ΕΛΛΑΔΑ

Τι να προσέξετε στα νηστίσιμα-"Παγωμένες" οι τιμές

Τι να προσέξετε στα νηστίσιμα-"Παγωμένες" οι τιμές
Στα ίδια επίπεδα σε σχέση με πέρυσι θα κινηθούν οι τιμές των σαρακοστιανών...

Στα ίδια επίπεδα σε σχέση με πέρυσι θα κινηθούν οι τιμές των σαρακοστιανών, (+/-2%), σύμφωνα με τη Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ).

Στις τιμές του 2010 αναμένεται να διατεθεί και η παραδοσιακή λαγάνα, στα επίπεδα των 2,80 η 3 ευρώ (κιλό/780 γραμμ).

Το ΙΝ.ΚΑ ζητά την αυστηρή εποπτεία της αγοράς και συνιστά στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην αγορά μη τυποποιημένων προϊόντων.

Τι να προσέξετε στα θαλασσινά

Νωπά: Δώστε προσοχή στην οσμή, η οποία πρέπει να είναι η οσμή της θάλασσας. Οποιαδήποτε άλλη οσμή θεωρείται μη φυσιολογική.

Επίσης, η σάρκα πρέπει να είναι συμπαγής, ελαστική, γυαλιστερή και τα πλοκάμια-βεντούζες να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα.

Κατεψυγμένα: Τα κατεψυγμένα πρέπει να συντηρούνται στο σημείο πώλησης σε καταψύκτη στους -18o C, να πωλούνται συσκευασμένα και με υγειονομικό σήμα, δηλαδή τη σφραγίδα της επιχείρησης, η οποία είναι μικρή και ελλειψοειδής. Στη σφραγίδα αναφέρεται ο κωδικός αριθμός της επιχείρησης, π.χ. EL 30.A.60. EU. Επιπλέον, στη συσκευασία πρέπει να αναγράφονται όλες οι υποχρεωτικές ενδείξεις, που προβλέπονται από τη νομοθεσία, δηλαδή η ονομασία πώλησης, το καθαρό βάρος, η χρονολογία ανάλωσης, οι ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και χρήσης, το όνομα, η εμπορική επωνυμία και η διεύθυνση του κατασκευαστή ή του συσκευαστή, ο τόπος παραγωγής ή προέλευσης.

Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΙΝ.ΚΑ, «αν μετά την κατανάλωση νηστίσιμων εδεσμάτων αισθανθείτε λίγο περίεργα είναι πιθανόν να έχετε πάθει τροφική δηλητηρίαση. Σ' αυτή την περίπτωση λοιπόν θα νιώθετε: πόνο στην κοιλιά, επίμονο πονοκέφαλο, διάρροια, ναυτία και εμετούς και ζάλη. Αν είστε υγιής, δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας.

Παραμείνετε ξαπλωμένος, να πίνετε πολλά υγρά και να περιμένετε μερικές ώρες. Αν οι εμετοί επιμένουν, πρέπει ν' ανησυχήσουν περισσότερο οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Δηλαδή, οι ηλικιωμένοι, όσοι έχουν καρδιακά ή αναπνευστικά προβλήματα και τα βρέφη''.