ΥΓΕΙΑ

Κικίλιας: Μέχρι τον Ιούνιο το μεγαλύτερο μέρος των εμβολιασμών – Δεν αλλάζει ο σχεδιασμός

Κικίλιας: Μέχρι τον Ιούνιο το μεγαλύτερο μέρος των εμβολιασμών – Δεν αλλάζει ο σχεδιασμός
InTime

Εμβόλιο κορονοϊού: Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, υποστήριξε πως μέχρι τον Ιούνιο του 2021 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εμβολιασμού για το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών της Ελλάδας. Ξεκινά η καταγραφή των υγειονομικών που θα λάβουν πρώτοι το εμβόλιο.

Μεγάλο μέρος της ομιλίας του υπουργού Υγείας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, αφιερώθηκε στη διαδικασία του εμβολιασμού. Όπως εξήγησε ο κ. Κικίλιας δεν θα αλλάξει ο σχεδιασμός που υπάρχει από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, παρά τη διαφοροποίηση στον αριθμό των δόσεων που θα λάβει η χώρα που θα είναι εν τέλει μικρότερος σε πρώτη φάση.

Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε πως σταδιακά θα λάβουν έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και άλλα εμβόλια, κάτι που θα αυξήσει τον αριθμό των δόσεων που θα λαμβάνουν τα κράτη – μέλη. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Κικίλιας, όλα τα μέλη της ΕΕ θα πάρουν την ίδια ημερομηνία το ποσοστό των δόσεων που προβλέπεται, ενώ επανέλαβε πως θα δοθεί προτεραιότητα σε συγκεκριμένες ομάδες με τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να είναι αυτοί που θα κάνουν πρώτοι το εμβόλιο.

Μάλιστα, υπογράμμισε πως από την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου θα υπάρξει ευρεία σύσκεψη παρουσία του ίδιου και άλλων αρμόδιων φορέων, έτσι ώστε να γίνει η καταγραφή των υγειονομικών για να μπουν στη σειρά έτσι ώστε να εμβολιαστούν αμέσως μόλις φτάσουν στη χώρα οι πρώτες δόσεις.

«Να υπερασπιστούμε τον κόπο τόσων μηνών»

Ο υπουργός Υγείας ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας αναφορά στις περιοχές που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα από πλευράς κρουσμάτων. «Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει για την κατάσταση που κρίνεται σοβαρή κυρίως στην Κοζάνη αλλά και στη Δυτική Αττική», είπε αρχικά ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε πως υπάρχει μεγάλη πίεση σε όλη την Ευρώπη κι αυτό αποδεικνύεται από τα έκτακτα, επιπλέον μέτρα που λήφθηκαν για την αναχαίτιση του ιού.

Στη συνέχεια, ο κ. Κικίλιας έκανε κάλεσμα στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις ημέρες των γιορτών. «Πρέπει να υπερασπιστούμε τον κόπο και την προσπάθεια που κάνανε οι συμπολίτες μας. Αν κι εφόσον επιδεινωθούν τα δεδομένα, θα αξιολογηθούν ξανά όλα τα μέτρα», σχολίασε. «Θα ήθελα να παρακαλέσω όσους δεν συμμορφώνονται, ειδικά στις επιβαρυμένες περιοχές, να σκεφτούν τι μπορεί να επιφέρει αυτό στην κατάσταση στη χώρα αλλά και τι μέτρα θα προστεθούν στις ανάλογες περιοχές», επεσήμανε και τόνισε πως «δώστε προσοχή τις ημέρες των γιορτών. Χρειάζεται τήρηση των κανόνων. Ειλικρινά δεν αξίζει τον κόπο για μια – δυο ημέρες δήθεν γιορτών, να κινδυνεύσουν ζωές ανθρώπων. Είτε οι δικές μας, είτε των οικογενειών μας».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στο θέμα των εμβολίων σχολιάζοντας πως η κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια των εμβολίων και η ελπίδα που φέρνουν οι εμβολιασμοί είναι στον αντίποδα των δυσκολιών που έχουμε ζήσει όλοι, όλο το διάστημα της πανδημίας.

«Κι άλλα εμβόλια προς έγκριση στην Ευρώπη»

«Έγινε μεγάλη κουβέντα για το αν θα έχουμε εμβόλια, πότε θα τα έχει η Ευρώπη, πότε θα φτάσουν στην Ελλάδα. Είδατε τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΕΜΑ. Το εμβόλιο της Pfizer είναι στη διαδικασία να αδειοδοτηθεί τις επόμενες ημέρες και θα διοχετευτεί σε όλα τα κράτη – μέλη για να αρχίσει αυτή η τεράστια υγειονομική επιχείρηση του εμβολιασμού», ανέφερε.

«Ο κωδικός «Ελευθερία» τα λέει όλα. Για την ψυχολογία μας, για τον τρόπο που αισθανόμαστε και για την ανάγκη να πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Για την προσπάθεια να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Αυτό πρέπει να γίνει με διαφάνεια, με έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση για να τα καταφέρουμε», συμπλήρωσε.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε πως «δεν πρόκειται μόνο για ένα εμβόλιο, αλλά για πολλά. Αρκετά από αυτά είναι σε προσυμφωνίες αγοράς με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, άρα και κοινής προμήθειας προς τα κράτη – μέλη. Λίαν συντόμως την οδό του ΕΜΑ για την έγκριση θα πάρουν κι άλλα δυο εμβόλια, άρα είναι πιθανό τις επόμενες εβδομάδες να έχουμε εγκρίσεις. Ο δόσεις θα έρχονται η μια πίσω από την άλλη, σύμφωνα με τα συμβόλαια προαγοράς. Θα τηρήσουμε τον σχεδιασμό που έχουμε κάνει ως χώρα και θα εμβολιάσουμε πρώτα όλους τους υγειονομικούς μας. Θα τιμηθούν οι αγωνιστές της πρώτης γραμμής στα νοσοκομεία μας».

«Καταγράφονται οι υγειονομικοί για τον εμβολιασμό»

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Υγείας, μετά τους υγειονομικούς θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός έτσι ώστε να εμβολιαστούν όσο πιο πολλοί γίνεται. Μάλιστα, συνέστησε ψυχραιμία, να μην αναπαράγονται fake news και να υπάρχει σωστή ενημέρωση κι όχι βιασύνη.

Σε αυτό το σημείο αποκάλυψε πως «το πρωί της Πέμπτης το υπουργείο Υγείας παρουσία μου θα επικοινωνήσει από τις 9:00 ως τις 16:00 διαδοχικά με τους διοικητές, τους διευθυντές και τους γιατρούς από τις εφτά Υγειονομικές Περιφέρεις, τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της χώρας. Ξεκινάει η καταγραφή των υγειονομικών που θέλουν να εμβολιαστούν και θα μπουν στις λίστες». Όπως εξήγησε, οι λίστες αυτές αφορούν άπαντες που εργάζονται στον τομέα της υγείας (γιατρούς, νοσηλευτές, καθαρίστριες, τραπεζοκόμους, φύλαξη, διοικητικό προσωπικό).

«Είναι υπέρτατο αγαθό το εμβόλιο στη μάχη μηνών που έχουμε δώσει. Ζητάω από τους υγειονομικούς να επιδείξουν υψηλό φρόνημα και να αποτελέσουν παράδειγμα για την κοινωνία. Μετά θα ακολουθήσουμε όλοι εμείς. Με ψυχραιμία, πλάνο και σωστή ενημέρωση, με στήριξη ο ένας προς τον άλλον, να βγούμε σιγά-σιγά από αυτή την παγκόσμια κρίση δημόσιας υγείας, από τη μάχη με τον αόρατο εχθρό. Έχει έρθει η ώρα της αρχής του τέλους. Να πάρουμε πίσω τις ζωές μας, λίγο ακόμα για να τα καταφέρουμε. Τηρώντας κανόνες, φορώντας μάσκες, προσπαθώντας και προσέχοντας για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο».

Σε ερώτηση που δέχθηκε για τη διαδικασία των εμβολιασμών και πόσος χρόνος θα μεσολαβεί από το κλείσιμο του ραντεβού μέχρι τον εμβολιασμό, ο υπουργός εξήγησε πως αυτό είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής ενώ σε αυτό το σημείο ανέφερε πως με βάση τον σχεδιασμό που υπάρχει, το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών θα έχει εμβολιαστεί ως το τέλος του Ιουνίου του 2021.

«Είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, νομίζω ότι η διάρκεια του κλεισίματος του ραντεβού δεν θα ξεπερνά τις επτά ημέρες πριν τον εμβολιασμό. Αυτό θα το ανακοινώσει το αρμόδιο υπουργείο, όπως επίσης και όλους τους τρόπους με τους οποίους μέσα από τις νέες τεχνολογίες θα φτάσει το κράτος στον πολίτη και θα μάθει την ημέρα, την ώρα και το εμβολιαστικό κέντρο που θα κάνει τις δόσεις. Είναι προφανές πως θα εγκρίνονται το ένα πίσω από το άλλο τα εμβόλια που έχει προαγοράσει η Ευρώπη και καθώς θα εγκρίνονται θα ανοίγει η «βεντάλια» των ποσοτήτων που θα λαμβάνει η ΕΕ άρα και η Ελλάδα. Θα αυξάνεται δηλαδή ο αριθμός τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και ούτω καθ’ εξής. Μέχρι τον Ιούνιο του 2021 θα έχει εμβολιαστεί το μεγαλύτερο ποσοστό των συμπολιτών μας. Με βάση τα δεδομένα που έχουμε και τις συνεννοήσεις που κάνουν οι εταιρίες με τους επιστήμονες, τον ΕΜΑ και τα κράτη – μέλη, είμαστε αισιόδοξοι πως η διαδικασία προχωράει ομαλά. Είμαστε χαρούμενοι όλοι οι υπουργοί Υγείας που αυτή η διαδικασία προμήθειας εμβολίων γίνεται από κοινού για όλη την ευρωπαϊκή οικογένεια, και τα εμβόλια είναι δωρεάν και παρέχονται στο σύνολο των συμπολιτών μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

