ΕΛΛΑΔΑ

Καζάνι που βράζει η Ειδομένη - 6.000 μετανάστες παραμένουν στην ουδέτερη ζώνη

Καζάνι που βράζει η Ειδομένη - 6.000 μετανάστες παραμένουν στην ουδέτερη ζώνη

Σε «καζάνι» που σιγοβράζει έχει μετατραπεί η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - Σκοπίων, στο ύψος της Ειδομένης, καθώς περίπου 6000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί στο σημείο και περιμένουν να περάσουν στη γειτονική χώρα.

Ωστόσο, το σημείο διέλευσης εξακολουθεί να παραμένει κλειστό κι εκεί έχουν συγκεντρωθεί μετανάστες από το Ιράν και το Μαρόκο, που διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι δεν τους επιτρέπεται να περάσουν στα Σκόπια.

Την ίδια ώρα, ακινητοποιημένα επί ελληνικού εδάφους -αλλά και στα Σκόπια, τη Σερβία κ.α.- βρίσκονται εκατοντάδες βαγόνια με εμπορεύματα καθώς συνεχίζεται ο αποκλεισμός της σιδηροδρομικής γραμμής από μετανάστες. Αυτό έχει ως συνέπεια να προκαλούνται ανυπολόγιστες ζημιές σε εμπόρους και μεταφορικές εταιρείες.

Εκπρόσωποι δύο μεταφορικών εταιρειών, οι Δημήτρης Ιορδανίδης και Αναστάσιος Σαχπελίδης, που επισκέφθηκαν σήμερα (3/12) την Ειδομένη, είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι υπάρχουν 17 τρένα στη Γευγελή με 500-600 βαγόνια γεμάτα τρόφιμα, καζάνια με πετρέλαιο και χημικά, ακόμα και χριστουγεννιάτικα είδη από Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία και Τσεχία που περιμένουν να γεμίσουν τα ράφια καταστημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενόψει της εορταστικής περιόδου.

Εν τω μεταξύ, ο καταυλισμός προσωρινής διαμονής που είχε στηθεί από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και άλλες ΜΚΟ, έχει παραδοθεί στα χέρια προσφύγων και μεταναστών, που έχουν κάνει «πλιάτσικο» σε όλες τις προμήθειες των ΜΚΟ, σπάζοντας τις πλαστικές σκηνές και αρπάζοντας ό,τι έβρισκαν μπροστά τους.

«Χθες το βράδυ, ο καταυλισμός ήταν ήδη γεμάτος με 2500-3000 κόσμο. Προστέθηκαν άλλοι 2500 άνθρωποι που ήρθαν με 40 και πλέον λεωφορεία με αποτέλεσμα αυτό να πυροδοτήσει την κατάσταση» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Αλέξανδρος Βούλγαρης και προσθέτει: «Μπορούσαμε να διαχειριστούμε τις προηγούμενες μέρες τόσο κόσμο αλλά από τη στιγμή που σταμάτησε η ροή αυτό ήταν αδύνατο».

Μέλη των ΜΚΟ αναγκάστηκαν τα ξημερώματα να εκκενώσουν τον καταυλισμό και στο σημείο έμεινε μόνο προσωπικό ασφαλείας. Από το πρωί, όλα τα μέλη των ΜΚΟ προσπαθούσαν να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να αποφασίσουν αν θα ξαναστήσουν τον καταυλισμό σε συνάρτηση όμως, όπως ξεκαθαρίζει ο κ. Βούλγαρης, με τις πολιτικές αποφάσεις που θα ληφθούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Στο μεταξύ, το τρένο που ήρθε από την Αθήνα προκειμένου να μεταφέρει όσους μετανάστες το επιθυμούσαν, αναχώρησε με μόνο 50 άτομα.

Σχετικές ειδήσεις