ΠΑΙΔΕΙΑ

Βάσεις 2023: Οι πρώτες εκτιμήσεις για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανά Επιστημονικό Πεδίο 

Βάσεις 2023: Οι πρώτες εκτιμήσεις για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανά Επιστημονικό Πεδίο 
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Η πρώτη εκτίμηση για το πως θα διαμορφωθεί η ΕΒΕ μπορεί να προκύψει αφού λάβουμε υπόψη μας το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων και τις πρώτες πληροφορίες από βαθμολογικά κέντρα.

Ολοκληρώθηκαν οι εξετάσεις Παvελλαδικώv μαθημάτωv γεvικής παιδείας και ομάδωv προσαvατολισμού χθες, 12 Ιουνίου 2023 χωρίς να επηρεαστούν καθόλου από την προεκλογική περίοδο και, κυρίως, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα, όπως αυτά που αντιμετώπισαν οι μαθητές Α' και Β' Λυκείου με την Τράπεζα Θεμάτων.

Σειρά έχει τώρα η ολοκλήρωση της βαθμολόγησης των γραπτών η οποία συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς και ομαλά σε όλα τα βαθμολογικά κέντρα. Η ανακοίνωση, δε, των βαθμολογιών πρόκειται να ανακοινωθούν μετά τις εκλογές της 25ης Μαΐου 2023, και λίγο πριν τα τέλη Ιουνίου, ενώ οι βάσεις περί τα τέλη Ιουλίου έως τις πρώτες μέρες του Αυγούστου, δηλαδή, νωρίτερα από άλλες χρονιές.

Οι βάσεις

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα φετινά θέματα δε διέφεραν αναφορικά με το βαθμό δυσκολίας με τα περσινά, εύκολα μπορεί κανείς να συμπαιράνει ότι καμία σημαντική μεταβολή δεν αναμένεται στις βεθμολογίες.

Έτσι, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) δεν θα μεταβληθεί σημαντικά, αλλά αντιθέτως θα είναι κοντά στα περσινά επίπεδα, δεδομένου ότι επηρεάζεται από την επίδοση των βαθμολογιών των μαθημάτων του κάθε Επιστημονικού Πεδίου.

Παρ' όλ' αυτά, η ΕΒΕ θα αποκλείσει περισσότερους 20.000 υποψηφίους, οι οποίοι δεν κατάφεραν να την αποκτήσουν και δε θα είναι σε θέση να συμπληρώσουν ούτε και το Μηχανογραφικό. Τούτο δε μας εκπλήσσει διότι αυτό συνέβαινε και τις προηγούμενες χρονιές.

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη χρονιά η ΕΒΕ για το 1ο Πεδίο ήταν 9,08, για το δεύτερο 9,50, για το τρίτο 9,62. Για το 4ο Πεδίο η ΕΒΕ διαμορφώθηκε στις 8,36 μονάδες, δηλαδή τη χαμηλότερη.

Η πρώτη εκτίμηση για το πως θα διαμορφωθεί η ΕΒΕ μπορεί να προκύψει αφού λάβουμε υπόψη μας το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων και τις πρώτες πληροφορίες από βαθμολογικά κέντρα: σταθερότητα αναμένεται στο πρώτο και το δεύτερο πεδίο, ενώ στο τρίτο πεδίο μικρή πτώση στις υψηλές βαθμολογίες και μικρή άνοδο στις υψηλόβαθμες σχολές του τέταρτου πεδίου.

Σχετικές ειδήσεις