ΕΛΛΑΔΑ

Πλημμύρες Αττική: Τραγωδία δίχως τέλος - Στους 19 οι νεκροί από τη φονική κακοκαιρία

Πλημμύρες Αττική: Τραγωδία δίχως τέλος - Στους 19 οι νεκροί από τη φονική κακοκαιρία

Πλημμύρες Αττική | Ειδήσεις: Μακραίνει, δυστυχώς, ώρα με την ώρα η τραγική λίστα με τον αριθμό των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, εξαιτίας των καταστροφικών πλημμυρών που «έπνιξαν» τη δυτική Αττική. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ο αριθμός των νεκρών φτάνει πλέον τους 19.

Εξάλλου, όπως μετέδωσε ο Alpha, οι Αρχές ταυτοποίησαν τις σορούς τριών ατόμων - δύο στον κόλπο της Ελευσίνας και ένας σε αποθήκη βαρέων οχημάτων στη Μάνδρα Αττικής - που είχαν εντοπίσει νωρίτερα το Λιμενικό Σώμα και η Πυροσβεστική, αντίστοιχα.

Όπως μετέδωσε η ίδια πηγή, βρέθηκαν τρεις από τους συνολικά έξι ανθρώπους που αγνοούνταν: Πρόκειται για έναν 58χρονο κυνηγό, καθώς και για δύο οδηγούς νταλίκας, ηλικίας 28 και 38 ετών, αντίστοιχα.

Δείτε το βίντεο:

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, μία από τις δύο σορούς εντοπίστηκε σφηνωμένη στα βράχια, πολύ κοντά στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.

Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, οι σοροί των δύο ανδρών περισυνελέγησαν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος και στη συνέχεια διακομίστηκαν στο Θριάσιο Νοσοκομείο.

Νωρίτερα, το πρωί του Σαββάτου (18/11/2017), το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος εντόπισε τη σορό ακόμη ενός ανθρώπου σε αποθήκη βαρέων οχημάτων, δίπλα από το αμαξοστάσιο του δήμου Μάνδρας, στην επαρχιακή Οδό Ελευσίνας - Θήβας.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η σορός ανήκει σε άνδρα, αγνώστων, μέχρι στιγμής, στοιχείων. Μετά και την εξέλιξη αυτή, ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ανέρχεται πλέον σε 19, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί, εάν οι σοροί που εντοπίστηκαν ανήκουν στα έξι άτομα που αγνοούνται μετά και τη φονική επέλεση των πλημμυρών.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, στο σημείο επιχειρεί μέχρι και αυτή την ώρα κλιμάκιο της ΕΜΑΚ με τη συνδρομή εκπαιδευμένων σκυλιών και μέχρι και αυτή την ώρα γίνονται προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό της σορού, που βρίσκεται βυθισμένη μέσα σε τόνους χώματος, λάσπης και φερτών υλικών.

Δείτε το βίντεο:

Το έργο της ΕΜΑΚ καθίσταται, πάντως, εξαιρετικά δύσκολο, καθώς στην περιοχή υπάρχει διαρροή αερίου, με αποτέλεσμα ο χώρος περιμετρικά του σημείου όπου έχει εντοπιστεί η σορός να έχει εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε και Περιφερειάρχης Αττικής της Πυροσβεστικής, Κωνσταντίνος Γιόβας, σημειώνοντας πως ο νεκρός εντοπίστηκε εντός επιχείρησης στην Μάνδρα Αττικής και αυτή την στιγμή γίνονται ενέργειες να ανασυρθεί. «Καθώς υπάρχει διαρροή αερίου», όπως διευκρίνισε ο κύριος Γιόβας, «η ανάσυρση είναι δύσκολη και δεν μπορούν οι πυροσβέστες να χρησιμοποιήσουν ειδικά εργαλεία, ενώ ο χώρος της επιχείρησης είναι γεμάτος λάσπη και φερτά υλικά».

