ΕΛΛΑΔΑ

Σαββατοκύριακο στην Αθήνα; Ευκαιρία για επίσκεψη σε μουσεία της πόλης

μουσεία Αθήνα
INTIME

Η Αθήνα φυλάσσει τους σύγχρονους και αρχαιολογικούς θησαυρούς παγκόσμιας εμβέλειας σε μουσεία και πολιτιστικούς χώρους που χαρακτηρίζουν την ιδιαίτερη ταυτότητά της.

Το καλοκαίρι δεν είναι μια ιδανική περίοδος να περνά κάποιος τον χρόνο του στην Αθήνα, αλλά αν δεν μπορεί να γίνει αλλιώς δεν υπάρχει λόγος για κατήφεια, καθώς η πρωτεύουσα της χώρας διαθέτει χώρους πολιτισμού και δη μουσεία τα οποία μπορεί κάποιος να επισκεφτεί περνώντας εποικοδομητικά τον χρόνο του.

Η Αθήνα φυλάσσει τους σύγχρονους και αρχαιολογικούς θησαυρούς παγκόσμιας εμβέλειας σε μουσεία και πολιτιστικούς χώρους που χαρακτηρίζουν την ιδιαίτερη ταυτότητά της.

Ένας μικρός κατάλογος, όμως, με κάποια από τα μουσεία της πόλης είναι απαραίτητος για να μπορέσει να κρίνει κάποιος τι του ταιριάζει περισσότερο στα ενδιαφέροντα του.

Μουσείο Ακρόπολης

Το πρώτο μουσείο που αξίζει κανείς να επισκεφτεί είναι το στολίδι της πόλης, το Μουσείο της Ακρόπολης.

Το Μουσείο της Ακρόπολης είναι ένα θεματικό μουσείο, οι συλλογές του οποίου περιλαμβάνουν ευρήματα ενός μόνο αρχαιολογικού χώρου, της Ακρόπολης της Αθήνας.

Εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2009 και προσφέρει μια ολοκληρωμένη εικόνα του χαρακτήρα και της ιστορικής διαδρομής του Ιερού Βράχου και των υπωρειών του.

Οι εκθεσιακές ενότητες του Μουσείου αναπτύσσονται σε τέσσερα επίπεδα:

- Στο ισόγειο παρουσιάζονται ευρήματα από τα ιερά και τον οικισμό που αναπτύχθηκε στις πλαγιές της Ακρόπολης σε όλες τις ιστορικές περιόδους.

- Στον πρώτο όροφο, σε κυκλική πορεία, ξετυλίγεται ολόκληρη σχεδόν η ιστορία της κορυφής του βράχου, από την 2η χιλιετία π.Χ. έως το τέλος της αρχαιότητας.

- Στον τρίτο όροφο αναπτύσσεται ο γλυπτός διάκοσμος του Παρθενώνα, του μεγαλύτερου ναού της Ακρόπολης.

-Στη βάση του κτηρίου απλώνονται τα ερείπια της αρχαίας αθηναϊκής συνοικίας που έφερε στο φως η αρχαιολογική ανασκαφή.

Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης είναι στο σύνολό του 25.000 τ.μ. και διαθέτει εκθεσιακούς χώρους με εμβαδόν 14.000 τ.μ., δέκα φορές μεγαλύτερους από ό,τι στο παλιό Μουσείο. Το νέο Μουσείο προσφέρει όλες τις υπηρεσίες που απαιτούνται από ένα παγκόσμιο μουσείο του 21ου αιώνα.

Ώρες λειτουργίας

Θερινή περίοδος
1 Απριλίου - 31 Οκτωβρίου

Δευτέρα

08:00 - 16:00 / ώρα τελευταίας εισόδου: 15:30

Τρίτη - Κυριακή

08:00 - 20:00 / ώρα τελευταίας εισόδου: 19:30

Παρασκευή

08:00 - 22:00 / ώρα τελευταίας εισόδου: 21:30

Εισιτήρια - Θερινή περίοδος (1 Απριλίου -31 Οκτωβρίου)

Γενική είσοδος: 10 ευρώ

Μειωμένη είσοδος: 5 ευρώ

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι το μεγαλύτερο μουσείο της Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου.

