ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία πλήττει για δεύτερη ημέρα τη χώρα - Σε ποιες περιοχές θα εκδηλωθούν έντονα φαινόμενα

Κακοκαιρία πλήττει για δεύτερη ημέρα τη χώρα - Σε ποιες περιοχές θα εκδηλωθούν έντονα φαινόμενα

Εκτεταμμένες καταστροφές άφησε πίσω το κύμακακοκαιρίαςπου έπληξε τη δυτική Ελλάδα τα ξημερώματα της Δευτέρας (19/9) -Η πρόγνωση του καιρού έως την Παρασκευή (23/9)

Βροχές, καταιγίδες αλλά και υψηλές θερμοκρασίες

Η αναλυτική πρόγνωση για την Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2016 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ)

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ την Τρίτη (20/9/2016) θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες που θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές στα δυτικά, τη Θράκη και την ανατολική νησιωτική χώρα. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σταδιακά από το απόγευμα στα δυτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Άστατος και κατά περιόδους νεφελώδης θα είναι ο καιρός στην Αττική με πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων ή μεμονωμένων καταιγίδων κυρίως στα βόρεια του νομού μέχρι τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 4 και βαθμιαία βορειοδυτικοί 5 μποφόρ με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 20 έως 28 βαθμούς κελσίου.

Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν θα αναπτυχθούν στη Θεσσαλονίκη με αποτέλεσμα να σημειωθούν πρόσκαιροι όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 4 και βαθμιαία μέχρι 5μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 23 βαθμούς κελσίου.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού για την υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη

Στη Θράκη νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και τις απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες.

Άνεμοι: από δυτικές 4 με 5 και βαθμιαία από βόρειες διευθύνσεις τοπικά μέχρι 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 16 έως 27 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Νεφώσεις με σποραδικές βροχές και καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα.

Άνεμοι: βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 18 έως 26 βαθμούς Κέλσιου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικούς όμβρους και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες.

Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 17 έως 29 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά όπου πιθανόν να είναι πρόσκαιρα ισχυρές.

Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 21 έως 31 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπου ισχυρές.

Άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 20 έως 30 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Ο καιρός τις επόμενες ημέρες από τον μετεωρολόγο Σάκη Αρναούτογλου

Εκτεταμένες καταστροφές σε Ζάκυνθο, Πάτρα και Πύργο

Πύργος, Πάτρα και Ζάκυνθος είναι οι πρώτες περιοχές που «χτυπήθηκαν» από την κακοκαιρία τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Λόγω της κακοκαιρίας η κυκλοφορία των οχημάτων στη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου έχει διακοπεί διακόπηκε προσωρινά για λόγους ασφαλείας.

pirgos4
patra1
zakinthos1
2596132
Τα ξημερώματα της Δευτέρας (19/09), ανεμοστρόβιλος πέρασε από την περιοχή του Λάπατου στον Πύργο προκαλώντας ζημιές σε στέγες σπιτιών, τέντες και άλλες κατασκευές.

Στην περιοχή των Σαβαλίων, και συγκεκριμένα στην Εθνικό Οδό, δέντρο καταπλάκωσε αυτοκίνητο εν κινήσει. Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί δεκάδες κλήσεις για παρεμβάσεις ενώ από την κακοκαιρία σημειώθηκαν εκτεταμένες και συχνές διακοπές ρεύματος. Στην πόλη του Πύργου η διακοπή διάρκεσε από τις 06:15π.μ.έως τις 07:30π.μ. με τα συνεργεία της ΔΕΗ να αποκαθιστούν σταδιακά την παροχή του ρεύματος.

Η κίνηση στον δρόμο Πύργου - Κατακόλου πραγματοποιείται με δυσκολία καθώς αρκετά δένδρα έχουν πέσει στο οδόστρωμα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες για λίγο χρονικό διάστημα είχε διακοπεί η κυκλοφορία.

Το πέρασμα της κακοκαιρίας από την Πάτρα

Γύρω 06:430 σήμερα το πρωί, ισχυρή καταιγίδα έπληξε την Πάτρα με κύρια χαρακτηριστικά την έντονη βροχόπτωση, τους θυελλώδεις ανέμους και τις καταιγίδες.

Λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε σε περισσότερες από 25 περιπτώσεις για πτώσεις δέντρων και κλαδιών, κυρίως μέσα στην πόλη της Πάτρας.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Αχαΐας Νίκος Ρουμελιώτης, εξαιτίας των δυνατών ανέμων που έπνεαν στην Πάτρα από τις 6:30 έως και τις 7 το πρωί, προκλήθηκαν πτώσεις δέντρων σε διάφορες περιοχές της πόλης, με αποτέλεσμα να κλείσουν δρόμοι, ενώ σε τέσσερις περιπτώσεις δέντρα και κλαδιά έπεσαν πάνω σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Όπως πρόσθεσε ο Νίκος Ρουμελιώτης, κλιμάκια πυροσβεστών επενέβησαν σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, ώστε να απομακρυνθούν τα κομμένα δέντρα, να ανοίξουν δρόμοι και να απεγκλωβιστούν αυτοκίνητα.

Στα Δεμένικα σημειώθηκε διακοπή ρεύματος ενώ στη διασταύρωση της Πατρών – Κλάους με τη Βενιζέλου, λόγω των θυελλωδών ανέμων έφυγαν τραπεζοκαθίσματα απο καταστήματα και βγήκαν στο δρόμο. Στην Ακτή Δυμαίων το νερό έφτασε σε ύψος τους 30 πόντους με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν τρία οχήματα.

Επίσης, πτώσεις δέντρων καταγράφηκαν και σε γειτονικές περιοχές της Πάτρας, όπως στην Παραλία, ενώ λόγω των ανέμων προκλήθηκαν ζημιές σε τραπεζοκαθίματα και ομπρέλες, που βρίσκονταν σε πλατείες. Ακόμη, σε μία περίπτωση έσπασε υαλοπίνακας καταστήματος.

Οι ισχυροί άνεμοι έπληξαν και άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, με αποτέλεσμα η Πυροσβεστική υπηρεσία να δεχθεί περίπου 40 κλήσεις για κοπές δέντρων στον Πύργο, στην Αμαλιάδα, στο Αίγιο και στην Ναύπακτο.

Ανεμοστρόβιλος στη Ζάκυνθο

Μεγάλα προβλήματα στο νησί προκάλεσε ανεμοστρόβιλος που πέρασε από την περιοχή, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η άμεση επέμβαση των συνεργείων της ΔΕΔΔΗΕ και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου.

Αυτή την στιγμή, τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται στην περιοχή του Αλυκάνα, όπου ο δυνατός ανεμοστρόβιλος ξερίζωσε δέντρα και έσπασε κολώνες ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ σήκωσε και στέγες από μικρά μαγαζιά και πήρε τσίγκους και άλλα ελαφριά υλικά.

Συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ βρέθηκαν στο σημείο και προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές ενώ ένα πυροσβεστικό όχημα χρειάστηκε να κόψει δέντρα που ξεριζώθηκαν. Επίσης, στο γειτονικό χωριό, Σκουλικάδο, ο ανεμοστρόβιλος ξερίζωσε δέντρα και πήρε μαζί του σκεπές στάβλων και αγροκτημάτων χωρίς ευτυχώς να προκαλέσει τραυματισμούς.

Ακόμα και στην πόλη της Ζακύνθου προκλήθηκαν υλικές ζημιές από τους δυνατούς ανέμους με χαρακτηριστικό παράδειγμα η μετακίνηση βαγονιού από τρενάκι που κάνει το γύρω της πόλης.

Τέλος προβλήματα με την ηλεκτροδότηση αντιμετώπισαν τα χωριά Αγαλάς, Λιθακιά και Βασιλικό.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery του Newsbomb.gr.

Ζημιές και στη Ναυπακτία

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στη Ναυπακτία είχαν σαν αποτέλεσμα να πέσουν πολλά δέντρα τα ξημερώματα, ενώ ζημιές έχουν αναφερθεί στις παραλίες του Γριμπόβου και της Ψανής.

Στην παραλία της Ψανής έχουν γίνει ζημιές στα σκίαστρα των καταστημάτων και τραπεζοκαθίσματα είναι διάσπαρτα στο δρόμο και στην παραλία.

Στο Γρίμποβο έχουν σπάσει παρμπρίζ σε δύο αυτοκίνητα από πτώση, πιθανόν, σοβάδων από σπίτια.

Οι ισχυροί άνεμοι έχουν αναποδογυρίσει κάδους απορριμμάτων σε διάφορα σημεία, ενώ αυτή την ώρα συνεργεία του Δήμου Ναυπακτίας βρίσκονται στις περιοχές που έχουν προβλήματα. Ζημιές έχουν γίνει σε πάρα πολλές τέντες καταστημάτων.

Πηγή: iliaoikonomia.gr, patrastimes.gr, patrisnews.gr, ermisnews.gr, nafpaktianews.gr, Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων