ΕΛΛΑΔΑ

Παπαευαγγέλου στο Newsbomb.gr: Ξεκινήσαμε τη συζήτηση για τη χαλάρωση των μέτρων

Παπαευαγγέλου στο Newsbomb.gr: Ξεκινήσαμε τη συζήτηση για τη χαλάρωση των μέτρων

Άρση Μέτρων: Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας έχει ξεκινήσει τη συζήτηση για την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών, όπως επιβεβαίωσαν απαντώντας στο Newsbomb.gr η Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η μόνιμη συζήτηση το τελευταίο διάστημα, γύρω από την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, αφορά την πιθανή αποκλιμάκωση των δεδομένων και την άρση μέτρων που μπορεί να προκύψει από αυτή. Την τρέχουσα εβδομάδα αναμένονταν εισηγήσεις για τα γήπεδα, ωστόσο, αυτές δεν ήρθαν. Το Newsbomb.gr έκανε τη σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, με την κ. Βάνα Παπαυαγγέλου και τον κ. Γκίκα Μαγιορκίνη να δίνουν απαντήσεις.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, η συζήτηση έχει μπει σε ένα πρώιμο στάδιο καθώς τα πρώτα δεδομένα μπήκαν στο τραπέζι αυτή την εβδομάδα. Όπως ανέφερε, χρειάζεται περαιτέρω χρόνος αλλά και περισσότερα επιδημιολογικά δεδομένα για να γίνει η σωστή αξιολόγηση και να παρθεί απόφαση για χαλάρωση μέτρων. Από την πλευρά του, ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε πως η όποια άρση μέτρων θα αφορά εμβολιασμένους πολίτες.

«Στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας αρχίσαμε να συζητάμε για το ποια θα είναι τα επόμενά μας βήματα. Αυτό, όμως, θέλει αρκετή σκέψη και διάλογο μεταξύ μας. Υποσχεθήκαμε να συναντηθούμε και εκτός της συνεδρίασης, για να μην είναι πιεσμένο το χρονικό διάστημα. Θέλουμε να κάνουμε μεγαλύτερη κουβέντα για τα υπέρ και τα κατά, για το τι θα εισηγηθούμε εμείς σαν επιτροπή. Να ζυγίσουμε τα υπέρ και τα κατά. Θέλουμε να δούμε αν θα εισηγηθούμε κάποια χαλάρωση και από που θα ξεκινήσουμε», ανέφερε αρχικά η κ. Παπαευαγγέλου.

«Από τη μια βλέπουμε σταδιακά μια αποκλιμάκωση στην πίεση στο ΕΣΥ, αλλά από την άλλη υπάρχει πολύ μεγάλος όγκος ενεργών κρουσμάτων. 140.000 συνάνθρωποί μας έχουν τον ιό και δυνητικά μπορούν να τον μεταδώσουν. Συνεπώς, έχουμε καιρό μέχρι να φτάσουμε στα «μαγικά» νούμερα, τα 2.000 και 3.000 που φοβόμασταν μην πάμε στις 8.000 και τώρα δεν τα βλέπουμε καν να έρχονται σύντομα», πρόσθεσε.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι «Θέλει αρκετή σκέψη. Από την άλλη ο κόσμος είναι εμβολιασμένος, έχει ανάγκη να χαλαρώσει. Βλέπουμε κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες να χαλαρώνουν. Όλα αυτά πρέπει να τα βάλουμε σε μια ζυγαριά. Τα υπέρ και τα κατά. Να μην δώσουμε λάθος μηνύματα. Θέλει αρκετή κουβέντα. Έγινε μια πρώτη άτυπη κουβέντα αυτή την εβδομάδα, θέλει να ωριμάσουν οι σκέψεις και θα το συζητήσουμε».

Μαγιορκινής: Ανοικτό να μην γίνεται τεστ για μετακινήσεις

Από την πλευρά του, ο κ. Μαγιορκίνης επεσήμανε: «Να προσθέσω ότι στις προτεραιότητες είναι τα μέτρα να χαλαρώσουν στους εμβολιασμένους. Να το έχουμε αυτό υπόψη μας. Πολλή συζήτηση γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδοι αυτή τη στιγμή, να μην χρειάζεται τεστ για τη μετακίνηση των εμβολιασμένων. Οπουδήποτε να πάνε, να γυρνάνε. Αυτό είναι κάτι που νομίζω ότι θα έρθει σχετικά σύντομα, γιατί κινείται όλη η Ευρώπη σε αυτή την κατεύθυνση. Επαναλαμβάνω, μόνο για τους εμβολιασμένους».

Η ερώτηση του Newsbomb.gr και η απάντηση των Παπαευαγγέλου-Μαγιορκίνη:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 17.662 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 106 θάνατοι σε 24 ώρες, 568 οι διασωληνωμένοι