Με αρχικό προορισμό να δεχθεί το σύνολο των ευρημάτων από ανασκαφές του 19ου αιώνα, κυρίως από την Αττική, αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας, σταδιακά πήρε τη μορφή ενός κεντρικού Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και εμπλουτίσθηκε με ευρήματα από όλα τα σημεία του ελληνικού κόσμου.

Οι πλούσιες συλλογές του, που απαριθμούν περισσότερα από 11.000 εκθέματα, προσφέρουν στον επισκέπτη ένα πανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από τις αρχές της προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα.

Το μουσείο στεγάζεται στο επιβλητικό νεοκλασικό κτήριο, που οικοδομήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα σε σχέδια του L. Lange και τελικά διαμορφώθηκε από τον Ernst Ziller. Οι εκθεσιακοί χώροι του, δεκάδες αίθουσες σε κάθε όροφο, καλύπτουν έκταση 8.000 τ.μ. και στεγάζουν τις πέντε μεγάλες μόνιμες συλλογές:

  • Τη Συλλογή Προϊστορικών Αρχαιοτήτων, που περιλαμβάνει έργα των μεγάλων πολιτισμών που αναπτύχθηκαν στο Αιγαίο από την 6η χιλιετία έως το 1050 π.Χ. (νεολιθικού, κυκλαδικού και μυκηναϊκού) και ευρήματα από τον προϊστορικό οικισμό της Θήρας.
  • Τη Συλλογή Έργων Γλυπτικής, που παρουσιάζει την εξέλιξη της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής από τον 7ο αι. π.Χ. έως τον 5ο αι. μ.Χ., μέσα από μοναδικά έργα τέχνης.
  • Τη Συλλογή Αγγείων και Μικροτεχνίας, που περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά έργα της αρχαίας ελληνικής κεραμικής από τον 11ο αι. π.Χ. έως και τη ρωμαϊκή εποχή, καθώς και και τη Συλλογή Σταθάτου, μια διαχρονική συλλογή μικροτεχνημάτων.
  • Τη Συλλογή Έργων Μεταλλοτεχνίας με πολλά μοναδικά πρωτότυπα έργα, αγάλματα, ειδώλια και έργα μικροτεχνίας.
  • Τέλος, τη μοναδική για την Ελλάδα Συλλογή Αιγυπτιακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων με έργα τέχνης, που χρονολογούνται από την προδυναστική περίοδο (5000 π.Χ.) έως και τους χρόνους της ρωμαϊκής κατάκτησης.

Το μουσείο διαθέτει πλούσιο φωτογραφικό αρχείο και βιβλιοθήκη με πολλές σπάνιες εκδόσεις, η οποία εμπλουτίζεται διαρκώς για τις ανάγκες του επιστημονικού προσωπικού. Επίσης, διαθέτει σύγχρονα εργαστήρια συντήρησης μεταλλικών αντικειμένων, κεραμικής, λίθου, εργαστήρια εκμαγείων, οργανικών υλών, φωτογραφικό εργαστήριο και χημικό εργαστήριο. Στους χώρους του στεγάζονται, ακόμη, αίθουσες περιοδικών εκθέσεων, αμφιθέατρο διαλέξεων, καθώς και ένα από τα μεγαλύτερα πωλητήρια του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Παράλληλα με την προβολή των εκθεμάτων του διοργανώνει περιοδικές εκθέσεις και συμμετέχει με δανεισμό έργων του σε εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Επί πλέον, λειτουργεί ως κέντρο έρευνας για επιστήμονες από όλο τον κόσμο και συμμετέχει στην εκπόνηση ειδικών εκπαιδευτικών και άλλων προγραμμάτων. Στο αμφιθέατρό του διοργανώνονται αρχαιολογικές διαλέξεις, ενώ καινοτομία αποτελεί και η δυνατότητα ξενάγησης ατόμων με προβλήματα ακοής από το επιστημονικό προσωπικό.

Το μουσείο λειτουργεί ως Ειδική Περιφερειακή Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ οι πέντε μόνιμες συλλογές του, εκτός από εκθεσιακές ενότητες, αποτελούν και αυτόνομα διοικητικά τμήματα.

