεδόν την επικράτεια με εντονότερα προβλήματα να σημειώνονται στην Ανατολική Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά-Εύβοια, την Ανατολική Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες.

Παράλληλα πυκνές χιονοπτώσεις σημειώνονται κατά διαστήματα σε όλα τα ορεινά, αλλά και σε περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλό υψόμετρο.
Οι άνεμοι στα πελάγη φτάνουν τα 8 και τοπικά στο Αιγαίο τα 9 μποφόρ. Ήδη τα πλοία μένουν δεμένα στα λιμάνια καθώς σε εξέλιξη είναι το απαγορευτικό που ισχύει στο βόρειο Αιγαίο και το Ιόνιο.

Με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων διεξάγεται η κυκλοφορία σε οδικά σημεία του νομού Τρικάλων, λόγω χιονιού.

Αλυσίδες χρειάζονται οι οδηγοί που κινούνται στην Ε.Ο. Τρικάλων - Άρτας, από την Ελάτη μέχρι την Γέφυρα «Αλεξίου», δηλαδή από το 30ο έως το 75ο χιλιόμετρο, και από τη θέση «Ισιώματα» του Δημοτικού Διαμερίσματος Στουρναραίϊκων μέχρι την Μεσοχώρα στην επαρχιακή οδό Πύλης Μεσοχώρας.

Το ύψος του χιονιού φτάνει στα δέκα εκατοστά, ενώ η χιονόπτωση συνεχίζεται.

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται όσοι κινούνται σε Καστοριά και Φλώρινα και συγκεκριμένα στις επαρχιακές οδούς Καστοριάς – Φλώρινας, από 22ο έως 28ο χλμ. (μέσω Βιτσίου) και Φλώρινας – Καστοριάς, από 20ο έως 30ο χλμ. (μέσω Βιτσίου). Ασθενείς χιονοπτώσεις σημειώνονται από τις απογευματινές ώρες έως και αυτή την ώρα, στους Δήμους Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου και Σουφλίου.

Η κίνηση των οχημάτων σε όλο το δίκτυο του νομού Έβρου γίνεται χωρίς τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, αλλά με ιδιαίτερη προσοχή, ενώ ειδικά συνεργεία της Νομαρχίας ρίχνουν αλάτι για την αντιμετώπιση του παγετού.

Στην περιοχή της Αττικής, η πυροσβεστική έχει δεχτεί, μέχρι στιγμής, 45 κλήσεις για άντληση υδάτων στη περιοχή του Πόρτο Ράφτη.

Νέα επιδείνωση αύριο

Τα φαινόμενα αναμένεται να παρουσιάσουν ύφεση από αργά το βράδυ, ωστόσο από αύριο (Παρασκευή) η κακοκαιρία επιστρέφει με πιο άγριες διαθέσεις.

Αττική

Τοπικές βροχές και πιθανώς το πρωί καταιγίδες, ενώ χιόνια θα πέσουν στην Πάρνηθα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι - βορειοανατολικοί 6-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 6 έως 9 βαθμούς, ωστόσο στα βόρεια του νομού θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Βροχή κατά περιόδους με παροδικές χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι - βορειοδυτικοί 4-6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία - Θράκη

Νεφώσεις με παροδικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά, αλλά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι έως 8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 9 βαθμούς.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος.

Νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές κυρίως το πρωί, χιονοπτώσεις στα ορεινά, αλλά και σε περιοχές με σχετικά χαμηλό υψόμετρο. Οι άνεμοι ανατολικοι, βορειοανατολικοί 5-7 μποφόρ και από το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους- βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασίας από 1 έως 14 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Ήπειρο θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος.

Συννεφιά με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα νότια. Χιονοπτώσεις χιονοπτώσεις στα ορεινά, αλλά και σε περιοχές με σχετικά χαμηλό υψόμετρο. Τα φαινόμενα νωρίς το βράδυ στα νότια θα είναι πιθανόν ισχυρά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί 5-7 μποφόρ και στα ανατολικά 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 0 έως 10 βαθμούς, ενώ στη Θεσσαλία θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες-Κρήτη

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, αλλά από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι στις Κυκλάδες θα πνέουν βόρειοι-βνορειοανατολικοί 6-8 μποφόρ και στην Κρήτη βόρειοι-βορειοδυτικοί 5-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 13 βαθμούς.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου- Δωδεκάνησα

Βροχές και καταιγίδες, που το πρωί στα Δωδεκάνησα θα είναι ισχυρές, αλλά από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι στα βόρεια, βορειανατολικοί 7-8 μποφόρ, στα νότια πρόσκαιρα ανατολικοί-νοτιοανατολικοί 5-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 8 έως 15 βαθμούς, ωστόσο στα βόρεια θα είναι 4-5 βαθμούς χαμηλότερη.

Οδηγίες από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Εν τω μεταξύ, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) εφιστά την προσοχή των πολιτών κατά το τριήμερο αυτό και τους συστήνει όπως προβούν στις παρακάτω ενέργειες:
•• Να ελέγξουν τις υδρορροές των κατοικιών τους (οροφές, μπαλκόνια, βεράντες κλπ) και να βεβαιωθούν για την ομαλή λειτουργία τους.
•• Να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
•• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζή ή με το αυτοκίνητο τους.
•• Να ενημερώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόβλεψη του καιρού από τα ΜΜΕ.
•• Να ενημερώνονται από τα κατά τόπους λιμεναρχεία για οποιαδήποτε πιθανή δια θαλάσσης μετακίνησή τους.