ΠΑΙΔΕΙΑ

ΕΑΠ: «Ανοίγοντας» την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε όλους

ΕΑΠ: «Ανοίγοντας» την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε όλους

Η άνοδος της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης αποτελεί ίσως την πιο ισχυρή τάση που έχει ταρακουνήσει τα δεδομένα στο χώρο της Εκπαίδευσης.

Μπορεί, ως μέθοδος, η εξ αποστάσεως διδασκαλία να μην αποτελεί νέο φαινόμενο, καθώς μετρά παρουσία που ανατρέχει πίσω στις αρχές 20ου αιώνα. Τα τελευταία χρόνια, όμως, η σημαντική απαίτηση για απόκτηση προσόντων ως όχημα επιβίωσης στον ισχυρό ανταγωνισμό της αγοράς εργασίας, η τεχνολογική εξέλιξη και η ευελιξία που προσφέρει ώστε να εξυπηρετεί τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε σπουδαστή, έχουν διευρύνει και καθιερώσει το ρόλο των εξ αποστάσεως σπουδών στην Εκπαίδευση.

Η Ελλάδα ενσωμάτωσε από νωρίς την εξ αποστάσεως διδασκαλία στο σύστημα εκπαίδευσής της, με τη λειτουργία, εδώ και περίπου δύο δεκαετίες, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ). Είναι το πρώτο και μοναδικό ανώτατο δημόσιο ακαδημαϊκό Ίδρυμα που προσφέρει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών ΑΕΙ σε φοιτητές, όπου κι αν βρίσκονται. Με ιδρυτικό νόμο που ψηφίστηκε το 1997, το ΕΑΠ αποτελεί ένα πρωτοπόρο ίδρυμα εξ αποστάσεως και ανοικτής σε όλους εκπαίδευσης.

Προσφερόμενα προγράμματα σπουδών

Σήμερα στο ΕΑΠ λειτουργούν 4 Σχολές, που υποστηρίζονται από 2.000 άτομα επιστημονικό προσωπικό και συνεργάτες. Διαθέτει ένα εκτενές πρόγραμμα σπουδών που περιλαμβάνει 32 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς τίτλους στις κοινωνικές, ανθρωπιστικές, θετικές, τεχνολογικές επιστήμες και τις εφαρμοσμένες τέχνες, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα κατευθύνσεων, ενώ πρόσφατα προστέθηκε και η δυνατότητα παρακολούθησης Μεμονωμένων Θεματικών Ενοτήτων, προσφέροντας ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία μάθησης.

Ευέλικτη εκπαίδευση για όλους

Με τους φοιτητές έξω από τα στενά όρια της τάξης, η ηλικία, ο τόπος διαμονής, το ωράριο παύουν να αποτελούν περιοριστικούς παράγοντες στις σπουδές. Νέοι απόφοιτοι σχολείου, επαγγελματίες που επιθυμούν να εμπλουτίσουν τα προσόντα τους, άτομα που θέλουν να ακολουθήσουν μία νέα καριέρα ή να επεκτείνουν τα ακαδημαϊκά τους ενδιαφέροντα, όλοι μπορούν να διεκδικήσουν μία θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσα από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, καθιστώντας το ΕΑΠ ως μια πραγματικά ανοικτή πλατφόρμα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Σε μία περίοδο υψηλής ανεργίας, που τα προσόντα ίσως αποτελούν το πολυτιμότερο εργαλείο για την ανεύρεση εργασίας και την επαγγελματική εξέλιξη, το ενδιαφέρον για τα προγράμματα του ΕΑΠ είναι ιδιαίτερα υψηλό, με δεκάδες χιλιάδες φοιτητές ήδη να έχουν αποκτήσει πτυχίο από το πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Συμβαδίζοντας με τις τάσεις της εποχής

