ΕΛΛΑΔΑ

Με πιστοποιητικό εμβολιασμού η είσοδος στη χώρα από τις 7 Φεβρουαρίου

Αεροδρόμιο
Νέα ταξιδιωτική οδηγία
INTIME NEWS/ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

Σε νέα χαλάρωση των μέτρων προχωράει η κυβέρνηση. 

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε την κατάργηση για τους εμβολιασμένους πολίτες της υποχρεωτικής προσκόμισης αρνητικού τεστ για τον κορονοϊό, είτε rapid είτε μοριακού, από τους ταξιδιώτες οι οποίοι εισέρχονται στη χώρα. Η νέα ταξιδιωτική οδηγία τίθεται σε ισχύ από τις 7 Φεβρουαρίου 2022. Πλέον, θα αρκεί το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Υπενθυμίζεται πως το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι ενεργό έως και εννέα μήνες μετά από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού έναντι της covid-19.

Μέχρι σήμερα, όλοι οι ταξιδιώτες έπρεπε να διαθέτουν αρνητικό τεστ με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών ή εναλλακτικά να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε rapid test εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Την έναρξη της χαλάρωσης των μέτρων για τους εμβολιασμένους πολίτες, προανήγγειλε ο Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, απαντώντας σε ερώτηση του Newsbomb.gr: «Στις προτεραιότητες είναι τα μέτρα να χαλαρώσουν στους εμβολιασμένους. Να το έχουμε αυτό υπόψη μας. Πολλή συζήτηση γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτή τη στιγμή, να μην χρειάζεται τεστ για τη μετακίνηση των εμβολιασμένων. Οπουδήποτε να πάνε, να γυρνάνε. Αυτό είναι κάτι που νομίζω ότι θα έρθει σχετικά σύντομα, γιατί κινείται όλη η Ευρώπη σε αυτή την κατεύθυνση. Επαναλαμβάνω, μόνο για τους εμβολιασμένους».

Επίσης, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε ότι η συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων έχει μπει σε ένα πρώιμο στάδιο καθώς τα πρώτα δεδομένα μπήκαν στο τραπέζι αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, χρειάζεται περαιτέρω χρόνος για να γίνει σωστή αξιολόγηση. «Στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας αρχίσαμε να συζητάμε για το ποια θα είναι τα επόμενά μας βήματα. Αυτό, όμως, θέλει αρκετή σκέψη και διάλογο μεταξύ μας. Υποσχεθήκαμε να συναντηθούμε και εκτός της συνεδρίασης, για να μην είναι πιεσμένο το χρονικό διάστημα. Θέλουμε να κάνουμε μεγαλύτερη κουβέντα για τα υπέρ και τα κατά, για το τι θα εισηγηθούμε εμείς σαν επιτροπή. Να ζυγίσουμε τα υπέρ και τα κατά. Θέλουμε να δούμε αν θα εισηγηθούμε κάποια χαλάρωση και από που θα ξεκινήσουμε», ανέφερε.

«Από τη μια βλέπουμε σταδιακά μια αποκλιμάκωση στην πίεση στο ΕΣΥ, αλλά από την άλλη υπάρχει πολύ μεγάλος όγκος ενεργών κρουσμάτων. Εκατόν σαράντα χιλιάδες συνάνθρωποί μας έχουν τον ιό και δυνητικά μπορούν να τον μεταδώσουν. Συνεπώς, έχουμε καιρό μέχρι να φτάσουμε στα «μαγικά» νούμερα, τα 2.000 και 3.000 που φοβόμασταν μην πάμε στις 8.000 και τώρα δεν τα βλέπουμε καν να έρχονται σύντομα», πρόσθεσε.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι «θέλει αρκετή σκέψη. Από την άλλη ο κόσμος είναι εμβολιασμένος, έχει ανάγκη να χαλαρώσει. Βλέπουμε κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες να χαλαρώνουν. Όλα αυτά πρέπει να τα βάλουμε σε μια ζυγαριά. Τα υπέρ και τα κατά. Να μην δώσουμε λάθος μηνύματα. Θέλει αρκετή κουβέντα. Έγινε μια πρώτη άτυπη κουβέντα αυτή την εβδομάδα, θέλει να ωριμάσουν οι σκέψεις και θα το συζητήσουμε».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πλεύρης: Ο Σωτήρης Τσιόδρας συνεχίζει να έχει πρόσβαση σε όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα