ΕΘΝΙΚΑ

Μητσοτάκης για Τουρκία: Είτε θα ακολουθήσετε τον δρόμο του διεθνούς δικαίου ή θα έχετε συνέπειες

Μητσοτάκης για Τουρκία: Είτε θα ακολουθήσετε τον δρόμο του διεθνούς δικαίου ή θα έχετε συνέπειες

Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη

«Είτε η Τουρκία θα ακολουθήσει τον δρόμο του διεθνούς δικαίου ή αν επιλέξει τον δρόμο της παραβατικότητας, κάτι που απευχόμαστε, θα οδηγήσει σε συνέπειες» διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όσον αφορά την Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα διεξαχθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε «τα συμπεράσματα να κινούνται στο ίδιο πνεύμα με την έκθεση Μπορέλ», την έκθεση, δηλαδή, που προβλέπει και κυρώσεις για την Τουρκία.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε, επίσης, ότι «επιθυμούμε καλές σχέσεις με ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας αλλά με έναν ειλικρινή διάλογο που θα ακολουθεί το διεθνές δίκαιο χωρίς απειλές και επιθετικές ενέργειες».

«Η Ελλάδα δεν εκφοβίζει κανένα ούτε φοβάται κανέναν» επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα παραμένει ειλικρινής, όχι αφελής».

Δείτε τις δηλώσεις Μητσοτάκη - Αναστασιάδη:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας πως «στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο η Τουρκία έχει αποσύρει τα ερευνητικά της πλοία. Το γεγονός αυτό δεν είναι ασήμαντο, απομένει να δούμε εάν θα έχει διάρκεια. Είναι στο χέρι της Τουρκίας να αποδείξει εάν είναι ειλικρινής προσέγγιση ή παραπλανητικός ελιγμός».

Αναφερόμενος, δε, στο Κυπριακό ο πρωθυπουργός της Ελλάδας τόνισε ότι «οι αξιώσεις για λύσεις δύο κρατών βρίσκονται εκτός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

«Κοινή μας είναι η θέση για την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων και απομάκρυνση των κατοχικών δυνάμεων» πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Μιλώντας για την ατζέντα των συνομιλιών του με τον Νίκο Αναστασιάδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού παρατήρησε ότι «είναι άριστη η συνεργασία των κυβερνήσεων μας στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΟΗΕ» συμπλήρωσε ότι «συζητήσαμε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την άτυπη Πενταμερή για το Κυπριακό».

«Επιμείναμε στην ανάγκη να συμμετέχει και η ΕΕ, να μετατραπεί σε 5 συν ένα» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και επισήμανε πως «συνολικά η Ένωση οφείλει να επιμείνει στην αξιόπιστη εφαρμογή της πολιτικής της διττής προσέγγισης απέναντι στην Τουρκία».

Υπενθυμίζεται ότι αύριο, Πέμπτη 25 Μαρτίου, και μεθαύριο, Παρασκευή 26 Μαρτίου, αναμένεται να διεξαχθεί με τηλεδιάσκεψη η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

Ένα από τα θέματα της ατζέντας είναι και η Τουρκία και η προκλητικότητα που έχει δείξει το προηγούμενο διάστημα η Άγκυρα.

Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθεί η έκθεση Μπορέλ, η έκθεση, δηλαδή, του ύπατου εκπροσώπου της Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Η έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Δευτέρας ικανοποιεί την ελληνική πλευρά γιατί καταγράφει με αντικειμενικό τρόπο την τουρκική προκλητικότητα ενώ κινείται στο πνεύμα που είχε ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προβλέπει και προειδοποίηση για κυρώσεις αλλά και θετική ατζέντα όσον αφορά την Τουρκία.

«Προτάσσουμε μια θετική ατζέντα αλλά διατηρούμε όλες τις εναλλακτικές στο τραπέζι» είπε χαρακτηριστικά ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ μετά την παρουσίαση της έκθεσης στους ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών

Όσον αφορά, δε, ειδικά την ανατολική Μεσόγειο ο κ. Μπορέλ παρατήρησε ότι σίγουρα έγιναν κάποια θετικά βήματα ωστόσο η κατάσταση παραμένει «εύθραυστη» και η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - «Λαϊκό»: Δεν διακόπηκε καμία εφημερία