ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Αυτό είναι το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για τη μεταφορά και τη φύλαξη του εμβολίου

Κορονοϊός: Αυτό είναι το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για τη μεταφορά και τη φύλαξη του εμβολίου

Ποιες κρατικές υπηρεσίες θα συνεργαστούν για την επιχείρηση «Ελευθερία» του εμβολιασμού των Ελλήνων

Ένα γιγαντιαίο σχέδιο μεταφοράς, περιφρούρησης και ασφάλειας εκπονείται από την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και τον Στρατό θα πλαισιώσει την επιχείρηση «Ελευθερία», που αφορά τον εμβολιασμό των Ελλήνων κατά του κορονοϊού.

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός του OPEN, οι προαναφερόμενες υπηρεσίες θα συνεργαστούν προκειμένου η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί ομαλά, χωρίς προβλήματα. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ το στρατηγείο της επιχείρησης έχει ήδη στηθεί στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, 3.000 αστυνομικοί θα χρησιμοποιηθούν για την επιχείρηση μεταφοράς και φύλαξης των δόσεων του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Αρχικά τα σημεία φύλαξης του εμβολίου θα είναι επτά, τα οποία στην πορεία θα διπλασιαστούν και θα ανέλθουν σε 14.

Σίγουρα θα είναι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι υπόλοιπες περιοχές. Οι χώροι θα φυλάσσονται επί 24ωρου βάσεως, ενώ κατά τη μεταφορά τους θα ακολουθεί αυτοκινητοπομπή.

Αντίστροφη μέτρηση για τον εμβολιασμό

Οι πιο πιθανές ημερομηνίες για την έναρξη των εμβολιασμών είναι στις 28 ή στις 29 Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι από αύριο, Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου θα αρχίσει η καταγραφή των υγειονομικών που θα εμβολιαστούν.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας κατά την ενημέρωσή του για την πορεία της πανδημίας στη χώρα το απόγευμα της Τετάρτης: «Από αύριο από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα από τις 7 υγειονομικές περιφέρειες και τα νοσοκομεία της χώρας, ώστε να ξεκινήσει η καταγραφή όλων των υγειονομικών. Μιλάμε για όλο το προσωπικό. Γιατρούς, νοσοκόμους, τραπεζοκόμους, καθαρίστριες, όλους». Ο κ. Κικίλιας κατά την ομιλία ξεκαθάρισε πως τα εμβόλια θα δοθούν σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη την ίδια ημερομηνία, ώστε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.

«Η έκκλησή μου προς αυτούς έχει να κάνει πρώτα απ’ όλα με τη δική τους προστασία μέσω του εμβολιασμού και εξίσου με την ασφάλεια των ασθενών μέσα στο νοσοκομείο, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα των ενδονοσοκομειακών διασπορών», επεσήμανε ο υπουργός Υγείας. Μετά του υγειονομικούς σειρά για να εμβολιαστούν θα πάρουν οι ευπαθείς ομάδες και οι υπέργηροι που είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο από τον φονικό ιό.

«Στον αντίποδα των δυσκολιών που έχουμε ζήσει όλους αυτούς τους μήνες», δήλωσε ο κ. Κικίλιας, βρίσκεται «η κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια εμβολίων». «Θα θυμάστε ότι έγινε πολύ μεγάλη κουβέντα για το εάν θα έχουμε εμβόλια και πότε η Ευρώπη θα έχει εμβόλια…, πότε αυτά τα εμβόλια θα φτάσουν στη χώρα μας», υπενθύμισε ο υπουργός, τονίζοντας ακόμα μια φορά ότι το εμβόλιο «θα διοχετευθεί σε όλα τα κράτη- μέλη στις ίδιες ημερομηνίες έτσι ώστε να ξεκινήσει αυτή η τεράστια υγειονομική επιχείρηση εμβολιασμού των συμπολιτών μας».

Τέλος αξίζει να αναφερθεί αναμένονται πολλές περισσότερες δόσεις εμβολίου και από άλλες εταιρείες άμα εξασφαλίσουν με τη σειρά τους την αδειοδότησή τους. Συγκεκριμένα στη χώρα μας αναμένεται να φτάσουν 200.000 δόσεις από Moderna και 300.000 από Astrazeneca έως τα μέσα Ιανουαρίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κικίλιας: Μέχρι τον Ιούνιο το μεγαλύτερο μέρος των εμβολιασμών – Δεν αλλάζει ο σχεδιασμός