ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: «Τώρα μόλις αρχίσαμε» το μήνυμά τους από το μπλόκο της Νίκαιας

Αγρότες: «Τώρα μόλις αρχίσαμε» το μήνυμά τους από το μπλόκο της Νίκαιας
Αποφασισμένοι να παραμείνουν στα μπλόκα εμφανίζονται οι αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας την ώρα που κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις και σε άλλες περιοχές
ΙΝΤΙΜΕ

Αποφασισμένοι να παραμείνουν στα μπλόκα εμφανίζονται οι αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας την ώρα που κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις και σε άλλες περιοχές

Με το μήνυμα «τώρα μόλις αρχίσαμε» συνεχίζουν για τέταρτο 24ωρο τις κινητοποιήσεις τους στο μπλόκο της Νίκαιας οι αγρότες της Θεσσαλίας δηλώνοντας ότι ο αγώνας τους έχει δρόμο μπροστά του.

Από την πλευρά της η Συντονιστική Επιτροπή του Μπλόκου της Νίκαιας σε μήνυμά της χαιρέτισε τους χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας και όλης της χώρας, που βγήκαν για μια ακόμα φορά στους δρόμους του αγώνα, διεκδικώντας αγωνιστικά την ικανοποίηση αιτημάτων που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή τους.

Σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή σημειώνει πως «το μπλόκο της Νίκαιας στήθηκε παρά τις λυσσαλέες προσπάθειες της κυβέρνησης να κλείσει τον δρόμο στα τρακτέρ, με τη χρησιμοποίηση ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων» και ζητά την άμεση αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων δηλώνοντας πως «δεν πρόκειται ποτέ να κάνουμε πίσω από την αγωνιστική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας».

Η Συντονιστική Επιτροπή υποστηρίζει ότι «προβάλλουμε συγκεκριμένα αιτήματα, που ούτε υπερβολικά, ούτε ανέφικτα είναι και μπορούν να ικανοποιηθούν από την κυβέρνηση, ώστε να πάρουμε μια ανάσα και να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να παράγουμε και να ζούμε από τη δουλειά μας» και επαναλαμβάνει τα αιτήματά της:

  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων, κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
  • Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, (αρδευτικά, εγγειοβελτιωτικά κ.ά.), καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.
  • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.

Κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν την Κυριακή αγρότες και σε Αργολίδα και Αιτωλοακαρνανία, προχωρώντας σε συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων και απαιτώντας ουσιαστικά μέτρα για την ολοένα επιδεινούμενη εξαθλίωση του κλάδου τους.

Κινητοποιήσεις από αγρότες και σε Αχαΐα και Ηλεία

Εντωμεταξύ σήμερα σχεδιάζουν να βγουν στην νέα εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου αγρότες της Αιγιάλειας οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν εκεί για ώρες ή ακόμα και για ημέρες. Μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου θα συγκεντρωθούν στις 11 το πρωί στο Νοσοκομείο της πόλης και από εκεί θα κατευθυνθούν προς την «Ολυμπία οδό», στον Κόμβο Μεγανίτη ή Σελινούντα (το πιθανότερο), όπου εκεί -κατά δήλωση στην εφημερίδα Πελοπόννησος του προέδρου Γιάννη Μποδιώτη, ανάλογα με τη στάση της Πολιτείας, δεν αποκλείεται «να μην παραμείνουν – συμβολικά – για μερικές ώρες, αλλά μπορεί ακόμα και μόνιμα»!

Οι παραγωγοί της περιοχής προτάσσουν ως βασικό ζήτημα το Σταφιδικό, αφού η πρόσφατη κυβερνητική λύση με συνεταιριστές και εμπόρους – εξαγωγείς, δεν προχώρησε, αντιθέτως όπως λένε «αποδείχθηκε φιάσκο». Ο αγροτικός κόσμος της Αιγιάλειας, μεταξύ άλλων, ζητά το χαμένο εισόδημα για τη σταφίδα, είτε την παρέδωσαν είτε θα την παραδώσουν, κατώτατες εγγυημένες τιμές για κάλυψη του κόστους παραγωγής, καμιά περικοπή ενισχύσεων, επιδοτήσεις, αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση του ρεύματος, κατάργηση ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, καθώς και το σύνολο των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.

Στην Ηλεία η προσυγκέντρωση των αγροτών θα γίνει σήμερα στη Μαραθιά με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα προκειμένου να ξεκινήσει και στο νομό κινητοποίηση για την ακρίβεια που πλήττει τους αγρότες.

Από την πλευρά τους οι συνάδελφοί του από τους συλλόγους Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης μετά από τηλεδιάσκεψη αποφάσισαν ομόφωνα την κλιμάκωση του τρόπου διεκδίκησης με δυναμική κινητοποίηση Αγροτών και Κτηνοτρόφων στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή, την Πέμπτη 10/02/2022 στις 12:00 στο κτήριο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.

Σπήλιος Λιβανός για μπλόκα: Η πόρτα του υπουργείου είναι ανοιχτή

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, διεμήνυσε ότι η πόρτα του υπουργείου είναι πάντοτε ανοιχτή για διάλογο καλώντας σε «εξαντλητικό διάλογο» τους αγρότες που είναι στα μπλόκα.

«Με μεγάλη χαρά θα δεχτώ και τα συντονιστικά όργανα όλων όσων διαμαρτύρονται για να καθίσουμε να κάνουμε μια εξαντλητική συζήτηση και να τους εξηγήσουμε τις δυνατότητες που έχουμε ως κράτος. Δεν αμφισβητεί κανείς τα μεγάλα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν σήμερα ούτε οι αγρότες, ούτε ο μέσος Έλληνας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιβανός.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μπλόκο Νίκαιας: Πλήθος αγροτών και φορέων απέκλεισαν την εθνική οδό

Οι αγρότες έβγαλαν τα τρακτέρ στην Αιτωλοακαρνανία