Ώρες λειτουργίας

Απρίλιος – 31η Οκτωβρίου

Τρίτη: 13:00 – 20:00

Τετάρτη-Δευτέρα: 08:00 – 20:00

Εισιτήρια

Γενική είσοδος: 12€ (1/4 – 31/10)

Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Το Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού στεγάζεται σε ένα από τα ωραιότερα νεοκλασικά κτήρια της Αθήνας κοντά στον Εθνικό Κήπο και τη Βουλή των Ελλήνων.

Το κτήριο προσφέρθηκε στο Έθνος για τη δημιουργία του μουσείου που θα φιλοξενούσε τις συλλογές του Αντώνη Μπενάκη από τον ίδιο και τις τρεις αδελφές του, Αλεξάνδρα, Πηνελόπη και Αργίνη.

Μετά την πιο πρόσφατη ανάπλασή του (1989–2000) στεγάζει μια μοναδική διαχρονική έκθεση για την πορεία του ελληνικού πολιτισμού από την προϊστορία έως τον 20ό αιώνα.

Ένα μικρό οικοδόμημα αποτελούσε τον αρχικό πυρήνα του συγκροτήματος. Η πρώτη επέκταση με ουσιαστικές επεμβάσεις έγινε από τον Αναστάσιο Μεταξά το 1911 μετά την αγορά του ακινήτου από τον Εμμανουήλ Μπενάκη, πατέρα του Αντώνη. Προστέθηκαν η εξωτερική μαρμάρινη κλίμακα, το χαρακτηριστικό δωρικό πρόπυλο στην κεντρική είσοδο της λεωφόρου Βασ. Σοφίας και τα μορφολογικά στοιχεία των όψεων.

Η επόμενη επέκταση έγινε το 1930 προκειμένου το κτήριο να μετατραπεί σε μουσείο όπου στεγάστηκαν οι συλλογές ελληνικής και ισλαμικής τέχνης του Αντώνη Μπενάκη, καθώς και μια συλλογή κινεζικής κεραμικής.

Ακολούθησαν μια σειρά από προσθήκες στα 1965, 1968 και 1973, οι οποίες ήταν απαραίτητες για τη στέγαση ολοένα περισσότερων δωρεών. Μετά την επέκταση και ανάπλαση των ετών 1989–2000 το κτήριο στεγάζει τη συλλογή ελληνικής τέχνης και υλικού πολιτισμού του Μουσείου Μπενάκη, την «Αίθουσα Σπυρίδωνος & Ευρυδίκης Κωστοπούλου» για περιοδικές εκθέσεις, τη Βιβλιοθήκη και μια σειρά λειτουργιών και γραφείων του Ιδρύματος.

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα -Τετάρτη -Παρασκευή-Σάββατο:

10:00 - 18:00

Πέμπτη:

10:00 - 00:00

Κυριακή:

10:00 - 16:00

Εισιτήρια

Γενική είσοδος: € 12
Περιοδική έκθεση: € 8

Μειωμένο
Γενική Είσοδος: € 9
Περιοδική έκθεση: € 6
Δημοσιογράφοι: € 1

Νομισματικό Μουσείο Αθηνών

Το Νομισματικό Μουσείο είναι ένα από τα παλαιότερα κρατικά μουσεία της Ελλάδος. Διαθέτει 500.000 προσκτήματα -κυρίως νομίσματα, αλλά και μετάλλια, μολυβδόβουλλα, σφραγιδολίθους, σταθμία, οβελούς και τάλαντα- που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα π.Χ. έως σήμερα.

