ΕΛΛΑΔΑ

Ειδομένη: Άνοιξε η σιδηροδρομική γραμμή - Συνεχίζεται η επιχείρηση της αστυνομίας (photos)

Ειδομένη: Άνοιξε η σιδηροδρομική γραμμή - Συνεχίζεται η επιχείρηση της αστυνομίας (photos)

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 7:30 το πρωί της Τετάρτης (9/12) μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας, για την απομάκρυνση των μεταναστών που είχαν αποκλείσει από τις 19 Νοεμβρίου, τη σιδηροδρομική γραμμή στηνΕιδομένη.

ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΝ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ - ΕΝΑΣ ΙΡΑΝΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Στην επιχείρηση συμμετέχουν περίπου 400 άνδρες των ΜΑΤ, οι οποίοι έχουν ήδη ξηλώσει τις σκηνές που βρίσκονταν πάνω στις γραμμές κι έχουν προχωρήσει στην απομάκρυνση των μεταναστών και την επιβίβασή τους σε λεωφορεία, τα οποία ξεκινούν για την Αθήνα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι αυτοί θα φιλοξενηθούν στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο, στο Φάληρο.

Κλιμάκιο του Δήμου Παιονίας καθαρίζει το μεσημέρι την περιοχή, ενώ λεωφορεία με πρόσφυγες από τις τρεις εθνικότητες στις οποίες επιτρέπεται η διέλευση (Σύριοι, Ιρακινοί και Αφγανοί) βρίσκονται σε απόσταση 15 χλμ. από την Ειδομένη και αναμένουν σήμα από την αστυνομία προκειμένου να προσεγγίσουν την ουδέτερη ζώνη.

Στο μεταξύ, νωρίτερα αναχώρησαν από τον καταυλισμό στην Ειδομένη 16 λεωφορεία γεμάτα μετανάστες, με κατευθύνση την Αθήνα. Συνολικά έχουν αναχώρει έως τώρα, 29 λεωφορεία με περίπου 2.000 μετανάστες.

twitter

Την ίδια ώρα, η σιδηροδρομική γραμμή έχει ανοίξει και έχουν ήδη περάσει τρεις εμπορικές αμαξοστοιχίες από τα Σκόπια προς την Ελλάδα.

twitter5

«Πρόκειται για μία αμαξοστοιχία με 15 βαγόνια που μεταφέρει ζάχαρη, μία με 17 βαγόνια που μεταφέρει χημικά και μία της COSCO με 38 άδεια βαγόνια, που κατευθύνεται στον Πειραιά, για να φορτώσει», ανέφερε ο Ανέστης Σαχπελίδης, εκπρόσωπος μεταφορικών εταιρειών, ο οποίος παράλληλα υπολογίζει τη ζημία που υπέστησαν οι μεταφορείς από τον αποκλεισμό, στα 1,2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, επιβατική αμαξοστοιχία θα παραλάβει περίπου 300 μετανάστες με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι στη συνέχεια θα κατευθυνθούν με άλλο τρένο, το βράδυ, στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, προσήχθησαν περισσότεροι από δέκα μετανάστες, διαφόρων εθνικοτήτων, οι οποίοι βρέθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Ειδομένης και λίγο αργόρερα αφέθηκαν ελεύθεροι. Νωρίτερα, είχαν προσαχθεί τέσσερις δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ, οι οποίοι βρίσκονταν έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι μισή ώρα μετά.

Παράλληλα, στο κέντρο υγείας Πολυκάστρου έχει διακομιστεί ένας 29χρονος Ιρανός, ο οποίος έχει υποστεί τραύμα από μαχαίρι. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης Χρυσή Ματσικούδη, ο τραυματίας φέρει τραύματα από μαχαίρι στο άνω και κάτω άκρο και η κατάστασή του, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, δεν είναι σοβαρή.

twitter4

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο συντονιστής του Κέντρου Υγείας Πολυκάστρου Κιλκίς, Γιώργος Περπερίδης, ανέφερε ότι ο Ιρανός τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια συμπλοκής με ομοεθνείς του.

«Ο 29χρονος Ιρανός μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, είχε θλαστικό τραύμα στο χέρι και στο πόδι και τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια συμπλοκής με ομοεθνείς του και όχι από αστυνομικούς, όπως αναφέρουν διάφορες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο» τόνισε ο κ. Περπερίδης.

«Αφού ράψαμε τις πληγές του και έγινε ο απαραίτητος ακτινολογικός έλεγχος και διαπιστώσαμε ότι είναι καλά στην υγεία του, σε συνεργασία με την αστυνομία καλέσαμε ταξί που τον άφησε μαζί τον συνοδό του στον καταυλισμό προκειμένου να επιβιβαστούν στο λεωφορείο και να φύγουν» πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο δημοσιογράφος της Telegraph, Oscar Webb, έγραψε στο twitter ότι ένας Ιρανός κατήγγειλε ότι συμπατριώτης του χτυπήθηκε από αστυνομικό με γκλομπ όταν αρνήθηκε να απομακρυνθεί από τις γραμμές.

Η επιχείρηση είχε ξεκινήσει με τα ΜΑΤ να απομακρύνουν τους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν στις γραμμές του τρένου και να τους κρατούν σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από το σημείο της επιχείρησης ενώ έστησαν μπλόκο στην Εθνική Οδό, στη γέφυρα του Αξιού.

Ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης, δήλωσε ότι «εξελίχθηκε με ηρεμία η αστυνομική επιχείρηση απομάκρυνσης των μεταναστών. Έχει αποσυμφορηθεί η περιοχή, όπως και η σιδηροδρομική γραμμή, και ήδη πέρασε η πρώτη εμπορική αμαξοστοιχία». Ο κ. Γκουντενούδης, συμπλήρωσε ότι η τοπική κοινωνία θα ηρεμήσει και τόνισε ότι «δεν θέλουμε να ξαναγίνει το ίδιο με εθνικότητες μεταναστών, που δεν μπορούν να περάσουν».

Υπενθυμίζεται ότι τα Σκόπια εδώ και αρκετές εβδομάδες επιτρέπουν τη διέλευση στα εδάφη τους μόνο σε πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, αφήνοντας εκτός χιλιάδες άλλους που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων.

Την περασμένη Δευτέρα, οι κάτοικοι της Ειδομένης είχαν προειδοποιήσει με κινητοποιήσεις αν η κυβέρνηση δεν έβρισκε άμεσα λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή τους.

Πηγή φωτογραφιών: Oscar Webb (twitter)


Σχετικές ειδήσεις