ΕΛΛΑΔΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr για Θεοφάνεια: Κόσμος στις εκκλησίες – Διακριτική η παρουσία της αστυνομίας

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr για Θεοφάνεια: Κόσμος στις εκκλησίες – Διακριτική η παρουσία της αστυνομίας

Αρκετοί είναι οι πιστοί που προσέρχονται στις εκκλησίες από τις 6 τα ξημερώματα για τα Θεοφάνεια με την παρουσία της αστυνομίας να είναι εμφανή αλλά διακριτική.

Τόσο σε εκκλησίες της Αθήνας, στον Άγιο Δημήτριο και στην Αγία Φωτεινή στη Νέα Σμύρνη, όσο και της Θεσσαλονίκης αρκετοί ήταν οι πιστοί που βρέθηκαν έξω από ιερούς ναούς για τα Θεοφάνεια από πολύ νωρίς το πρωί, λίγο μετά τις 6 τα ξημερώματα της Τρίτης.

Δείτε εικόνες από τον Άγιο Δημήτριο:

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας το οποίο σύμφωνα με τις οδηγίες του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου για τις εκκλησίες της Αττικής θα πρέπει να ολοκληρωθεί στις 8:30 το πρωί, ο Αγιασμός θα μοιραστεί σε φιαλίδια.

Οι αστυνομικοί που βρίσκονται στους ναούς για την ώρα αρκούνται σε συστάσεις υπενθυμίζοντας τι ισχύει μετά την τελευταία εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου για αγιασμό των υδάτων εντός των ναών και χωρίς λιτανείες καθώς και για παρουσία έως 25 πιστών στους ναούς και 50 πιστών στις Μητροπόλεις.

Λίγο μετά τις 7:30 όταν άρχισε να συγκεντρώνεται περισσότερος κόσμος οι αστυνομικοί τους ζητούσαν να αποχωρήσουν λέγοντας τους να περάσουν για να πάρουν τον αγιασμό μετά τις 8:30 το πρωί.

Παρόμοια εικόνα και στον ιερό ναό της Αγίας Φωτεινής στη Νέα Σμύρνη λίγο πριν τις 8 το πρωί:

Πιστοί βρέθηκαν και στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδας στον Πειραιά όπου τηρήθηκαν όλα τα μέτρα προστασίας:

Δείτε βίντεο από τη Θεσσαλονίκη:

Στόχος του σχεδίου της ΕΛ.ΑΣ. είναι να αποτραπούν «επεισόδια» με πιστούς, οι οποίοι θα θελήσουν να παρακολουθήσουν τη λειτουργία των Θεοφανείων.

«Ο σχεδιασμός έχει γίνει. Ωστόσο, σε τέτοιες περιπτώσεις δεν μπορείς να προγραμματίσεις τα πάντα, καθώς υπάρχουν απρόβλεπτοι παράγοντες. Σε κάθε περίπτωση ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί θα βρίσκονται από νωρίς το πρωί σε ανοιχτή γραμμή με τους αστυνομικούς που θα τους μεταφέρουν την εικόνα στους ναούς και θα παίρνουν αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κάθε κατάστασης», εξηγεί αστυνομική πηγή.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι «θα χρησιμοποιηθούν ήπια μέσα. Αστυνομικοί θα κάνουν συστάσεις στους πιστούς, ενδεχομένως να... επιστρατευτούν και τα μεγάφωνα των περιπολικών για να καλούνται οι πολίτες να μην προσέρχονται στις λειτουργίες των εκκλησιών για τα Θεοφάνεια. Όταν εξαντλείται το μέτρο των συστάσεων, τότε θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα σε αυτούς που δεν συμμορφώνονται. Στόχος της Αστυνομίας είναι να μην υπάρξουν φαινόμενα ασυδοσίας. Φαινόμενα έντονου συνωστισμού και κινδύνου εξάπλωσης του ιού. Αυτά δεν θα γίνουν ανεκτά».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Βόμβα» Σαρηγιάννη στο Newsbomb.gr: Κορύφωση της πανδημίας το Πάσχα, αν δεν ληφθούν μέτρα