ΕΛΛΑΔΑ

Συλλήψεις, τραυματισμοί και μια «βομβαρδισμένη» Αθήνα, το αποτέλεσμα της επετείου Γρηγορόπουλου

Συλλήψεις, τραυματισμοί και μια «βομβαρδισμένη» Αθήνα, το αποτέλεσμα της επετείου Γρηγορόπουλου

«Εμπόλεμη ζώνη» θύμιζαν τα Εξάρχεια το βράδυ της Κυριακής (6/12), ημέρα συμπλήρωσης επτά χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Το αποτέλεσμα της «μάχης»... 35 προσαγωγές, 13 συλλήψεις, τρεις τραυματίες και πολλές ζημιές σε καταστήματα, σπίτια και αυτοκίνητα.

Η επέτειος της 6ης Δεκεμβρίου 2008, όταν ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες του αστυνομικού Επαμεινώνδα Κορκονέα, μύριζε μπαρούτι από τις αρχές της εβδομάδας.

Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες αλλά και κατά τη διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης της Πέμπτης (3/12), σε περιοχές της Αθήνας, με ομάδες νεαρών κουκουλοφόρων να επιτίθενται με μολότοφ κατά αστυνομικών.

16039481

Παράλληλα η Αστυνομία προετοιμαζόταν για τις πορείες και τις συγκεντρώσεις της 6/12, στο πλαίσιο μάλιστα της επιστολής που δημοσίευσε ο Νίκος Ρωμανός και στην οποία καλούσε σε «μαύρο Δεκέμβρη».

Η αρχή των επεισοδίων

Το μαθητικό συλλαλητήριο στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα.

Αρχικά μαθητές και φοιτητικοί σύλλογοι είχαν συγκεντρωθεί στα Προπύλαια, όπου επικράτησε ένταση όταν ομάδα περίπου 30 νεαρών πέταξε πέτρες και φωτοβολίδες σε αστυνομικούς των ΜΑΤ, οι οποίοι δεν απάντησαν.

Κεντρικοί δρόμοι έκλεισαν ενώ λίγο μετά ένα περίπτερο επί της οδού Σταδίου, στο ύψος της παλιάς Βουλής, τυλίχθηκε στις φλόγες.

2

Ωστόσο, η παρέμβαση της πυροσβεστικής ήταν άμεση και η φωτιά έσβησε γρήγορα, ενώ φωτιές έχουν βάλει άγνωστοι και σε μερικούς κάδους σκουπιδιών.

epeteios grigoropoulou3

Στην πορεία συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της Λαϊκής Ενότητας, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΜΛ-ΚΚΕ και άλλων παρατάξεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Αργότερα, το βράδυ άρχισαν τα επεισόδια στα Εξάρχεια. Η ένταση ξεκίνησε όταν άγνωστοι εκτόξευσαν μολότοφ κατά ανδρών των ΜΑΤ στην οδό Πανεπιστημίου, με τις δυνάμεις της αστυνομίας να απαντούν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Η πορεία που βρισκόταν σε εξέλιξη για τη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου χωρίστηκε στα δύο και η ένταση μεταφέρθηκε στα Εξάρχεια.

Λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ ξέσπασε φωτιά σε μπαλκόνι 1ου ορόφου στην Σολωμού, με την Πυροσβεστική καταβάλει προσπάθεια για να φτάσει στο σημείο και να τη σβήσει.

Όταν έφτασε το πυροσβεστικό όχημα δέχτηκε επίθεση από νεαρούς κουκουλοφόρους.

Οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Εξαρχείων μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης με βροχή από μολότοφ και εκτεταμένη χρήση χημικών από αστυνομικούς στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Μπουμπουλίνας, καθώς και στην Τοσίτσα.

2424031

Οι νεαροί επιχείρησαν να πυρπολήσουν ένα ΙΧ αυτοκίνητο, αλλά η φωτιά σβήστηκε από τους αστυνομικούς.

Η Αστυνομία προχώρησε σε 35 προσαγωγές με 13 από αυτές να μετατρέπονται σε συλλήψεις. Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Ένα κερί για τον Αλέξη

Στον πεζόδρομο, όπου πριν από επτά ακριβώς χρόνια έπεφτε νεκρός ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος από τα πυρά του ειδικού φρουρού, Επαμεινώνδα Κορκονέα, φίλοι αλλά και απλός κόσμος τίμησε τη μνήμη του άτυχου νεαρού, ανάβοντας ένα κεράκι και αφήνοντας λουλούδια.

Επεισόδια και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας

Βόλος

Μετά την ολοκλήρωση της πορείας για τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, αντιεξουσιαστές έστησαν πύρινα οδοφράγματα στην Λεωφόρο Δημητριάδος, στο κέντρο του Βόλου. Ομάδα αντιεξουσιαστών πραγματοποίησε επίθεση και στο Αστυνομικό Τμήμα Βόλου.

