ΕΛΛΑΔΑ

Σκηνές αρχαίας τραγωδίας στα Καλάβρυτα - Πώς έχασαν τη ζωή τους οι 3 ορειβάτες

Σκηνές αρχαίας τραγωδίας στα Καλάβρυτα - Πώς έχασαν τη ζωή τους οι 3 ορειβάτες
Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες της τραγωδίας
kalavrytanews.com

Ανείπωτος πόνος για τους τρεις ορειβάτες που έχασαν τη ζωή τους στα Καλάβρυτα, στο φαράγγι του Χελμού - Πώς έγινε η τραγωδία, τι ερευνούν οι Αρχές.

Με τον χειρότερο τρόπο ολοκληρώθηκε η αναζήτηση των τριών ορειβατών που είχαν εξαφανιστεί από το Χιονοδρομικό Κέντρο των Καλαβρύτων, καθώς οι σοροί τους εντοπίστηκαν σε μια χαράδρα στα Ύδατα της Στυγός. Η επιχείρηση ήταν ιδιαίτερα δύσκολη καθώς το συγκεκριμένο σημείο είναι δύσβατο ενώ και η ορατότητα ήταν περιορισμένη λόγω της ομίχλης που δυσχέραινε τις έρευνες των διασωστών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διασώστες προσέγγισαν τέσσερις φορές την περιοχή που βρίσκονταν οι τρεις ορειβάτες αλλά δεν μπόρεσαν να φτάσουν καθώς το έδαφος ήταν σαθρό από το χιόνι ενώ υπήρχαν και ίχνη χιονοστιβάδας.

Πώς έγινε ο εντοπισμός

Τα στοιχεία που οδήγησαν τους άνδρες της ΕΜΑΚ στη χαράδρα ήταν ένα κόκκινο κράνος, ένα μπουφάν και ένα σακίδιο που εντόπισε το ελικόπτερο της πυροσβεστικής σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από το χιονοδρομικό κέντρο.

Από νωρίς το πρωί της Κυριακής, στον Χελμό είχε στηθεί μια μεγάλη επιχείρηση της πυροσβεστικής, με την σημαντική συμβολή, του Διευθυντή και των εργαζομένων του Χιονοδρομικού Κέντρου καθώς επίσης και ομάδας χιονοδρόμων στην οποία συμμετείχαν 23 πυροσβέστες, η ορειβατική ομάδα έρευνας και διάσωσης της 6ης ΕΜΑΚ από την Πάτρα, ένα ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα, 2 ελικόπτερα καθώς και ομάδα χειριστών drones.

Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, ένας ιδιώτης χιονοδρόμος-ορειβάτης εντόπισε τον έναν από τους τρεις ορειβάτες και ειδοποίησε την πυροσβεστική. Οι άνδρες της ΕΜΑΚ έφτασαν στο σημείο και μετά από έρευνες εντόπισαν μια ώρα αργότερα και τους άλλους δύο της παρέας.

Αναφορικά με τα αίτια της τραγωδίας, οι διασώστες εκτιμούν πως οι τρεις ορειβάτες είτε παρασύρθηκαν από μια μεγάλη χιονοστιβάδα σε απόσταση δυο χιλιομέτρων είτε πάτησαν σε παγωμένο μονοπάτι που έσπασε με αποτέλεσμα να πέσουν από μεγάλο ύψος στο κενό.

Τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης αναμένεται να προσδιορίσουν τα ακριβή αίτια του θανάτου των τριών αναρριχητών, που εντοπίστηκαν νεκροί το απόγευμα της Κυριακής (6/2) στην περιοχή «Ύδατα Στυγός», κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων.

Τους παρέσυρε χιονοστιβάδα;

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζεται, όσον αφορά τα αίτια της τραγωδίας, είναι οι τρεις άνδρες να παρασύρθηκαν από χιονοστιβάδα σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από τις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού.

Ήδη από τις 11:00 περίπου χθες το πρωί οι έρευνες των ομάδων διάσωσης της Πυροσβεστικής, εθελοντών και προσωπικού του χιονοδρομικού είχαν επικεντρώσει τις προσπάθειες εντοπισμού των τριών αναρριχητών σε μία περιοχή περίπου τρία χιλιόμετρα μακριά από το χιονοδρομικό κέντρο.

Λίγη ώρα αργότερα, με την βοήθεια δύο ελικοπτέρων του ενιαίου κέντρου συντονισμού έρευνας - διάσωσης, και της Πυροσβεστικής εντοπίστηκαν αρχικά αντικείμενα των τριών αναρριχητών και κατόπιν οι σοροί τους. Στην συνέχεια ακολούθησε επιχείρηση για την μεταφορά των τριών σορών από την δύσβατη περιοχή.

Αυτό είναι το σημείο που έχασαν τη ζωή τους οι τρεις ορειβάτες

Το αγαπημένο τους βουνό εξελίχθηκε σε μοιραίο για τους τρεις ορειβάτες που έχασαν τη ζωή τους στα Καλάβρυτα.

Σε Αχαΐα και Κορινθία επικρατεί θλίψη και βαρύ πένθος για τον ξαφνικό και πρόωρο χαμό των τριών έμπειρων αναρριχητών που καταπλακώθηκαν πιθανότατα από χιονοστιβάδα.

Η Πυροσβεστική πραγματοποίησε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να εντοπίσει σώους τους τρεις ορειβάτες στον Χελμό, όμως δυστυχώς οι τρεις άνδρες είχαν αφήσει την τελευταία τους πνοή.

Οι πυροσβέστες έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από την επιχείρηση διάσωσης των ορειβατών στον Χελμό:

Αυτοί είναι οι τρεις ορειβάτες

Ένας από τους πιο έμπειρους αναρριχητές της χώρας ήταν ο 56χρονος Γιάννης Τορέλλι που βρέθηκε νεκρός, μαζί με δύο φίλους του, σε δύσβατη περιοχή κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων.

Ο άτυχος άνδρας είχε διακριθεί πολλές φορές στην αναρρίχηση, συμμετέχοντας σε πρωταθλήματα, ενώ ήταν ένα από τα πιο ενεργά και δραστήρια μέλη του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Πατρών.

Ο δεύτερος που εντοπίστηκε νεκρός είναι ο Παναγιώτης Τέκος, προϊστάμενος του ΕΛΓΑ στην Κορινθία και μόνιμος κάτοικος Πατρών.

Νεκρός είναι και ο Αθανάσιος Σωτηρόπουλος, μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Πατρών με μεγάλη εμπειρία στην αναρρίχηση.

Δείτε την gallery:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στα Καλάβρυτα: Αυτοί είναι οι τρεις ορειβάτες που σκοτώθηκαν στον Χελμό

Τραγωδία στα Καλάβρυτα: Εντοπίστηκαν νεκροί οι τρεις ορειβάτες που αγνοούνταν

Καλάβρυτα: Ίχνη χιονοστιβάδας στη Στύγα - «Πιθανότατα παρέσυρε τους αναρριχητές»