ΕΛΛΑΔΑ

25η Μαρτίου: Το «ζήτω η Ελλάς» από τον Κάρολο, η στήριξη Μακρόν και το τηλεφώνημα Μπάιντεν

25η Μαρτίου: Το «ζήτω η Ελλάς» από τον Κάρολο, η στήριξη Μακρόν και το τηλεφώνημα Μπάιντεν

25η Μαρτίου – Όλες οι ειδήσεις: Στήριξη στην Ελλάδα από ηγέτες όπως ο Τζο Μπάιντεν και ο Εμανουέλ Μακρόν με τον πρίγκιπα Κάρολο να ξεχωρίζει με τα ελληνικά του στο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η Ελλάδα γιορτάζει σήμερα τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 με τους εορτασμούς να κορυφώνονται με την στρατιωτική παρέλαση στο Σύνταγμα στις 11 το πρωί.

Οι εορτασμοί ξεκίνησαν από χθες, Τετάρτη, με την ξενάγηση των υψηλών προσκεκλημένων από Αγγλία, Ρωσία, Γαλλία και Κύπρο στην Εθνική Πινακοθήκη και συνεχίστηκαν με το δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Εκεί ξεχώρισαν τα ελληνικά στον χαιρετισμό που εκφώνησε ο πρίγκιπας Κάρολος ο οποίος έκλεισε την ομιλία του με τη φράση «Χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά! Ζήτω η Ελλάς!».

Σε ιδιαίτερα συγκινησιακό ύφος ο Πρίγκιπας Κάρολος τόνισε την βαθιά σύνδεση μέσα στον χρόνο Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας, κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά για την πατρίδα του πατέρα του Πρίγκιπα Φιλίππου και της γιαγιά τους Πριγκίπισσας Αλίκης.

«Η Ελλάδα είναι η πατρίδα του παππού μου και ο τόπος γέννησης του πατέρα μου, πριν από σχεδόν εκατό χρόνια, στην εκατονταετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης. Αργότερα, στην Αθήνα, η αγαπητή γιαγιά μου, πριγκίπισσα Αλίκη, κατά τη διάρκεια των σκοτεινών χρόνων της ναζιστικής κατοχής, έσωσε μια οικογένεια Εβραίων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Λίγη ώρα αργότερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη δέσμευση της χώρας του να στηρίξει με κάθε μέσο την Ελλάδα.

Στο ερώτημα αν η Ευρώπη διαθέτει σήμερα τα μέσα για να εγγυηθεί την ειρήνη στην περιοχή της ειδικά με τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Γάλλος πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος και για το ρόλο της Ευρώπης για τη στάση της Γαλλίας και την σημασία της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα έχει αυτήν την απολύτως θέση κλειδί στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία είναι σημαντική για την Ευρώπη. Είναι σημαντική για την κυριαρχία μας, για την οικονομική μας ζωή, διότι είναι ένας τόπος πλούτου, ανταλλαγών και σημαντική για τη σχέση μας με την Εγγύς & Μέση Ανατολή και την Αφρική. Απλώς είμαι ένας από αυτούς που πιστεύουν ακράδαντα ότι πρέπει πάντα να είμαστε στο πλευρό των Ευρωπαίων συμμάχων όταν δέχονται επίθεση στην κυριαρχία τους, όταν απειλείται η ανεξαρτησία τους, ο σεβασμός των συνόρων τους. Άλλωστε αυτό έκανε η Γαλλία το καλοκαίρι του 2020, όταν συνέβη αυτό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μακρόν.

Εντωμεταξύ σήμερα, Πέμπτη, το βράδυ μετά την λήξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει το πρώτο του τηλεφώνημα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζό Μπάιντεν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η επικοινωνία των δύο ηγετών έχει ισχυρό συμβολισμό λόγω της ημέρας και καταδεικνύει πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στο ισχυρότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.

Αναφορικά με τα θέματα που θα συζητήσουν ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Αμερικανός πρόεδρος, οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα δοθεί έμφαση στη διμερή στρατηγική συνεργασία και στην στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Εμανουέλ Μακρόν θα απευθυνθούν, μάλιστα, και στον ελληνικό λαό με μηνύματα που θα μεταδοθούν με αφορμή τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Τα ξεχωριστά μηνύματα θα μεταδοθούν από την συχνότητα της ΕΡΤ, πριν την μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση και θα τονίζουν τις σχέσεις των χωρών αυτών με την Ελλάδα και τις διαχρονικές αξίες που συνδέουν τους λαούς μας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επανάσταση 25ης Μαρτίου 1821: Κοιτάξτε τα παιδιά σας στα μάτια και πείτε τους για τον Γέρο του Μωριά