ΕΛΛΑΔΑ

Γερμανοί «ράμπο» στο Αιγαίο εναντίον διακινητών

Γερμανοί «ράμπο» στο Αιγαίο εναντίον διακινητών

Βρίσκονται στη Σάμο και πάνοπλοι επιχειρούν νυχτερινές ώρες. Η αποστολή τους είναι πολύ συγκεκριμένη…

Πρόκειται για Γερμανούς αστυνομικούς οι οποίοι εδώ και δύο ημέρες έχουν ενταχθεί στο δυναμικό της Frontex και η βάση τους βρίσκεται στο Βαθύ της Σάμου.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle (DW), οι αστυνομικοί επιχειρούν με δύο γερμανικά περιπολικά σκάφη (Börde και Uckermark) και αποστολή τους είναι το εντοπισμός διακινητών και η διάσωση προσφύγων και μεταναστών.

samos

Τα σκάφη που ανήκουν στο δυναμικό της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, έφτασαν στο νησί με καράβι από το Ροστόκ. Με τις μέχρι τώρα διαθέσιμες πληροφορίες, τα σκάφη θα παραμείνουν στο νησί μέχρι και τον Ιούνιο.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της DW, η επιχείρηση δεν είναι εύκολη. Πέντε Γερμανοί αστυνομικοί μαζί με έναν Έλληνα συνάδελφό τους βγαίνουν το βράδυ από το λιμάνι στο Βαθύ και με κλειστά τα φώτα, για να μην διακρίνεται το σκάφος στο σκοτάδι, προσπαθούν να κυνηγήσουν διακινητές.

«Η δυσκολία στη σύλληψή τους έγκειται στο ότι είναι αποφασισμένοι για όλα» περιγράφει ο επικεφαλής της επιχείρησης Φρανκ Ρογκάτι και αναφέρει πως: «Δεν μπορούμε να ξέρουμε εκ των προτέρων πόσο βίαιο δυναμικό μπορεί να κρύβουν, αλλά πρέπει να υπολογίζουμε ότι θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνοι και να φέρουν όπλα». Είναι και ο λόγος που όλοι οι αστυνομικοί στα σκάφη είναι πάνοπλοι.

«Είναι όπως όταν σταματάς για έλεγχο στο δρόμο, δεν ξέρεις τι σε περιμένει» εξηγεί ο Ρογκάτι.

samos1

Ο κίνδυνος δεν περιορίζεται όμως μόνο στους διακινητές. Ακόμη και οι πρόσφυγες μπορεί να είναι επικίνδυνοι από κάθε άποψη. Για παράδειγμα, οι αστυνομικοί που συμμετέχουν σε τέτοιες αποστολές, θα πρέπει να έχουν κάνει ένα ευρύ φάσμα εμβολίων κατά των μεταδοτικών ασθενειών.

Εκείνο το βράδυ που η συνεργάτιδα του γερμανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Αλεξία Αγγελοπούλου επιβιβάστηκε στο πλοιάριο για να κάνει το ρεπορτάζ, η περιπολία δεν διήρκησε πολύ. Το σκάφος επέστρεψε στο λιμάνι στο Βαθύ με τα φώτα ανοιχτά και με 13 πρόσφυγες στο κατάστρωμα. Κάθονταν ο ένας δίπλα στον άλλο, σκεπασμένοι με ειδικές φόρμες κατά του κρύου και φοβισμένοι. Μόλις έδεσε το πλοίο, οι αστυνομικοί τους βοηθούν. Στη ξηρά μεταφέρουν και το φουσκωτό τους, είναι τόσο μικρό που ίσα-ίσα χωρά σε μια πισίνα. Εδώ τελειώνει το έργο των γερμανικών αστυνομικών και αρχίζει των εθελοντών και της ελληνικής ακτοφυλακής.

Ο Μπέρντ Γκέρχαρντ αποκαλύπτει ορισμένες τεχνικές τους επαγγέλματος. Οι αστυνομικοί προσπαθούν πάντα να μην ξεσπάσει πανικός στο κατάστρωμα και πέσει κάποιος πρόσφυγας στη θάλασσα. Οι περισσότεροι δεν ξέρουν κολύμπι. Εάν υπάρχει ανάγκη, το πλήρωμα τους παρέχει πρώτες βοήθειες και νερό. Στην ερώτηση πώς εκτιμά την πολιτική κατάσταση ο Μπερντ Γκέρχαρντ απαντά σηκώνοντας τους ώμους: «Δεν κάνω ιδιαίτερες σκέψεις γι´αυτό. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τους Έλληνες συναδέλφους. Δείχνουμε αλληλεγγύη σε μια περιοχή της Ευρώπης που βράζει και σώζουμε ζωές. Αυτό είναι που μετρά και δίνει στην ομάδα κίνητρο».

Σχετικές ειδήσεις