ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό - Λιμάνι Πειραιά : Η κυβέρνηση απομάκρυνε τους δημοσιογράφους

Προσφυγικό - Λιμάνι Πειραιά : Η κυβέρνηση απομάκρυνε τους δημοσιογράφους

Σε μια κίνηση που προκαλεί πολλά ερωτήματα και θυμίζει άλλες εποχές, οι Αρχές προχώρησαν στην απομάκρυνση όσων δημοσιογράφωνκαι φωτορεπόρτερ βρίσκονταν στην πύλη Ε-3 του λιμανιού του Πειραιά, πριν ξεκινήσει η ενημέρωση των προσφύγων και των μεταναστών, γεγονός που προκάλεσε μικροένταση.

Χωρίς προφανή -τουλάχιστον- λόγο, οι εκπρόσωποι του Τύπου απομακρύνθηκαν από το σημείο όπου το πρωί της Τετάρτης (06/04) τρεις γγ υπουργείων (Βασίλης Παπαδόπουλος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τζενέτος Φιλιππάκος του Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Γιάννης Ταφύλης του Εθνικής Άμυνας) με τη βοήθεια εκπροσώπων μεταναστών στην Ελλάδα, ενημέρωσαν τους πρόσφυγες που διαμένουν στον Πειραιά.

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες, ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής απομάκρυνε τα τηλεοπτικά συνεργεία και τους δημοσιογράφους.

Στόχος τους είναι, ήταν να πείσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να επιβιβαστούν σε πούλμαν και να μεταφερθούν σε οργανωμένα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας, κάτι που εδώ και ημέρες αυτοί αρνούνται να κάνουν.

Τα πούλμαν παραμένουν στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ, αλλά κανένας μετανάστης και πρόσφυγας δεν έχει επιβιβασθεί σε αυτά, μέχρι στιγμής.

Μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης εκτυλίχθηκαν ασύλληπτες σκηνές στο λιμάνι, με ομάδα προσφύγων σε έξαλλη κατάσταση να διαμαρτύρεται για τα όσα συμβαίνουν.

Μάλιστα ένας από αυτούς δεν δίστασε να σηκώσει στα χέρια του και να ταρακουνάει με δύναμη ένα μωρό, μόλις λίγων μηνών, κινούμενος απειλητικά προς μια ομάδα λιμενικών οι οποίοι βρίσκονταν στο σημείο.

Δείτε το βίντεο του cnn.gr

Από τις 12:15 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονταν στην πύλη Ε3, μαζί με τα παιδιά, πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας, αποκλείοντας την προβλήτα.

Λίγο αργότερα, τα πνεύματα ηρέμησαν, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες αποχώρησαν, ωστόσο, επειδή στο σημείο βρίσκεται συγκεντρωμένος κόσμος, οι λιμενικές Αρχές δεν επιτρέπουν τη διέλευση οχημάτων, προς το παρόν.

Εν τω μεταξύ, σε άλλο σημείο του λιμανιού του Πειραιά αναμένεται να έχουν μεταφερθεί έως το βράδυ οι πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν σε σκηνές και στον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε3.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι άνθρωποι αυτοί αναμένεται πιθανότατα αύριο να μετακινηθούν με λεωφορεία σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας.

Το μεσημέρι, στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», μεταφέροντας από τον Βόλο περίπου 50 προκάτ οικίσκους, που θα μεταφερθούν με φορτηγά στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας που κατασκευάζεται στον Σκαραμαγκά.

Το συγκεκριμένο κέντρο αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα και να μεταφερθούν σε αυτό πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες από το λιμάνι.

Παράλληλα, στον Βόλο την άφιξη ίσως και 400 προσφύγων και μεταναστών στις εγκαταστάσεις φιλοξενίας της εταιρείας «Μόζας ΑΕ», στο ύψος της Α' Βιομηχανικής Περιοχής, αναμένουν από αργά σήμερα το βράδυ έως αύριο οι υπηρεσίες και ο δήμος.

Για τις πρώτες ανάγκες των προσφύγων και μεταναστών θα διανεμηθούν νερά, φρούτα, μπισκότα και χυμοί, ενώ χθες το βράδυ, στο δημαρχείο Βόλου, ετοιμάστηκαν πακέτα με είδη πρώτης ανάγκης.

Κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, χθες, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η αποδοχή παραχώρησης χρήσης του ακινήτου της εταιρείας «Μόζας ΑΕ».

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, το καταμαράν "Tera jet" βρίσκεται στη Χίο και αναμένεται, πιθανόν αύριο, να αναχωρήσει για διάφορα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να παραλάβει μετανάστες με προορισμό τη Μυτιλήνη.

Σχετικές ειδήσεις