Το ίδιο το πανεπιστήμιο, υπό την καθοδήγηση του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής, Καθηγητή Βασίλη Καρδάση, έχει δρομολογήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο ανανέωσης, ώστε να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες και τάσεις που διαμορφώνονται στην Εκπαίδευση, την αγορά εργασίας και την κοινωνία. Από το 2015 έχει δρομολογήσει σημαντικές τομές ώστε να ενισχύσει τον ανοικτό χαρακτήρα του Ιδρύματος, να επεκτείνει τις υπηρεσίες που προσφέρει στους φοιτητές και να ενσωματώσει περαιτέρω τις τεχνολογικές εξελίξεις προκειμένου να διατηρήσει την πρωτοπόρο θέση του στο χώρο της εξ αποστάσεως Εκπαίδευσης.

Το Πρόγραμμα Σπουδών έχει εμπλουτιστεί με 6 Νέα Μεταπτυχιακά Προγράμματα, τα οποία ξεκίνησαν το 2016, και 18 επιπλέον νέα προγράμματα έχουν δρομολογηθεί για το άμεσο μέλλον, αυξάνοντας τόσο το εύρος επιλογών όσο και τον αριθμό των νέων φοιτητών που θα έχουν πρόσβαση στην εξ αποστάσεως Εκπαίδευση. Ιδιαίτερο βάρος έχει δοθεί στην επέκταση της χρήσης ψηφιακού και διαδραστικού υλικού, ενώ πλέον προσφέρεται στους φοιτητές η δυνατότητα συμμετοχής σε online Ομαδικές Συμβουλευτικές Συναντήσεις (ΟΣΣ).

Ταυτόχρονα, το ΕΑΠ έχει δηλώσει την πρόθεσή του να αλλάξει σταδιακά τη διαδικασία της κλήρωσης για την είσοδο των νέων φοιτητών. Μια διαδικασία μεν αδιάβλητη αλλά που καθορίζει τη δυνατότητα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση βάσει τύχης, δημιουργώντας σημαντικές ενστάσεις σχετικά με την ορθότητα της μεθόδου. Ήδη οι πρώτοι κύκλοι σπουδών με είσοδο χωρίς κλήρωση έχουν πραγματοποιηθεί και αναμένεται να επεκταθούν.

Εξίσου σημαντικά, το ΕΑΠ έχει προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις των διδάκτρων φοίτησης ενώ, σε μία προσπάθεια στήριξης των ενδιαφερομένων σε μία περίοδο αυξημένων οικονομικών δυσκολιών για το σύνολο της κοινωνίας, τηρείται ευελιξία στις μεθόδους και τις προθεσμίες πληρωμών. Για τους οικονομικά και κοινωνικά περισσότερο ευάλωτους (οικονομικά ασθενείς, άτομα με αναπηρίες, κρατούμενοι σωφρονιστικών ιδρυμάτων κά.), παράλληλα, το ΕΑΠ προσφέρει σημαντικό αριθμό υποτροφιών.

Νέες υποβολές αιτήσεων

Αυτή την περίοδο η πλατφόρμα αιτήσεων για φοίτηση στο ΕΑΠ παραμένει ανοικτή για 5 νέα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, με εξαμηνιαίες Θεματικές Ενότητες, στο εαρινό εξάμηνο εισαγωγής για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017. Ως καταληκτική ημερομηνία έχει οριστεί η 23η Ιανουαρίου 2017.

Συγκεκριμένα, τα μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρονται είναι:

  1. Σύγχρονες Δημοσιογραφικές Σπουδές
  2. Δημιουργική Γραφή
  3. Language Education for Refugees and Migrants
  4. Διαχείριση Γήρανσης και Χρόνιων Νοσημάτων
  5. Αθλητικές Σπουδές: Κοινωνιολογία, Ιστορία, Ανθρωπολογία

Πληροφορίες σχετικά με τα προσφερόμενα προγράμματα και τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΕΑΠ και στο σύνδεσμο https://www.eap.gr/programmata-spoudwn/