Πότε θα είναι πόσιμο το νερό στη Μάνδρα

Από τους δρόμους έχουν αποσυρθεί όλα τα οχήματα που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά. Όλα είναι συγκεντρωμένα στο στρατόπεδο 305 Ρόκα στην Μάνδρα (10 χλμ ΠΕΑ Αθηνών - Θηβών), καθώς και σε ακόμη δύο σημεία στη Νέα Πέραμο, προκειμένου να γίνει πλήρης καταγραφή των ζημιών ώστε με παρέμβαση της Πολιτείας να αποζημιωθούν οι οδηγοί.

Ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Βασιλείου δήλωσε ότι η αποκατάσταση των δρόμων θα επιτρέψει την λειτουργία όλων των σχολείων. Εξαίρεσε μόνο τα σχολεία στις περιοχές Βίλια και Κριεκούκι, καθώς, όπως είπε, υπάρχει πρόβλημα στους δρόμους και «πρέπει να εξασφαλιστεί η ασφαλής προσέλευση εκπαιδευτικών και παιδιών».
Επίσης, προβλήματα αντιμετωπίζουν οι οδηγοί στην ΠΕΟ Αθηνών - Θηβών, στην περιοχή του Αγ. Σωτήρα, όπου έχει υποχωρήσει το οδόστρωμα.

Ο αντιπεριφερειάρχης διαβεβαίωσε ότι συνεχίζεται η μέριμνα για να καθαριστούν δρόμοι και οικοσκευές, όπως και για την σίτιση των πληγέντων μέσω της Περιφέρειας και των δήμων.

Αναφορικά με το πρόβλημα υδροδότησης της περιοχής, επεσήμανε ότι κλιμάκιο της ΕΥΔΑΠ αποκατέστησε τη βλάβη του δημοτικού δικτύου υδροδότησης της Μάνδρας και πρόσθεσε ότι στα μέσα της εβδομάδας αναμένονται τα αποτελέσματα της ανάλυσης επί της χημικής σύστασης του νερού και της καταλληλότητας ή μη προς πόση, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επίσης, έχει αποκατασταθεί σχεδόν η ηλεκτροδότηση πλην κάποιων απομακρυσμένων σημείων, τα οποία σύντομα «θα συνδεθούν».

«Τιτάνια» μάχη με το νερό, τις λάσπες και τα χώματα

Η Πυροσβεστική έχει λάβει, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν από τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Τετάρτης στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Περάμου, των Μεγάρων και της Μάνδρας Αττικής, 984 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια κατοικιών και καταστημάτων, καθώς και μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν απεγκλωβισμοί 96 ατόμων από οικίες και αυτοκίνητα.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν είναι 155 πυροσβέστες με 46 οχήματα, ενώ έχουν συγκροτηθεί 56 συνεργεία για την αντιμετώπιση των περιστατικών.

Παράλληλα, σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι Υπηρεσίες της Αττικής ενώ υπήρξε και ενίσχυση αυτών από πυροσβέστες από την Στερεά και την Δυτική Ελλάδα.

Σε αυξημένη εγρήγορση και το ΚΕΕΛΠΝΟ για τη Δυτική Αττική

Σε αυξημένη εγρήγορση για ενδεχόμενες υγειονομικές συνέπειες εξαιτίας της φυσικής καταστροφής στην Δυτική Αττική, παραμένει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Μάλιστα πραγματοποιήθηκε επιστημονική συνάντηση-ενημέρωση στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο», με θέμα «απειλές για τη δημόσια υγεία από τις πρόσφατες πλημμύρες στη Δυτική Αττική», στην οποία συμμετείχαν, ομάδα εμπειρογνωμόνων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων, η Διοίκηση του νοσοκομείου, η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του Θριασίου.

Στη συνάντηση τονίστηκε η ανάγκη «για συνεχή επιτήρηση και αυξημένη εγρήγορση για τυχόν εμφάνιση λοιμώξεων και συγκεκριμένων νοσημάτων σημαντικών για τη δημόσια υγεία, που μπορεί να σχετίζονται με την παρούσα φυσική καταστροφή. Με τα έως τώρα δεδομένα δεν υπάρχουν αναφορές λοιμωδών νοσημάτων ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία».

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες εξελίξεις για τις πλημμύρες στην Αττική