«Δεν έχει αλλάξει ο σχεδιασμός για τα εμβόλια»

Αναφορικά με το αν έχει αλλάξει ο σχεδιασμός, μετά την ανακοίνωση πως σε πρώτη φάση θα έρθουν λιγότερες δόσεις στην Ελλάδα, απάντησε πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. «Ο σχεδιασμός μας δεν έχει αλλάξει. Εμείς αποφασίσαμε πως πρώτα από όλα θα εμβολιάσουμε τους υγειονομικούς μας. Τα νούμερα και τα στοιχεία είναι κατανοητά και εύλογα, έχουν να κάνουν με την προσδοκία του πόσες ποσότητες μπρούν να παραχθούν, ποια εμβόλια εγκρίνονται και πόσα θα φτάσουν στα κράτη – μέλη. Υπάρχει η διαδικασία όπου θα αιτηθούν κι άλλα εμβόλια την έγκριση, υπάρχει επαναληπτότητα για τις δόσεις ανά εταιρεία. Με ψυχραιμία και οργάνωση θα πάμε βήμα – βήμα, με βάση την προτεραιοποίηση που υπάρχει. Καταλαβαίνετε, και είναι αυταπόδεικτο, πως όσο ανοίγει η βεντάλια τόσο θα έχουμε τη δυνατότητα να εμβολιάζουμε κάθε εβδομάδα και κάθε μήνα που περνάει, όλο και μεγαλύτερο μέρος των συμπολιτών μας. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση μαζί με τα άλλα κόμματα αποφασίσαμε πως θα είναι μια μεγάλη υγειονομική επιχείρηση που δεν έχει ξαναγνωρίσει η χώρα, με δυσκολίες, αλλά με διαφάνεια, επιστημοσύνη και με πρόγραμμα, να βοηθάμε τους συμπολίτες μας, να διορθώνουμε τα όποια λάθη – που είναι μια πραγματικότητα πάντα θα υπάρχει – αμέσως θα ενημερώνει η πολιτεία. Βήμα – βήμα θα προχωρήσει η δύσκολη διαδικασία. Είναι δύσκολο, αλλά δουλεύουμε όλοι μαζί. Χαίρομαι που υπάρχει σύμπνοια, πατριωτισμός, ομόθυμη στήριξη από όλους τους κοινωνικούς εταίρους και τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου», εξήγησε ο υπουργός.

Τέλος, σχετικά με το ποιοι θα αναλάβουν τον εμβολιασμό των πολιτών και αν υπάρχει σχετική μέριμνα για πιθανή επιστράτευση ιδιωτών σε αυτή την προσπάθεια, τόνισε ότι: «Επαγγελματίες υγείας, υπό την επίβλεψη γιατρών θα κάνουν τα εμβόλια. Εξήγησα πως υπάρχει σχέδιο οργανωμένο, παρουσιάστηκε στο πρώτο βήμα του. προστίθενται θέματα για την ασφάλεια του εμβολίου, για την αποθήκευσή τους, για πιθανές κυβερνοεπιθέσεις και πως θα προστατευτούμε, για τον τρόπο που θα δουλεύουν όλες οι δομές. Κερδήθηκε αυτό μέχρι σήμερα, η εντιμότητα και η ειλικρίνεια κι ο τρόπος με τον οποίο βγήκαν μπροστά οι μαχητές της υγείας και οι επιστήμονές μας. Το υπουργείο Υγείας βοήθησε, στήριξε και οργάνωσε το σύστημα υγείας. Αυξήθηκαν οι ΜΕΘ μας, η κυβέρνηση ενημερώνει καθημερινά τον ελληνικό λαό. Υπάρχει μια οργανωμένη, δομημένη πολιτεία με αντανακλαστικά, με συναίσθηση της ευθύνης και με προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και τις ανθρώπινες ζωές».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Αυτές οι 10 περιοχές είναι στο «κόκκινο» - Σκέψεις για σκληρά τοπικά lockdown