ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κotinos: Η πρώτη εκπαιδευτική εφαρμογή Virtual Reality για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό

Κotinos: Η πρώτη εκπαιδευτική εφαρμογή Virtual Reality για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό

Για πρώτη φορά ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία της Ελλάδας μπορεί να γίνει επισκέψιμο από όλους με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Το ΚotinosVR είναι μια εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας που σε μεταφέρει στο μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, σε ένα διαδραστικό περιβάλλον μάθησης και γνώσης. Καθένας θα μπορεί να περιηγηθεί στους χώρους του μουσείου, να βρει πληροφορίες για τα εκθέματα, αλλά ακόμα και να μάθει παίζοντας για το μουσείο, τα εκθέματα και τις αξίες και τα ιδανικά των Ολυμπιακών Αγώνων. Η εικονική περιήγηση θα περιλαμβάνει περιγραφές των εκθεμάτων και εκπαιδευτικά παιχνίδια, με κείμενα και ηχητική ξενάγηση σε 2 γλώσσες. Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη σε δύο εκδόσεις, μία μέσω υπολογιστών ή φορητών συσκευών (smart phones, tablets) και μία μέσω μασκών εικονικής πραγματικότητας. Μικροί και μεγάλοι θα μπορούν έτσι να γνωρίσουν τον τόπο όπου γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, να μάθουν την ιστορία πίσω από διαχρονικές έννοιες όπως το ευ αγωνίζεσθαι και η ευγενής άμιλλα και να δουν από κοντά ένα από τα τελειότερα αγάλματα της αρχαιότητας, τον Ερμή του Πραξιτέλους.

Σκοπός της εταιρείας SpinAround, που βρίσκεται πίσω από το εγχείρημα, είναι να διαδώσει τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και τα ιδεώδη του στη νέα ψηφιακή γενιά, μέσα από σύγχρονες εκπαιδευτικές εφαρμογές. «Κίνητρό μας είναι η απομακρυσμένη εκπαίδευση στον υψηλότερο ποιοτικώς βαθμό», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλός της κύριος Δημήτρης Χριστοδούλου. «Με τη βοήθεια σύγχρονου τεχνολογικού υλικού, όπως οι μάσκες εικονικής πραγματικότητας, ο χρήστης θα μπορεί όχι μόνο να 'περπατήσει' μέσα στο μουσείο, αλλά και να εκπαιδευτεί πιο αποτελεσματικά, μέσα από διαδραστικά παιχνίδια. Πρόκειται για ένα εργαλείο μάθησης για τη νέα γενιά. Αυτό ελπίζουμε να είναι μόνο η αρχή.»

Η ελληνική προσπάθεια που έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά, αφού η εταιρεία έχει ήδη λάβει την απαραίτητη έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου του υπουργείου Πολιτισμού. Η τελική εφαρμογή θα διατεθεί δωρεάν σε όλα τα δημόσια σχολεία, κάνοντας έμπρακτα τον ελληνικό πολιτισμό προσβάσιμο σε εκπαιδευτικούς και μαθητές σε όλο τον κόσμο.