ΕΘΝΙΚΑ

Καστελλόριζο: Εδώ αρχίζει και τελειώνει η Ελλάδα

Καστελλόριζο: Εδώ αρχίζει και τελειώνει η Ελλάδα

Η νούμερο ένα ιστοσελίδα της χώρας, στην πρώτη γραμμή των γεγονότων, σας μεταφέρει το κλίμα που επικρατεί στο ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας, την ώρα που οι Τούρκοι και το καθεστώς Ερντογάν κλιμακώνουν τις προκλήσεις.

Το Newsbomb.gr στην εσχατιά της πατρίδας μας - Ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, ένας τόπος ευλογημένος

Είναι το ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας, το νησί που έχουν βάλει στο στόχαστρο οι Τούρκοι, προκαλώντας καθημερινά και ζητώντας μερίδιο από τον υποθαλάσσιο πλούτο του και από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που υπάρχουν.

Ελάχιστα ναυτικά μίλια από τις τουρκικές ακτές, στέκεται περήφανο ανάμεσα σε δύο ηπείρους. Ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, ένας τόπος ευλογημένος, ένα ακατέργαστο διαμάντι στην άκρη της Ελλάδας.

Η κάμερα του Newsbomb.gr και ο δημοσιογράφος Βασίλης Σκουλαράκος έφτασαν με βάρκα μέχρι τη θαλάσσια οριογραμμή που χωρίζει την Ελλάδα και την Τουρκία και σας μεταφέρουν την εικόνα. Εδώ, ξεκινάει και τελειώνει η πατρίδα μας.

Μια τεράστια ελληνική σημαία δεσπόζει στις άγριες πλαγές του Καστελλόριζου, ζωγραφισμένη επάνω στα βράχια και απέναντι ακριβώς από τα τουρκικά παράλια. Είναι η εικόνα που αντικρίζουν οι Τούρκοι της πόλης Κας κοιτώντας απέναντι προς τη χώρα μας.

Λίγο πιο χαμηλά, το εκκλησάκι του Αγίου Στεφάνου. Το πιο κοντινό σημείο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Εδώ, Τούρκοι δουλέμποροι αποβιβάζουν προς τη χώρα μας πρόσφυγες και μετανάστες.

Το περήφανο νησάκι της Ρω

Δυτικά του Καστελλόριζου και μόλις λίγα μίλια από τις ακτές της Τουρκίας βρίσκεται μία από τις πιο υπερήφανες νησίδες της χώρας μας, το νησάκι της Ρω.

nissosrw

Εδώ, σε αυτή την κουκίδα του Αιγαίου με την τόσο σημαντική όμως γεωπολιτική και γεωστρατιγική σημασία, για πολλές δεκαετίες ύψωνε την ελληνική σημαία η μοναδική κάτοικος του νησιού, η Δέσποινα Αχλαδιώτη, η γνωστή κυρά της Ρω.

Επί 40 ολόκληρα χρόνια και παρά τις προκλήσεις των Τούρκων ύψωνε τη γαλανόλευκη με την ανατολή του ήλιου και την κατέβαζε με τη δύση. Ηταν το 1975 όταν κάποια στιγμή η κυρά της Ρω αρρώστησε και αναγκάστηκε να φύγει για λίγες ημέρες. Οι Τούρκοι δεν έχασαν ευκαιρία, πήγαν στο νησάκι και ύψωσαν την ημισέληνο. Όταν επέστρεψε η κυρά Δέσποινα, κατέβασε την τουρκική σημαία και ύψωσε πάλι τη γαλανόλευκη.

Λίγο πιο πάνω, βρίσκεται η ελληνική στρατιωτική φρουρά. Οι στρατιώτες μας εδώ γνωρίζουν πως φυλάττουν Θερμοπύλες. Δεν φοβούνται όμως. Δηλώνουν υπερήφανοι και αποφασισμένοι να υπερασπιστούν με κάθε τρόπο την ελληνικότητα του νησιού.

Το απέδειξαν άλλωστε πριν μερικές ημέρες, όταν τουρκικό ελικόπτερο προσέγγισε με ύποπτες κινήσεις το νησί χωρίς φώτα. Οι στρατιώτες μας άνοιξαν πυρ με τροχιοδεικτικά πυρά και τους έτρεψαν σε άτακτη φυγή. Ήταν ένα μήνυμα στην Άγκυρα... ότι η ελληνική κυριαρχία στην περιοχή δεν μπορεί να αμφισβητείται από κανέναν.

Σχετικές ειδήσεις