ΕΛΛΑΔΑ

Ζάγκα στο Newsbomb.gr: Ανέφικτες οι προβλέψεις για τα καύσιμα - Χάνουμε χρήματα, να μειωθεί ο φόρος

Ζάγκα στο Newsbomb.gr: Ανέφικτες οι προβλέψεις για τα καύσιμα - Χάνουμε χρήματα, να μειωθεί ο φόρος
Aυτή τη στιγμή η αμόλυβδη βενζίνη κυμαίνεται προς τα πάνω αγγίζοντας την τιμή των 2,05€.
Pixabay

Καύσιμα: Πού κυμαίνονται οι τιμές βενζίνης, πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης στην Αττική - Η απόφαση της Ρωσίας να δέχεται πληρωμές σε ρούβλια και οι επιπτώσεις.

Ραγδαίες αυξήσεις σημειώνονται κάθε εβδομάδα στις τιμές των καυσίμων. Η πρόεδρος των βενζινοπολών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, μίλησε στο Newsbomb.gr για αυτή τη νέα οικονομική μάστιγα, που έχει προκαλέσει αναταράξεις στους προϋπολογισμούς των καταναλωτών καθώς έχει συμπέσει με τις αυξήσεις σε ενέργεια και άλλα καταναλωτικά αγαθά.

Το τρελό ράλι ανόδου των τιμών στα προϊόντα καυσίμων οφείλεται στην άνοδο διεθνώς των τιμών. Ολη αυτή την περίοδο ακινησίας, οι πετρελαιοπαραγωγοί έχασαν και θέλουν τώρα την αναπλήρωση του χαμένου κέρδους. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής, κ. Ζάγκα, αυτή τη στιγμή η αμόλυβδη βενζίνη κυμαίνεται προς τα πάνω αγγίζοντας την τιμή των 2,05€, το πετρέλαιο θέρμανσης φτάνει στο 1,55€ ενώ το πετρέλαιο κίνησης ακούμπησε την τιμή 1,86-1,87€.

Ζάγκα στο Newsbomb.gr: Ανέφικτες οι προβλέψεις για τα καύσιμα - Χάνουμε χρήματα, να μειωθεί ο φόρος
Μεγάλη ανησυχία στην αγορά από την ενεργειακή κρίση που έχει φέρει ο πόλεμοςIntime/ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Η πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλι κλιμακώνει την ενεργειακή διαμάχη

Μεγάλες επιπτώσεις έχει προκαλέσει παγκοσμίως η απόφαση της Ρωσίας να δέχεται πληρωμές σε ρούβλια για αγορές φυσικού αερίου από «μη φιλικές χώρες», όπως ανακοίνωσε στις 23 Μαρτίου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Με αυτή την κίνηση γίνεται πιο έντονη η αντιπαράθεση με τη Δύση ενω παράλληλα θα επιδεινωθεί η ενεργειακή κρίση.

Η κυρία Ζάγκα σχολίασε την απόφαση του Ρώσου Προέδρου λέγοντας: «Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε την αίσθηση ότι θα έχουμε μια καλή αποκλιμάκωση αλλά έπειτα από την δήλωση του Πούτιν για το φυσικό αέριο με ρούβλια είχαμε αύξηση των τιμών».

Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν πάνω από 30% αφού ο Πούτιν διέταξε την κεντρική τράπεζα να αναπτύξει έναν μηχανισμό για την πραγματοποίηση πληρωμών σε ρούβλια για το φυσικό αέριο εντός μιας εβδομάδας.

Σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία στην Ελλάδα η κα Ζάγκα ανέφερε: «Δεν ξερουμε τι οικονομικές συνέπειες θα έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία στους ανθρώπους. Προχωράμε βήμα - βήμα, μέρα - μέρα. Δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις». Η ίδια τόνισε ότι ο πόλεμος έχει πλήξει τον κλάδο τους καθώς πλέον «δεν πατάει ο κόσμος στα μαγαζιά».

Ζάγκα στο Newsbomb.gr: Ανέφικτες οι προβλέψεις για τα καύσιμα - Χάνουμε χρήματα, να μειωθεί ο φόρος
O Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.AP - Mikhail Klimentyev

Μαρία Ζάγκα: «Πτώση στον τζίρο πετρελαίου θέρμανσης»

Tις τελευταίες κρύες ημέρες έχει σημειωθεί μείωση στην κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης, κάτι που δείχνει ότι δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα. Ο κόσμος έκανε μικρή διαχείριση του κρύου συμφωνα με την κα Ζάγκα καθώς γέμιζε τις δεξαμενές του με μικρές ποσότητες καυσίμων έως ότου περάσει η κακοκαιρία και έρθουν οι ανοιξιάτικες ημέρες.

«Έχει σημειωθεί πτώση στον τζίρο πετρελαίου θέρμανσης 20% - 30% γιατί έχει καλες μερες. Έχει καλό καιρό και δεν θα γίνονται παραγγελίες. Αυτές τις ημέρες που είχε κρύο έγιναν μικρές παραγγελίες, ο κόσμος έκανε μικρή διαχείριση του κρύου, έβαζε 200 λίτρα που κοστίζει 340-360 ευρώ», είπε η κα Ζάγκα.

Ζάγκα στο Newsbomb.gr: Ανέφικτες οι προβλέψεις για τα καύσιμα - Χάνουμε χρήματα, να μειωθεί ο φόρος
Έχει σημειωθεί πτώση στον τζίρο πετρελαίου θέρμανσης.Pixabay

Επιδότηση καυσίμων

Μεταξύ άλλων η κα Ζάγκα αναφέρθηκε στην επιδότηση καυσίμων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και θα έχει διάρκεια από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούνιο. Η επιδότηση θα καταβάλλεται σε φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες εφόσον το οικογενειακό τους εισόδημα ανέρχεται έως 30.000 ευρώ.

Στην ηπειρωτική Ελλάδα για ένα αυτοκίνητο αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως και ισούται με 22 λεπτά το λίτρο. Συνεπώς η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 40 ευρώ.

Ειδικά για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 50 ευρώ (επιδότηση 28 λεπτά το λίτρο). Για ιδιοκτήτες μοτοσικλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 30 ευρώ σε ηπειρωτική και 35 ευρώ σε νησιωτική περιοχή.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι δικαιούχοι της επιδότησης μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν ακόμα και σε ένα γέμισμα. Να πληρώσουν δηλαδή ένα γέμισμα αν προκύπτει με την επιδότηση από το ψηφιακό τους πορτοφόλι.

«Το νέο μέτρο της κυβέρνησης, με την επιδότηση καυσίμων είναι ένα καλό μέτρο. Η κυβέρνηση βοηθάει αρκετά στην αντιμετώπιση της ακρίβειας με επιδόματα. Πρόκειται για μια οριζόντια μείωση. Πιστευω θα μας βοηθήσει όλους και εμας να πουλήσουμε τα καύσιμα μας αλλά και την κυβέρνηση να κερδίσει φόρο και ΦΠΑ. Εμείς επιμένουμε στην μείωση του ΦΠΑ αλλά η κυβέρνηση δεν το βλέπει», πρόσθεσε η πρόεδρος των βενζινοπολών Αττικής.

Τα πρατήρια καυσίμων και οι έμποροι χάνουν αρκετά χρήματα με κάθε δεξαμενή καυσίμου ή κάθε παραγγελία πετρελαίου θέρμανσης.

«Χάνουμε χρήματα γιατί έχουμε ήδη αποθεμα με υψηλή τιμή και έπρεπε τώρα να αγοράσουμε με χαμηλή τιμή. Επιπλέον οι παραγγελίες για να πραγματοποιηθούν πρέπει να αποπληρωθούν με μετρητά από την προηγούμενη ημέρα», είπε η κα Ζάγκα.

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα «ξεκλειδώσει» το επίδομα καυσίμων

Επιδότηση καυσίμων: Ποιους αφορά η προσαύξηση έως 5 ευρώ

Η οικονομική και ενεργειακή αντεπίθεση του Πούτιν «παγώνει» την Ευρώπη και το δολάριο των ΗΠΑ

Καύσιμα - Ζάγκα στο Newsbomb.gr: Οι τιμές ανεβαίνουν και πάλι - Μέχρι πότε θα κρατήσει η κρίση