ΠΑΙΔΕΙΑ

Πανελλήνιες 2023: Η αντίδραση της ΝΔ στην κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Πανελλήνιες 2023: Η αντίδραση της ΝΔ στην κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

 Πανελλήνιες 2023: Ο υποψήφιος βουλευτής ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου κατηγόρησε την αντιπολίτευση για λαϊκισμό απέναντι στη νεολαία.

H δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα πανεπιστήμια της χώρας, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, με την κυβέρνηση να κατηγορεί την αντιπολίτευση για λαϊκισμό.

Σε δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στην ακύρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, δίνοντας τη δυνατότητα να περάσουν περισσότεροι φοιτητές στα πανεπιστήμια.

«Γιατί εμείς δεν θέλουμε να βάζουμε φραγμούς στην πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε όσα παιδιά έχουν στοιχειώδεις δυνατότητες να τα καταφέρουν. Και γιατί εμείς δεν δουλεύουμε για τους κολεγιάρχες, αλλά για μια δημόσια παιδεία με υψηλής ποιότητας σπουδές σε όλα τα δημόσια πανεπιστήμια», δήλωσε.

«Δεν έχει πάτο ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη νεολαία»

Μιλώντας στο MEGA o υποψήφιος βουλευτής ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου κατηγόρησε την αντιπολίτευση για λαϊκισμό απέναντι στη νεολαία.

«Φανταστείτε να έχεις ένα παιδί που ετοιμάζεται για Πανελλήνιες, που έχει ξεστραβωθεί στο διάβασμα και ξαφνικά να ακούει ότι δεν χρειάζεται να διαβάσει, θα μπει. Ψηφίστε Τσίπρα και θα μπει στα πανεπιστήμια χωρίς καμία βάση. Θα μπεις κι ένας Θεός ξέρει τι θα βγεις… Ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη νεολαία δεν έχει πάτο. Υπάρχει κι άλλη αφίσα της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για τη στρατιωτική θητεία. Δείχνει μία ευκολία να υπόσχεσαι τα πάντα στους πάντες.

Σύμφωνα με τον κο Κεδίκογλου, κατά τη διάρκεια των Πανελληνίων Εξετάσεων οι μαθητές δείχνουν επιμονή και πειθαρχία προκειμένου να πετύχουν τη φοίτηση στη σχολή που επιθυμούν, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταφεύγει στην εύκολη λύση με την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής.

«Δηλαδή ξαφνικά πας και λες ότι δεν χρειάζεται τίποτα από όλα αυτά, θα μπεις και θα βγεις εύκολα. Που θα καταλήξεις; Σε ένα πτυχίο χωρίς αντίκρισμα, εάν το πάρεις», συμπλήρωσε.

Τα χαστούκια Μητσοτάκη και τα «επικοινωνιακά ναρκωτικά»

Από την πλευρά του ο Νάσος Αθανασίου, υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως την προηγούμενη σχολική χρονιά 10.000 παιδιά έκαναν εγγραφή στα πανεπιστήμια, ωστόσο το 35% δεν παρακολουθεί τις παραδόσεις.

«Τις τελευταίες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει φάει τέσσερα χαστούκια. Διαπίστωσε ότι είναι διεθνώς απομονωμένος. Οι ξένοι αξιωματούχοι δεν επικοινωνούν μαζί του λόγω παρακολουθήσεων. Δεύτερο χαστούκι, έρχεται ο ΟΟΣΑ και λέει μείωση των πραγματικών μισθών κατά 7,4%. Για τους Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα ο κύριος Σκέρτσος έκανε ένα… χαριτωμένο σκέρτσο να πει ποιοι είναι αυτοί τέλος πάντων».

«Αυτά τα χαστούκια ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα αντιμετωπίζει με επικοινωνιακά ναρκωτικά. Αυτά είναι οι δημοσκοπήσεις – καθόλου δεν τα αμφισβητώ – και η εμφύτευση ψευδών ειδήσεων, όπως ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκαν στη βίλα του Σουνίου», συμπλήρωσε.

«Ο τρόπος εισαγωγής στα πανεπιστήμια είναι η κορυφή του παγόβουνου»

Ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του πολιτικού γραφείου κεντρικής επιτροπής ΚΚΕ, σχολίασε στο MEGA πως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να εφεύρουν ζητήματα για τις διαφορές τους. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο μεγάλο δίδαγμα της πανδημίας, το οποίο δεν είναι άλλο από τη μαζική φυγή των επιστημόνων από τη χώρα στο εξωτερικό προκειμένου να αναζητήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

«Ζήσαμε μία μεγάλη πανδημία, η οποία θα έπρεπε να μας είχε διδάξει πολλά πράγματα και να σκύψουμε πάνω από τα συμπεράσματά της. Η πανδημία αποκάλυψε ότι από τη χώρα μας έχουν φύγει 18.000 νέοι γιατροί, 18.000 παιδιά που σπούδασαν στα ελληνικά πανεπιστήμια. Αυτά τα παιδιά δεν μπήκαν με 3 και 4, αλλά με 18 και 19 και με τεράστιες θυσίες των γονιών τους, για να βγάλουν τη σχολή τους, να κάνουν τα αγροτικά τους».

Όπως δήλωσε ο ίδιος, αυτό το φαινόμενο είναι δημιούργημα όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν τις τελευταίες δεκαετίες.

«Ο τρόπος εισαγωγής στα πανεπιστήμια είναι η κορυφή του παγόβουνου», σημείωσε ο κος Πρωτούλης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι τα πανεπιστήμια της χώρας βρίσκονται σε άθλια κατάσταση εξαιτίας της απουσίας χρηματοδότησης.

Διαβάστε επίσης:

Πανελλήνιες 2023: Το πρόγραμμα εξετάσεων για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Πανελλήνιες 2023: Πότε θα βγουν βάσεις και αποτελέσματα - Τι ισχύει για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής