ΕΛΛΑΔΑ

Μουσείο Μπενάκη για το viral γούρι της Μαντώ Μαυρογένους: «Δεν επεμβαίνουμε στα έργα καλλιτεχνών»

Μουσείο Μπενάκη για το viral γούρι της Μαντώ Μαυρογένους: «Δεν επεμβαίνουμε στα έργα καλλιτεχνών»

Το συγκεκριμένο γούρι έχει προκαλέσει σάλο με την απρεπή ευχή που είναι πάνω του.

Την επίσημη απάντησή του σχετικά με το γούρι που απεικόνιζε μια... εναλλακτική Μαντώ Μαυρογένους, συνοδευόμενη από την γραπτή ευχή «Υγεία, Κ...λα, Επανάσταση», προκαλώντας ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις, έδωσε το Μουσείο Μπενάκη δεδομένου ότι το συγκεκριμένο αντικείμενο τέχνης πωλούνταν μέσω του ηλεκτρονικού του καταστήματος.

Το γούρι που προκάλεσε σάλο

Στην απάντηση υπογραμμίζεται η βασική αρχή που διέπει την ελεύθερη καλλιτεχνική δημιουργία, ότι δηλαδή οι υπεύθυνοι του Μουσείου δεν παρεμβαίνουν και προφανώς δεν λογοκρίνουν έργα καλλιτεχνών με τους οποίους συνεργάζεται κατά καιρούς ενώ επισημαίνεται πως τα 40 συνολικά κομμάτια του συγκεκριμένου αντικειμένου έχουν ήδη εξαντληθεί.

Η απάντηση του Μουσείου Μπενάκη

«Το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη, πρώτο στην Ελλάδα και με συνεχή παρουσία για πάνω από 40 χρόνια, άνοιξε από νωρίς τον δρόμο σε νέους σχεδιαστές και σε σύγχρονους καλλιτέχνες, με πολλούς από τους οποίους διατηρεί σταθερή συνεργασία.

Χωρίς να παρεμβαίνει στα έργα τους, πόσω μάλλον να τα λογοκρίνει, το Πωλητήριο παραμένει δεκτικό στις δημιουργικές θεωρήσεις των καλλιτεχνών που φιλοξενεί, πράγμα που συνέβη και στην περίπτωση του αντικειμένου που κυκλοφόρησε ως πρωτοχρονιάτικο γούρι τον Δεκέμβριο του 2020 και που το τελευταίο εικοσιτετράωρο πυροδότησε συζητήσεις σε μερίδα του κοινού.

Το αντικείμενο αυτό, που σχεδιάστηκε από τη δημιουργική ομάδα Β612 και κυκλοφόρησε σε περιορισμένο αριθμό (40 κομμάτια), περιλαμβάνει μια φράση που αποτελεί εδώ και χρόνια το γνωμικό των Β612. Σε κάθε περίπτωση, το εν λόγω γούρι έχει αυτή την στιγμή εξαντληθεί».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: Διπλό «μαύρο» ρεκόρ - 3.586 νέες μολύνσεις, 699 διασωληνωμένοι και 51 θάνατοι