ΕΛΛΑΔΑ

Θεοφάνεια: Σε επιφυλακή η ΕΛ.ΑΣ. - Σχέδιο... παραινέσεων με μεγάφωνα σε ναούς

Θεοφάνεια: Σε επιφυλακή η ΕΛ.ΑΣ. - Σχέδιο... παραινέσεων με μεγάφωνα σε ναούς
INTIME / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Σχέδιο «ήπιας αστυνόμευσης», με ταυτόχρονη ισχυρή αστυνομική παρουσία σε μητροπόλεις και μεγάλες εκκλησίες, θα εφαρμόσει σήμερα, ανήμερα των Θεοφανείων, η Ελληνική Αστυνομία.

Η τελευταία σύσκεψη των ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών της Αστυνομίας έλαβε χώρα το βράδυ της Τρίτης, όταν και οριστικοποιήθηκε το σχέδιο για την αποφυγή του συνωστισμού κατά τους εορτασμούς σε όλη τη χώρα. Στόχος είναι να αποτραπούν «επεισόδια» με πιστούς, οι οποίοι θα θελήσουν να παρακολουθήσουν τη λειτουργία των Θεοφανείων.

Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης έξω από όλες τις μεγάλες εκκλησίες θα υπάρχουν περιπολικά και πεζοί αστυνομικοί, οι οποίοι θα δίνουν εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο της Αστυνομίας. «Ο σχεδιασμός έχει γίνει. Ωστόσο, σε τέτοιες περιπτώσεις δεν μπορείς να προγραμματίσεις τα πάντα, καθώς υπάρχουν απρόβλεπτοι παράγοντες. Σε κάθε περίπτωση ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί θα βρίσκονται από νωρίς το πρωί σε ανοιχτή γραμμή με τους αστυνομικούς που θα τους μεταφέρουν την εικόνα στους ναούς και θα παίρνουν αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κάθε κατάστασης», εξηγεί αστυνομική πηγή.

Οι βασικές κατευθυντήριες οδηγίες αναφέρουν ότι θα πρέπει να υπάρχουν σε όλες τις μεγάλες εκκλησίες της χώρας περιπολικά που θα καλούν τους πιστούς να τηρούν τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι «θα χρησιμοποιηθούν ήπια μέσα. Αστυνομικοί θα κάνουν συστάσεις στους πιστούς, ενδεχομένως να... επιστρατευτούν και τα μεγάφωνα των περιπολικών για να καλούνται οι πολίτες να μην προσέρχονται στις λειτουργίες των εκκλησιών για τα Θεοφάνεια. Όταν εξαντλείται το μέτρο των συστάσεων, τότε θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα σε αυτούς που δεν συμμορφώνονται. Στόχος της Αστυνομίας είναι να μην υπάρξουν φαινόμενα ασυδοσίας. Φαινόμενα έντονου συνωστισμού και κινδύνου εξάπλωσης του ιού. Αυτά δεν θα γίνουν ανεκτά».

Οι παραπάνω εντολές έχουν διαβιβαστεί σε όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας. Η Αστυνομία πραγματοποίησε και το μεσημέρι και το βράδυ της Τρίτης συσκέψεις για το συγκεκριμένο θέμα.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πάντως ότι οι εκκλησίες σε όλη την Ελλάδα είναι χιλιάδες και έτσι είναι αδύνατο να υπάρχει ένας αστυνομικός ή ένα περιπολικό σε κάθε ναό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.