ΠΑΙΔΕΙΑ

Φοιτητικές εκλογές: Το βίντεο της εισβολής στο Χημείο - Επεισόδια σε πολλά ιδρύματα της χώρας

Φοιτητικές εκλογές: Το βίντεο της εισβολής στο Χημείο - Επεισόδια σε πολλά ιδρύματα της χώρας

Ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 19:00 το απόγευμα της Τετάρτης (13/5/2015) στους περισσότερους φοιτητικούς συλλόγους οι εκλογικές διαδικασίες στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

Σε ό,τι αφορά πάντως τα αποτελέσματα των εκλογών, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ φαίνεται να διατηρεί το προβάδισμά της πανελλαδικά για 29η χρονιά, ενώ η συμμετοχή των φοιτητών κυμάνθηκε στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, δηλαδή στο 60%, ή 100.000 φοιτητές περίπου.

Σημαδεύτηκαν από επεισόδια οι φοιτητικές εκλογές

Από επεισόδια σημαδεύτηκαν οι φετινές φοιτητικές εκλογές. Τα επεισόδια σημειώθηκαν επεισόδια στο Χημείο της Αθήνας, το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με τα τελευταία να είναι και τα πιο σοβαρά.

Ομάδα κουκουλοφόρων εισέβαλε το μεσημέρι της Τετάρτης στο ΑΠΘ, όπου έσπασε τραπεζάκια της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και επιτέθηκε σε φοιτητές. Κατά τα επεισόδια τραυματίστηκαν δύο άτομα ηλικίας 21 και 28 ετών, τα οποία υποβλήθηκαν σε εξετάσεις στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτης Παντελιάδης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι και οι δύο τραυματίες, οι οποίοι έφεραν ο ένας ένα θλαστικό τραύμα και ο άλλος κάποιες κρανιοπροσωπικές κακώσεις, έφθασαν περπατώντας στο Τμήμα Επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου.

Στο Παιδαγωγικό Τμήμα του ΕΚΠΑ (στο κτήριο του Χημείου), καθώς και στο ΕΜΠ σημειώθηκαν μικροεπεισόδια, ενώ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ομάδα ατόμων εισέβαλε και πήρε μαζί της αρκετές κάλπες, με αποτέλεσμα να διακοπεί η διαδικασία.

Τις επιθέσεις κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ (ΔΑΠ-ΝΔΦΚ), Σάκης Ιωαννίδης, ζητώντας από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία και την ασφάλεια των χιλιάδων φοιτητών που παίρνουν μέρος στην εκλογική διαδικασία.

Επίσης, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (Πανσπουδαστική ΚΣ) σε ανακοίνωσή του καταδίκασε τα επεισόδια, τονίζοντας ότι «αυτές οι ομάδες όχι μόνο είναι άσχετες με το φοιτητικό – σπουδαστικό κίνημα αλλά και αξιοποιούνται εναντίον του».

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ (Αριστερή Ενότητα) από τη μεριά της, καταγγέλλοντας επίσης τα περιστατικά βίας, επισήμανε ότι «η δημοκρατική διαδικασία δεν μπορεί να νοείται ούτε με αστυνομική περιφρούρηση, ούτε και με "προστασία" από μπράβους».

Ο Φορτσάκης για τα επεισόδια στις φοιτητικές εκλογές

Για απάθεια και αδιαφορία κατηγορεί την κυβέρνηση ο βουλευτής της ΝΔ, Θεόδωρος Φορτσάκης.

Ο υπεύθυνος του τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι μια σειρά εξαιρετικά βίαιων επεισοδίων παρεμποδίζει την ομαλή διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών.

Ο κ. Φορτσάκης σημείωσε ότι οι φοιτητές της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ δέχονται επαναλαμβανόμενες επιθέσεις με την άσκηση σε βάρος τους σωματικής βίας, από άτομα που ενεργούν απρόκλητα και αντιδημοκρατικά και επισημαίνει ότι η Αστυνομία είναι παντελώς απούσα παρά τις σχετικές αναφορές και εκκλήσεις των εμπλεκομένων, επιλέγοντας το ρόλο του θεατή.

«Η κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία για ακόμη μία φορά επιδεικνύουν απάθεια και αδιαφορία, επιτρέποντας την ανομία να κυριαρχεί στα πανεπιστήμιά μας», τόνισε ο κ. Φορτσάκης.

Σχετικές ειδήσεις