ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το έργο των Μόραλη και Καπράλου εξήρε ο Πρ. Παυλόπουλος

Το έργο των Μόραλη και Καπράλου εξήρε ο Πρ. Παυλόπουλος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε το «παρών» στα εγκαίνια της έκθεσης «Φιλία ζωής και τέχνης»

Τα εγκαίνια της έκθεσης με θέμα τη «Φιλία ζωής και τέχνης» των Γιάννη Μόραλη και Χρήστου Καπράλου πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο χώρο του Φάρου στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος, σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Η έκθεση δίνει έμφαση τόσο στα έργα των δύο σημαντικών καλλιτεχνών, όσο και στη μεταξύ τους σχέση, που ακολουθεί μια παράλληλη πορεία.

Στην έκθεση παρουσιάζονται πενήντα αριστουργήματα του Γιάννη Μόραλη μαζί με 18 χάλκινα έργα του Καπράλου.

Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος εξήρε το έργο τω σπουδαίων καλλιτεχνών τονίζοντας πως ανέπτυξαν έναν εξαιρετικά γόνιμο διάλογο με τον κλασικισμό.

«Θα ήταν αυθαίρετο και ίσως άδικο ν’ απομονώσω κάποια από τα έργα των «Διόσκουρων» της σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του υπογραμμίζοντας: «Γιάννης Μόραλης – Χρήστος Καπράλος»: «Βίοι Παράλληλοι» κατά τον Πλούταρχο και «Μακρινές φιλίες» κατά τον Αλέξη Μινωτή».

Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε πως ως την δεκαετία του ΄50 Μόραλης και Καπράλος ανέπτυξαν έναν εξαιρετικά γόνιμο διάλογο με τον κλασικισμό. Ύστερα, καθένας τους χαράζει τον προσωπικό του δρόμο μοντέρνας έκφρασης.

«Ας μου επιτραπεί να μνημονεύσω μόνον ένα για καθένα τους εξαιτίας της ιδιαίτερης εμβληματικότητάς τους, δοθέντος ότι τα έργα τους αυτά “διαλέγονται” πραγματικά με την ιστορία της Τέχνης, και όχι μόνο: Τα «Επιτύμβια» του Γιάννη Μόραλη και το «Μνημείο της Πίνδου» του Χρήστου Καπράλου, που κοσμεί πια το Περιστύλιο της Βουλής των Ελλήνων.

Χαίρομαι ιδιαίτερα διότι αυτή η Έκθεση, που γίνεται μάλιστα στο «βαρύτιμο κόσμημα» του σύγχρονου Πολιτισμού μας, το Κέντρο Πολιτισμού του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος», σμιλεύει το μεταθανάτιο αέτωμα της ιδανικής συμπόρευσης του Γιάννη Μόραλη και του Χρήστου Καπράλου στη μεγάλη λεωφόρο της Τέχνης».

Σχετικές ειδήσεις