ΕΛΛΑΔΑ

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποιοι ακολουθούν ιδιώτες γιατρούς, φαρμακοποιούς – Τα πρόστιμα

Υποχρεωτικός εμβολιασμός
Μπορεί σε πρώτη φάση ο υποχρεωτικός εμβολιασμός να μην επεκτάθηκε πέραν των ιδιωτών γιατρών και των φαρμακοποιών αλλά το μέτρο «είναι στο τραπέζι»
INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μπορεί σε πρώτη φάση ο υποχρεωτικός εμβολιασμός να μην επεκτάθηκε πέραν των ιδιωτών γιατρών και των φαρμακοποιών αλλά το μέτρο «είναι στο τραπέζι»

«Στο τραπέζι», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, βρίσκεται η επέκταση του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού ο οποίος – βάσει όσων ανακοινώθηκαν την Τρίτη από τον Βασίλη Κικίλια – θα αφορά πλέον και τους ιδιώτες γιατρούς και τους φαρμακοποιούς πέραν των υγειονομικών και των εργαζομένων σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ.

Η αναφορά εξάλλου του κ. Οικονόμου ότι «υπάρχει το νομικό υπόβαθρο, υπάρχει ο νόμος, δεν χρειάζεται δηλαδή να θεσμοθετήσει κανείς κάτι τέτοιο, μπορεί να γίνει πλέον με υπουργική απόφαση» δείχνει ότι στο Μαξίμου δεν έχουν εγκαταλείψει την προοπτική αυτή.

Η τελική απόφαση θα κριθεί σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο από τρία στοιχεία:

  • Τον ρυθμό αύξησης του εμβολιασμού
  • Το βαθμό επίτευξης του στόχου για τείχος ανοσίας μέσα στον Σεπτέμβριο
  • Την κατάσταση που θα επικρατεί τον επόμενο μήνα με την πανδημία

Πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ αναφέρουν ότι υπάρχουν σκέψεις επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και για όσους καταταγούν για να υπηρετήσουν, όπως και γενικότερα στους ένστολους σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα και σύμφωνα με πληροφορίες του Open προβλέπονται πρόστιμα ύψους 5.000 ευρώ την πρώτη φορά και 10.000 ευρώ την επόμενη για όσους δεν εμβολιαστούν από τους κλάδους των ιδιωτών γιατρών και φαρμακοποιών με τον έλεγχο να γίνεται μέσω Μητρώου Εμβολίων.

Σημειώνεται, επίσης, ότι ο Βασίλης Κικιλίας διεμήνυσε κατά την ανακοίνωση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους, ότι «θα τηρηθεί χωρίς καμία παράταση το μέτρο της αναστολής εργασίας από την 1η Σεπτεμβρίου όσων υγειονομικών και εργαζομένων σε νοσοκομείο και πρωτοβάθμιας δομές υγείας δεν έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον την πρώτη δόση ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης του τελευταίου εξαμήνου». «Είναι πολύ σημαντικό να υποστηρίξουμε τους δεκάδες χιλιάδες υγειονομικούς που έχουν εμβολιαστεί και κυρίως τους ασθενείς μας που είναι ευάλωτοι, με υποκείμενα νοσήματα, ανοσοκατεσταλμένοι».