Καλαμάτα

Ένταση σημειώθηκε στο κέντρο της Καλαμάτας, κατά τη διάρκεια της πορείας στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, όταν ομάδα διαδηλωτών, κατά την επιστροφή της πορείας προς την πλατεία 23ης Μαρτίου, προκάλεσε επεισόδια. Νωρίτερα, άγνωστοι πέταξαν μαύρες και κόκκινες μπογιές στην πρόσοψη του υποκαταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και έσπασαν τη βιτρίνα ενός καταστήματος.

Συγκεκριμένα, περίπου στις 8.30 χθες βράδυ, η ομάδα αυτή, φτάνοντας η πορεία στον πεζόδρομο της Αριστομένους και μπροστά από τα γραφεία της Χρυσής Αυγή, όπου βρίσκονταν άνδρες των ΜΑΤ, τους επιτέθηκαν με πέτρες και καπνογόνα, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση.

Δεκατέσσερα άτομα προσήχθησαν από την Αστυνομία και δύο από αυτά συνελήφθησαν, ένας 30χρονος κι ένας 22χρονος.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία, για τα κατά περίπτωση αδικήματα, της απόπειρας πρόκλησης σωματικών βλαβών, της διατάραξης κοινής ειρήνης και της απρόκλητης φθοράς, ενώ προανάκριση διενεργεί η υποδιεύθυνση ασφάλειας Καλαμάτας.

Κομοτηνή

Επεισόδια είχαμε έξω από το κτίριο της Παλαιάς Νομικής Σχολής, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το κέντρο της Κομοτηνής, όπου κατέληξε γύρω στις 7.30 το απόγευμα η πορεία στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Ομάδα αντιεξουσιαστών έβαλε φωτιά σε έναν κάδο απορριμμάτων έξω από το κτίριο του πανεπιστημίου και επιδόθηκε σε πετροπόλεμο εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Οι άνδρες των ΜΑΤ ανταπέδωσαν, χρησιμοποιώντας χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, και χημικά. Λίγο μετά τις 9 οι αστυνομικοί έκαναν μία προσαγωγή νεαρού από την ομάδα των αντιεξουσιαστών.

Ηράκλειο

Ομάδες αντιεξουσιαστών -που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας- έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων στη Λεωφόρο Δικαιοσύνης στο Ηράκλειο, κοντά στο Δικαστικό Μέγαρο και έσπασαν τζαμαρίες καταστημάτων.

Στη συνέχεια, στην οδό 25ης Αυγούστου, προκάλεσαν φθορές σε υποκαταστήματα τραπεζών, καταστήματα και αυτοκίνητα και έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.

Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων και οι ομάδες των νεαρών ανταπάντησαν πετώντας πέτρες.

Χανιά

Μικρής έκτασης ζημιές σε διάφορα σημεία της πόλης των Χανίων προκάλεσε ομάδα νεαρών κατά τη διάρκεια πορείας που πραγματοποιήθηκε χθες στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Οι συμμετέχοντες στην πορεία συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και στη συνέχεια φωνάζοντας συνθήματα διέσχισαν κεντρικούς δρόμους.

Μικρή ομάδα νεαρών που βρισκόταν στο τέλος της πορείας φορώντας κράνη και κουκούλες, έγραψαν συνθήματα στην είσοδο του δημαρχείου και σε αλλά σημεία της πόλης, ενώ λίγο πριν από το τέλος της πορείας και ενώ αυτή βρισκόταν στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, έβαλαν φωτιά σε έναν κάδο απορριμμάτων, κατέστρεψαν ΑΤΜ της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας και προκάλεσαν φθορές στα μάρμαρα εισόδου της Τράπεζας Ελλάδας.

Σ' όλη τη διάρκεια της πορείας υπήρχε ισχυρή αστυνομική παρουσία, ενώ στο κέντρο της πόλης παραμένουν ακόμα αστυνομικές δυνάμεις.

Αγρίνιο

Σε προσαγωγές και συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία στο Αγρίνιο, μετά τις φθορές που προκάλεσαν νεαροί στο κέντρο της πόλης, λίγο μετά την ολοκλήρωση της πορείας μνήμης για την έβδομη επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί προσήγαγαν στην Ασφάλεια 28 άτομα και συνέλαβαν τέσσερα, εκ των οποίων τρεις ανήλικους. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι συλληφθέντες κατηγορούνται για διακεκριμένες φθορές κατά συναυτουργία, καθώς και για διατάραξη κοινής ειρήνης.

Σημειώνεται, ότι αμέσως μετά το τέλος της πορείας, νεαρά άτομα, που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλες, προκάλεσαν φθορές στις προσόψεις τριών τραπεζών και σε ένα υποκατάστημα των ΕΛΤΑ, ενώ έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Σχετικές ειδήσεις