Οι πλουσιότερες συλλογές είναι αυτές των αρχαίων νομισμάτων, που αφορούν από τον 6ο αιώνα π.Χ. έως τον 5ο αιώνα μ.Χ. Πρόκειται για τα νομίσματα των πόλεων-κρατών, των βασιλέων και των ηγεμόνων του αρχαίου ελληνικού και ελληνιστικού κόσμου, της ρωμαϊκής Δημοκρατίας, των ρωμαίων αυτοκρατόρων και των επαρχιών της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Εξίσου σημαντικές είναι οι συλλογές των βυζαντινών και μεσαιωνικών νομισμάτων, που χρονολογούνται από τον 6ο έως τον 15ο αιώνα. Υπάρχει μεγάλος αριθμός νομισμάτων της Βυζαντινής αυτοκρατορίας με αντιπροσωπευτικές κοπές όλων των αυτοκρατόρων και των νομισματοκοπείων, κοπές κρατών και ηγεμόνων της Μεσαιωνικής Δύσης και Ανατολής, καθώς και εκδόσεις των φραγκικών κρατιδίων που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα από τον 13ο αιώνα.

Η περίοδος από τον 15ο έως τον 20ο αιώνα καλύπτεται από νομίσματα των περισσοτέρων κρατών του νεώτερου και σύγχρονου κόσμου. Έμφαση δίνεται στα νομίσματα που κυκλοφόρησαν στον ελλαδικό χώρο αυτούς τους αιώνες, όπως κοπές της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, νομίσματα ευρωπαϊκών κρατών και αυτοκρατοριών, καθώς και κέρματα και χαρτονομίσματα του νέου ελληνικού κράτους.

Ιδιαίτερες συλλογές αποτελούν τα άλλα τεχνουργήματα μικρογλυπτικής και μικροτεχνίας που απόκεινται στο Μουσείο.

Τα αρχαία ελληνικά, ρωμαϊκά, βυζαντινά και μεσαιωνικά σταθμία, τα βάρη για το ζύγισμα διαφόρων προϊόντων και νομισμάτων, αποτελούν σημαντική πηγή πληροφοριών για τους σταθμητικούς κανόνες και τις εμπορικές συναλλαγές σε διάφορες εποχές.

Οι σφραγιδόλιθοι που χρησιμοποιούνται ως σύμβολα εξουσίας, ως κόσμημα και για να δηλώσουν ταυτοπροσωπία, γνησιότητα ή αξία.

Η πλούσια συλλογή βυζαντινών μολυβδοβούλλων αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για τη βυζαντινή Σιγιλλογραφία και Σφραγιστική.

Τα μετάλλια διασώζουν πλήθος πληροφοριών για ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα, αλλά και για απεικονίσεις κτισματων, πόλεων και ολόκληρων περιοχών, εκφράζοντας την τέχνη της κάθε εποχής από την Αναγέννηση έως σήμερα.

Το Μουσείο για να διαχειριστεί τις συλλογές του διαθέτει Τμήμα Αρχαίων Νομισμάτων, Σταθμίων και Μικροτεχνίας, Τμήμα Βυζαντινών και Μεσαιωνικών Νομισμάτων και Σφραγίδων, και Τμήμα Νεωτέρων Νομισμάτων και Μεταλλίων.

Στο σύνολό της η εθνική συλλογή του Νομισματικού Μουσείου αποτελεί μία από τις πλουσιότερες στον κόσμο μαζί με τις συλλογές του Βρετανικού Μουσείου στο Λονδίνο, της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Παρίσι, του Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη, του Μουσείου Μπόντε στο Βερολίνο και της Αμερικανικής Νομισματικής Εταιρείας στη Νέα Υόρκη.

Πυρήνα της Συλλογής αποτέλεσαν τα 329 νομίσματα του πρώτου Αρχαιολογικού Μουσείου που είχε οργανωθεί το 1829 στην Αίγινα, πρωτεύουσα για λίγο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

Από τότε η Συλλογή εμπλουτίστηκε σταδιακά με νομίσματα αλλά και άλλα αντικείμενα που κατατέθηκαν στο Μουσείο ως δωρεές, παραδόσεις, αγορές, κατασχέσεις αλλά και ανασκαφικά ευρήματα. Έτσι, μέχρι τη δεκαετία του 1970, περισσότερα από 50.000 νομίσματα από τις ανασκαφές στο Άργος, την Ολυμπία, την Κόρινθο, τους Δελφούς, την Ολυνθο κλπ. είχαν παραδοθεί στο Μουσείο.

Περισσότερα από 190.000 νομίσματα ανήκουν σε 670 αρχαίους ελληνικούς, ρωμαϊκούς, βυζαντινούς, μεσαιωνικούς και νεώτερους «θησαυρούς» από όλη την Ελλάδα. Τα κλειστά αυτά σύνολα νομισμάτων αποτελούν σημαντικές πηγές πληροφόρησης για τη νομισματική κυκλοφορία και οικονομία στον ελλαδικό χώρο από την αρχαιότητα ως τις αρχές του 20ου αιώνα.

Ώρες λειτουργίας

Τρίτη κλειστό

Τετάρτη ως Δευτέρα 08.30 – 15.30

Η προσέλευση των επισκεπτών επιτρέπεται έως και είκοσι (20) λεπτά πριν τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας του Μουσείου

Εισιτήρια:€6, μειωμένο €3 (για το χρονικό διάστημα 14 Μαΐου 2021 – 31 Οκτωβρίου 2021)

Ενιαίο Εισιτήριο: €15

(Ισχύει για Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, Νομισματικό Μουσείο, Επιγραφικό Μουσείο)

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης είναι ένας ζωντανός πολιτιστικός οργανισμός στo κέντρο της Αθήνας που εστιάζει στην προβολή των αρχαίων πολιτισμών του Αιγαίου και της Κύπρου, με ιδιαίτερη έμφαση στην Κυκλαδική τέχνη της 3ης π.Χ. χιλιετίας. Είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου εποπτευόμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού και δεν λαμβάνει κρατική επιχορήγηση.

Λειτουργεί από το 1986 για να στεγάσει την ιδιωτική συλλογή αρχαιοτήτων της Ντόλλης και του Νικόλαου Γουλανδρή. Έκτοτε, επεκτάθηκε σημαντικά και σήμερα φιλοξενεί μία από τις πιο ολοκληρωμένες ιδιωτικές συλλογές Κυκλαδικής Τέχνης στον κόσμο, με αντιπροσωπευτικά δείγματα των παγκοσμίως γνωστών μαρμάρινων κυκλαδικών ειδωλίων.

Η Συλλογή Κυκλαδικής Τέχνης του Μουσείου αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης καθώς τα λιτά μαρμάρινα ειδώλια που απεικονίζουν γυμνές ανθρώπινες μορφές γοητεύουν τον επισκέπτη με την απλότητα και την αφαιρετικότητά τους, στοιχεία που ενέπνευσαν, άλλωστε, σπουδαίοι καλλιτέχνες του 20ού αιώνα, όπως οι Brancusi, Modigliani, Giacometti, Hepworth και Moore.

Οι μόνιμες συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνουν 3.000 αντικείμενα Κυκλαδικής, Αρχαίας Ελληνικής και Αρχαίας Κυπριακής Τέχνης, μαρτυρίες πολιτισμών που άνθισαν στο χώρο του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου από την 4η π.Χ. χιλιετία έως περίπου τον 6ο αιώνα μ.Χ.

Οι περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης επικεντρώνονται στην αρχαιολογία, τη μοντέρνα και τη σύγχρονη τέχνη και έχουν στόχο να φέρουν το κοινό σε επαφή όχι μόνο με την αρχαιότητα αλλά και με σημαντικούς καλλιτέχνες του 20ού και του 21ου αιώνα, διερευνώντας τους δεσμούς μεταξύ των αρχαίων πολιτισμών και της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Μεταξύ άλλων έχουν φιλοξενηθεί έργα και εκθέσεις των καλλιτεχνών που έχουν φιλοξενηθεί είναι οι Salvador Dali, Pablo Picasso, Thomas Struth, Louise Bourgeois, Sarah Lucas, Ugo Rondinone, Jannis Kounellis, Mario Merz, Ai Weiwei, Cy Twombly, George Condo.

Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή - Σάββατο: 10:00 - 17:00
Πέμπτη: 10:00 - 20:00
Κυριακή: 11:00 - 17:00
Τρίτη: κλειστό

*Τελευταία είσοδος: 15 λεπτά πριν από το κλείσιμο του Μουσείου

Εισιτήρια

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ

Είσοδος: €8

Mειωμένο*: 5€


ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ

- άτομα άνω των 65 ετών
- φοιτητές
- άτομα 19-26 ετώv

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr