ΕΛΛΑΔΑ

Ακριβή μου, μα παραδοσιακή μου λαγάνα

Ακριβή μου, μα παραδοσιακή μου λαγάνα
Οι γειτονιές μυρίζουν ξανά λαγάνα σηματοδοτώντας την έναρξη της σαρακοστής
Newsbomb.gr/Λευτέρης Θεοδωρακόπουλος

Ο νεαρός αρτοποιός Σπύρος Μεγγούλης που φτιάχνει και άλλες γεύσεις πέρα από την παραδοσιακή λαγάνα μιλά στο Newsbomb.gr και εξηγεί ότι ο κόσμος έχει πλέον άλλες γευστικές τάσεις.

Καθαρά Δευτέρα και η λαγάνα σήμερα έχει την τιμητική της και δεν θα λείψει από κανένα σαρακοστιανό τραπέζι και αυτό επειδή είναι μέρος της παράδοσης και της χριστιανικής ορθόδοξης θρησκείας μας.

Οι αρτοποιοί της γειτονιάς πιστοί στις παραδόσεις μας παρασκευάζουν την Καθαρά Δευτέρα τη λαγάνα συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση του εθίμου, ώστε οι νέες γενεές να έχουν την ευκαιρία να ακούσουν, να μυρίσουν και να γευτούν τη Σαρακοστή γιατί οι Σαρακοστιανές μυρωδιές είναι έμμεσοι φορείς μιας βαθιάς πνευματικότητας.

«Η λαγάνα είναι ταυτόσημη με την νηστεία μας και ουσιαστικά αποτελεί την έναρξη της σαρακοστής», λέει χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr ο αρτοποιός Σπύρος Μεγγούλης ο οποίος φτιάχνει στο μαγαζί του στο Χαϊδάρι λαγάνες παραδοσιακές αλλά και λαγάνες πιο μοντέρνες συνταγές, όπως με χαρούπι, καλαμπόκι, ακόμη και λαγάνα με ντοματίνια.

«Η λαγάνα έχει μεγάλη διαδικασία, μεγάλο κόπο. Από την Κυριακή το βράδυ ξεκινάμε τις προετοιμασίες και φτιάχνεται με προζύμι και με πολύ μεράκι. Φέτος έχουμε μεγάλη ποικιλία από λαγάνες. Πλέον πέρα από τις παραδοσιακές ο κόσμος ζητάει και άλλες γεύσεις και αυτό μας βάζει σε μια διαδικασία ευχάριστη, σε μια διαδικασία εξέλιξης καθώς καλούμαστε να γεφυρώσουμε γευστικά την παράδοση με τις νέες γευστικές τάσεις. Έτσι φουρνίζουμε λαγάνες με χαρούπι, με ντοματίνια, με ελιά. Γευστική είναι και η λαγάνα καλαμποκιού αλλά και η πολύσπορη. Μη σας ξενίζει γιατί εκτός από την παραδοσιακή όλοι θέλουμε το κάτι διαφορετικό. Αυτό είναι πολύ καλό καθώς εμπλουτίζεται η γκάμα της λαγάνας με διάφορες γεύσεις».

Οι τιμές

«Μέχρι 3,20 € θα πουλήσουμε εμείς τη λαγάνα και θα είναι 750 gr», επισημαίνει ο Σπύρος Μεγγούλης αναφερόμενος στην τιμή της λαγάνας.

Η τσιμπημένη τιμή σε σχέση με πέρυσι δεν αφορά τους αρτοποιούς καθώς οι αυξήσεις στο αλεύρι αλλά και στην ενέργεια έχουν φέρει τους επαγγελματίες σε δύσκολη θέση.
Το ποσοστό της αύξησης σε σχέση με πέρυσι αναφορικά με την λαγάνα θα είναι 15% καθώς οι αρτοποιοί δηλώνουν αδυναμία ν' απορροφήσουν τις αυξήσεις σε πρώτες ύλες και ενέργεια

Η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας» Έλσα Κουκουμέρια μιλώντας στο ΑΠΕ τόνισε ότι με την ανατίμηση αυτή (σ.σ. πέρυσι η τιμή ανά τεμάχιο κυμαινόταν από 2,20-3 ευρώ), οι αρτοποιοί «δεν θα μεγεθύνουν τα κέρδη τους, αλλά θα περιορίσουν τις μεγάλες τους ζημιές». Χαρακτηριστικά ανέφερε, ότι η τιμή στα άλευρα καταγράφεται φέτος αυξημένη κατά 40% σε σχέση με πέρυσι «και γενικώς οι πρώτες ύλες στα αρτοποιία έχουν ανατιμηθεί σε ποσοστό από 30% έως και 50%», τη στιγμή μάλιστα που, όπως λέει, που καταγράφονται μεγάλες αυξήσεις στην ενέργεια.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ: