ΕΛΛΑΔΑ

25η Μαρτίου: Ρεπορτάζ Newsbomb.gr – Χαμός στη Βαρβάκειο για τον μπακαλιάρο

25η Μαρτίου: Ρεπορτάζ Newsbomb.gr – Χαμός στη Βαρβάκειο για τον μπακαλιάρο
Σπύρος Μελισσάρης

Μεγάλη είναι η προσέλευση από το πρωί της Τετάρτης στην ψαραγορά της Βαρβακείου προκειμένου οι καταναλωτές να αγοράσουν μπακαλιάρο.

Φωτογραφίες: Σπύρος Μελισσάρης

Ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά, εξάλλου, είναι το έδεσμα το οποίο βρίσκεται παραδοσιακά στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου, ανήμερα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες του Newsbomb.gr αρκετοί ήταν οι Αθηναίοι που επέλεξαν την κεντρική ψαραγορά της πρωτεύουσας για να αγοράσουν μπακαλιάρο σε καλή τιμή.

Αντίθετα μικρή ήταν η προσέλευση των καταναλωτών στην κρεαταγορά της Βαρβακείου καθώς βρισκόμαστε σε περίοδο νηστείας.

Δείτε στη Gallery που ακολουθεί φωτογραφίες από τη Βαρβάκειο

Όπως εξηγούν θεολόγοι η παράδοση με τον μπακαλιάρο στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου συνδέεται με τη νηστεία και τις εξαιρέσεις που προβλέπονται για την κατάλυσή της.

Συγκεκριμένα ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου που εορτάζεται ανήμερα της 25ης Μαρτίου είναι μια από τις τρεις ημέρες κατά την περίοδο της Σαρακοστής στην οποία επιτρέπεται η κατάλυση της νηστείας, για την οποία κανονικά προβλέπεται και η αποχή από το λάδι.

Ο λόγος που επιτρέπεται η κατάλυση της νηστείας είναι γιατί ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου θεωρείται μια χαρμόσυνη εορτή στην περίοδο του πένθους της Σαρακοστής και «ως θεομητορική εορτή, αφιερωμένη στην Παναγία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα μοναχικά τυπικά και γι’ αυτό καταλύονται το ψάρι, το λάδι και το κρασί».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης για Τουρκία: Είτε θα ακολουθήσετε τον δρόμο του διεθνούς δικαίου ή θα έχετε συνέπειες