ΕΛΛΑΔΑ

Ιερέας Καστελλόριζου στο Newsbomb.gr: Πόδι τουρκικό δεν θα πατήσει-Θα φάει τα μούτρα του ο Ερντογάν

Ιερέας Καστελλόριζου στο Newsbomb.gr: Πόδι τουρκικό δεν θα πατήσει-Θα φάει τα μούτρα του ο Ερντογάν

Χειμαρρώδης, ειλικρινής, με καθαρή σκέψη και χωρίς ίχνος γραφικότητας, ο παπά Γιώργης από το Καστελλόριζο μιλά στο Newsbomb.gr για τις τουρκικές προκλήσεις, τον «τρελό» Ερντογάν και τη ζωή στο ανατολικότερο άκρο της χώρας.

«Απόλυτη εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις και υψηλό αίσθημα πατριωτισμού»

Αποστολή: Βασίλης Σκουλαράκος

Πρόκειται για έναν ιερέα διαφορετικό από τα… συνηθισμένα. Ένας εκπρόσωπος του Θεού χωρίς παρωπίδες, χωρίς «πρέπει», χωρίς εμμονές, χωρίς ιδεοληψίες. Ένας ιερέας που εκπέμπει γαλήνη και σεβασμό, αλλά παράλληλα και μια λεβεντιά και ένα νεύρο που δύσκολα συναντάς σε ιερωμένο.

Για τους κατοίκους του Καστελλόριζου ο παπά Γιώργης αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του νησιού. Γέννημα θρέμμα Καστελλοριζιός, μεγάλωσε ως ακρίτας με τεράστιες δυσκολίες, σε χρόνια δύσκολα, τότε που το Καστελλόριζο δεν είχε καν ρεύμα, δεν είχε καν τα βασικά για να επιβιώσει μια οικογένεια.

Μόλις ενηλικιώθηκε αποφάσισε να μεταναστεύσει στην Αυστραλία. Μελβούρνη, Αδελαΐδα και αρκετές ακόμα πόλεις δεν στάθηκαν ικανές να κρατήσουν τον νεαρό Γιώργο Μαλτέζο μακριά από τον τόπο του.

«Ήταν γιορτές, είχα έρθει από την Αυστραλία για να δω την οικογένεια μου και να περάσουμε μαζί τις άγιες μέρες. Μία μέρα πριν φύγω ξανά για την Αυστραλία είχαμε ετοιμάσει ένα αποχαιρετιστήριο τραπέζωμα. Ο πατέρας μου ήταν συνεχώς δακρυσμένος που θα έφευγα. Ήπια λίγο παραπάνω και πάνω στο ποτό έπιασα όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα και τα έκαψα μπροστά σε όλους. Αυτό ήταν, έμεινα για πάντα στο Καστελλόριζο. Και ξέρεις κάτι, δεν το μετάνιωσα ποτέ» δηλώνει ο παπά Γιώργης. «Στη συνέχεια παντρεύτηκα και έγινα ιερέας. Πάντα αγαπούσα την εκκλησία, ήμουν από μικρό παιδί ψάλτης».

Τον ρωτήσαμε πώς είναι η ζωή στο ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας, σε μια περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε οριακό σημείο. Χωρίς φόβο, χωρίς να γίνει ούτε στιγμή γραφικός και με αφοπλιστική ειλικρίνεια, τόνισε πως οι Καστελλοριζιοί δεν φοβούνται κανέναν.

«Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις και να είναι καλά όλα τα παιδιά που μας προστατεύουν», δηλώνει ο παπά Γιώργης. «Οι Τούρκοι παίζουν τα δικά τους παιχνίδια, το δικό τους θέατρο για να δημιουργήσουν τα δικά τους δεδομένα και να ικανοποιήσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα στην περιοχή και αφορούν τους υδρογονάνθρακες και την ΑΟΖ. Σας το λέω, δεν φοβόμαστε. Ποδάρι τουρκικό στο Καστελλόριζο δεν θα πατήσει. Αν ο Ερντογάν κάνει κίνηση προς τα εδώ θα φάει τα μούτρα του. Μπορεί η Τουρκία να καταστρέψει τα πάντα, αλλά στο Καστελλόριζο δεν θα πατήσει».

Χαρακτηρίζει τον Ερντογάν «τρελό» και εκτιμά πως με τον τρόπο που κινείται δεν θα έχει καλό τέλος. «Φοβάμαι πως θα τον σκοτώσουν. Ίσως βέβαια αυτό να ήταν και μία λύση», λέει χαμογελώντας. «Λύση όχι για εμάς, αλλά για το λαό του που τον έχει καταστρέψει. Ξέρετε πόσο μεγάλο πρόβλημα οικονομικό έχουν οι απέναντι; Η λίρα τους πέφτει συνεχώς. Ο τουρισμός τους έχει πιάσει πάτο και οι περισσότεροι από τους γείτονες δεν τον θέλουν στην εξουσία».

Δείτε στο παρακάτω βίντεο όλη τη συνέντευξη του παπά Γιώργη από το Καστελλόριζο:

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚO - Αλέξης Τσίπρας στο Newsbomb.gr: Είμαστε κοντά στο τέλος των Μνημονίων

Καστελλόριζο: Εδώ αρχίζει και τελειώνει η Ελλάδα

Σχετικές ειδήσεις