ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέντε λόγοι που πρέπει να δεις την ταινία «Η Μεγάλη Υπόσχεση»

Πέντε λόγοι που πρέπει να δεις την ταινία «Η Μεγάλη Υπόσχεση»

Ο Terry George φέρνει το επίμαχο θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων στο προσκήνιο και προκαλεί αντιδράσεις

Στη νέα του ταινία, ο Terry George ασχολείται με το επίμαχο θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων. «Η Μεγάλη Υπόσχεση» (The Promise) αναφέρεται σε ένα συγκλονιστικό γεγονός, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζει μία ερωτική ιστορία. Μας ταξιδεύει σε κοσμοϊστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1914, μέσα από τους αγώνες του Christian Bale και του Oscar Isaac που μάχονται για τη ζωή τους αλλά και για την καρδιά της γοητευτικής Charlotte le Bon. Με αφορμή την κυκλοφορία της ταινίας στη χώρα μας στις 12 Οκτωβρίου συγκεντρώσαμε τους λόγους για τους οποίους πρέπει να την παρακολουθήσεις!

Γιατί έχει την υπογραφή του σπουδαίου σεναριογράφου και σκηνοθέτη Terry George

dt1b

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Terry George δοκιμάζει τις δυνάμεις του σε μία εξαιρετικά απαιτητική ταινία που περιέχει σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Ο δημοφιλής σκηνοθέτης και σεναριογράφος έχει ξεχωρίσει από αξιοσημείωτα έργα όπως το «In the Name of the Father» και το «The Boxer» για τις ταραχές στη Βόρεια Ιρλανδία, αλλά και το «Hotel Rwanda» για τους καταδιωκόμενους πολίτες της φυλής των Τούτσι, αποδεικνύοντας ότι τα καταφέρνει εξαιρετικά.

Ξεχωρίζει γιατί ελέγχει διεξοδικά τα στοιχεία, ερευνά προσεκτικά ό,τι μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη και φροντίζει να αποδίδει με αληθοφανή τρόπο κάθε σκηνή, ακόμα και τις επινοημένες. Για μία ακόμη φορά στο «Η Μεγάλη Υπόσχεση» αποδεικνύει ότι η ακρίβεια είναι το φόρτε του!

Για να δεις να ζωντανεύει μπροστά στα μάτια σου μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες του 20ού αιώνα

dt1c

Η γενοκτονία των Αρμενίων, είναι ταυτόχρονα μία από τις μεγαλύτερες αλλά και από τις λιγότερο γνωστές εγκληματικές πράξεις του 20ού αιώνα, η οποία ακόμη και σήμερα συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις, καθώς η Τουρκία αρνείται την ύπαρξή της και ισχυρίζεται ότι πραγματοποιήθηκε ένας βίαιος εκτοπισμός του Αρμένικου πληθυσμού…

Σύμφωνα με τον Terry George, που βλέπει την ταινία ως μία ευκαιρία να εκπαιδεύσει το κοινό για το συγκλονιστικό αυτό γεγονός που αξίζει να θυμόμαστε, «ήταν η απόπειρα να εξαλειφθεί ένα ολόκληρο έθνος, που σχεδόν εξαφανίστηκε από τα βιβλία εξαιτίας της συλλογικής άρνησης και της πολιτικής σκοπιμότητας. Είναι μια ιστορία που πιστεύω ότι απαιτεί να ειπωθεί κινηματογραφικά».

Για την επική ερωτική ιστορία που εκτυλίσσεται

dt1d

Μέσα από τους χαρακτήρες, με τους οποίος ταυτιζόμαστε αμέσως γιατί είναι απλοί άνθρωποι με πάθη και αδυναμίες όπως ο καθένας μας, αφομοιώνουμε μεγάλα ιστορικά γεγονότα που τους σημάδεψαν για πάντα και καθόρισαν τη ζωή τους. Τα βάσανά τους, ο πόνος και η χαρά τους είναι μέρος της ιστορίας, και καθώς τα παρακολουθούμε γίνονται και η δική μας πραγματικότητα. Σε αυτό, φυσικά, συμβάλλουν οι εξαιρετικές ερμηνείες των Christian Bale, Oscar Isaac και Charlotte Le Bon, οι οποίοι καταφέρνουν να μπουν στο «πετσί» του ρόλου τους και να ζωντανέψουν τους πολυδιάστατους χαρακτήρες που υποδύονται, μεταφέροντας δυνατά συναισθήματά τους. Έτσι, συμπάσχουμε μαζί τους κάθε λεπτό της ιστορίας.

Για το αισιόδοξο μήνυμα

dt1e

Μέσα από τον αγώνα και τις μάχες που δίνουν καθημερινά οι πρωταγωνιστές συνειδητοποιούμε ότι το ανθρώπινο πνεύμα μπορεί να επιβιώσει και να θριαμβεύσει ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες. Η ιστορία είναι δεξιοτεχνικά δοσμένη από μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του Terry George και παραμένει από την αρχή μέχρι το τέλος της ταινίας αναπόσπαστα συνυφασμένη με κοσμοϊστορικά γεγονότα, που «διαμορφώνουν» τους χαρακτήρες. Η «αγάπη» είναι το στοιχείο που τους ενώνει και καταφέρνει να μας καθηλώσει στη μεγάλη οθόνη…

Για να αποκτήσεις άποψη για το θέμα

dt1f

Η ταινία αναμένεται να προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και φαίνεται πως θα διχάσει το κοινό. Όπως είναι λογικό θα αγαπηθεί από την αρμένικη κοινότητα. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τους Τούρκους, οι οποίοι ακόμη και σήμερα προσπαθούν να αποσιωπήσουν το θέμα... Ο σκηνοθέτης μάλιστα, εκφράζει τον προβληματισμό του σχετικά με το αν θα προβληθεί η ταινία στην Τουρκία. «Αν συμβεί, θα μείνω έκπληκτος. Ήθελα να κάνω μια ταινία που συγκινεί, που προκαλεί θυμό. Αν το κάνουμε αυτό, θα έχουμε πετύχει» αναφέρει ο Terry George. Σε κάθε περίπτωση αξίζει να της δώσεις μία ευκαιρία για να σχηματίσεις τη δική σου άποψη!

dt1g
dt1h
dt1i

Πάρε μία ιδέα στο παρακάτω βίντεο:

«Η Μεγάλη Υπόσχεση» (The Promise) έρχεται στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 12 Οκτωβρίου από τη Feelgood.

Σχετικές ειδήσεις