ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία - Κρήτη: Πλημμυρικά φαινόμενα και απεγκλωβισμοί - Κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο

Κακοκαιρία - Κρήτη: Πλημμυρικά φαινόμενα και απεγκλωβισμοί - Κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο
neakriti.gr

Κακοκαιρία: Στη δίνη των έντονων βροχοπτώσεων βρίσκεται ξανά η Κρήτη

Στη δίνη της κακοκαιρίας βρίσκεται ξανά η Κρήτη η οποία πλήττεται από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ωρών.

Σπίτια πλημμυρισμένα, πλημμυρικά φαινόμενα και επιχειρήσεις απεγκλωβισμού είναι το αποτέλεσμα των έντονων βροχοπτώσεων που σημειώνονται από νωρίς το πρωί στην Κρήτη.

Οι κλήσεις στην Πυροσβεστική είναι δεκάδες και οι κάτοικοι περιοχών όπως Αρχάνες, Άγιος Σίλας, Σίλαμος, Πρασσές, Μαλάδες, Μυρτιά, Μελέσες, Άγιος Βασίλειος και στο επαρχιακό δίκτυο Κουνάβων, όπου σημειώθηκαν κατολισθήσεις, αντιμετωπίζουν για ακόμη μία φορά τον εφιάλτη των πλημμυρών.

Ανάμεσα στις περιοχές που έχουν πλημμυρίσει σπίτια και οι κάτοικοι δίνουν μάχη για να σώσουν τις περιουσίες τους είναι ο Άγιος Σίλας, ενώ στη Σίλαμο ολοκληρώθηκαν δύο επιχειρήσεις απεγκλωβισμού, σε σημείο που η στάθμη παραποτάμων και χειμάρρων έχει ανέβει.

Οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε λίμνες και στις Μαλάδες Ηρακλείου, όπου σύμφωνα με πληροφορίες ο οικισμός έχει αποκλειστεί.

Την ίδια στιγμή σημειώθηκαν περιορισμένης έκτασης κατολισθήσεις σε διάφορα σημεία του επαρχιακού δικτύου και της εθνικής οδού (ενδεικτικά κοντά στις Πρασσές). Απαιτείται προσοχή κατά τις μετακινήσεις των πολιτών.

Αυξημενη είναι η ροή σε ποτάμια, άλλα όχι σε επικίνδυνο σημείο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η οποία για λόγους ασφαλείας έκλεισε την ιρλανδική διάβαση του Σταυρωμένου.

Μιλώντας στο neakriti.gr ο δήμαρχος Αρχανών Αστερουσιων, Μανόλης Κοκοσάλης τόνισε πως, πλημμύρισαν ποτάμια, ενώ έχουν σημειωθεί αρκετές κατολισθήσεις στο Καταλαγάρι και στο επαρχιακό δίκτυο Κουνάβων, με κατεύνθυση προς Αρκαλοχώρι.

Σύμφωνα με τον κ. Κοκοσάλη, ο οποίος βρίσκεται αυτή την ώρα στο σημείο που σημειώθηκε κατολίσθηση στον επαρχιακό δρόμο Κουνάβοι - Αρκαλοχώρι έχουν πέσει τμήματα μεγάλων βράχων στο δρόμο με τον δήμαρχο να σημειώνει πως « παλεύουμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα».

Την ίδια ώρα, πολίτες απο τον Προφήτη Ηλία Ηρακλείου, ανέφεραν κατολισθήσεις στο ίδιο ακριβώς σημείο όπου είχαν καταρρεύσει τμήματα βράχων στον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής.