ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέφτει η αυλαία για το έτος Σοπέν

Πέφτει η αυλαία για το έτος Σοπέν
Κλείνουν σήμερα οι εκδηλώσεις για το έτος Φρετνερίκ Σοπέν, με την πραγματοποίηση...

Κλείνουν σήμερα οι εκδηλώσεις για το έτος Φρετνερίκ Σοπέν, με την πραγματοποίηση των τελευταίων από τις 6.000 εκδηλώσεις που είχαν διοργανωθεί τόσο στη γενέτειρά του την Πολωνία όσο και σε όλο τον κόσμο.

Σήμερα, 1η Μάρτη, κλείνουν 200 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου ρομαντικού δεξιοτέχνη και ο αμερικανός πιανίστας Κέβιν Κένερ ερμήνευσε τις περίφημες μαζούρκες του σε ένα πιάνο Εράρ του 1838, κατά τη διάρκεια μίας συναυλίας που δόθηκε το μεσημέρι στην πατρική οικία του συνθέτη στη Ζελάζοβα Βόλα, στην κεντρική Πολωνία.

Το απόγευμα, ο νεαρός Ρώσος πιανίστας Ντανίλ Τριφόνοφ, τρίτος νικητής στον τελευταίο Διεθνή Διαγωνισμό Φρεντερίκ Σοπέν, θα ερμηνεύσει στη Φιλαρμονική της Βαρσοβίας το κοντσέρτο σε μι ελάσσονα τη συνοδεία της Σινφόνια Βαρσόβια υπό τη διεύθυνση του πολωνού συνθέτη Κριστόφ Πεντερέτσκι.

«Το έτος Σοπέν υπήρξε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να προβληθεί μία άλλη εικόνα της Πολωνίας. Αυτής που αφορά μια σύγχρονη χώρα, η οποία μολαταύτα θυμάται την ιστορία της και έναν μέγιστο συνθέτη όπως τον Φρεντερίκ Σοπέν», τόνισε η υφυπουργός Αθλητισμού και Τουρισμού Καταρζίνα Σομπιεράισκα.

Στην Πολωνία οργανώθηκαν 2.600 εκδηλώσεις πάσης φύσεως, κοντσέρτα, εκθέσεις και διαλέξεις και άλλες 3.600 πραγματοποιήθηκαν στον υπόλοιπο κόσμο, ιδίως στη Γαλλία, όπου ο συνθέτης πέρασε σχεδόν τα μισά χρόνια της ζωής του.

Γεννημένος την 1η Μαρτίου 1810 στην Πολωνία, ο Σοπέν εγκατέλειψε τη γενέτειρά του κατά την επανάσταση του 1830 και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 39 ετών στις 17 Οκτωβρίου 1849. Ο Σοπέν βρίσκεται ενταφιασμένος στο Νεκροταφείο του Περ-Λασέζ στο Παρίσι, ενώ η καρδιά του φυλάσσεται στον ναό του Τιμίου Σταυρού στη Βαρσοβία.

Σημαντικό γεγονός για έτος Σοπέν ήταν τα εγκαίνια ενός Μουσείου Πολυμέσων αφιερωμένο στο συνθέτη, ένα πρόγραμμα το οποίο στοίχισε πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο όμως αποδείχθηκε κερδοφόρο, καθώς συγκέντρωσε πάνω από 200.000 επισκέπτες σε λιγότερο από ένα χρόνο.