ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καύσιμα - Ζάγκα στο Newsbomb.gr: Οι τιμές ανεβαίνουν και πάλι - Μέχρι πότε θα κρατήσει η κρίση

Τιμές καυσίμων
Με «μελανά» χρώματα περιέγραψε την κατάσταση στην αγορά ενέργειας, η πρόεδρος των βενζινοπολών Αττικής, Μαρία Ζάγκα
Intime News

Πού κυμαίνονται οι τιμές της βενζίνης, του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης στην Αττική -  Μεγάλη ανησυχία στην αγορά από την ενεργειακή κρίση που έχει φέρει ο πόλεμος

Με «μελανά» χρώματα περιέγραψε την κατάσταση στην αγορά ενέργειας, η πρόεδρος των βενζινοπολών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, τονίζοντας στο Newsbomb.gr ότι ο κόσμος της αγοράς είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για την δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ενώ εξέφρασε τους φόβους της ότι η ενεργειακή κρίση θα συνεχίσει να υφίσταται στα ίδια ή ακόμα και σε μεγαλύτερα επίπεδα για τους επόμενους τρεις μήνες.

Μιλώντας για τις τιμές καυσίμων στην Αττική, ανέφερε ότι ανεβαίνουν όλο και περισσότερο, ειδικότερα από την Παρασκευή και μετά που το βαρέλι «εκτοξεύτηκε» από τα 98 δολάρια το βαρέλι στα 110 δολάρια. Σήμερα όπως είπε χαρακτηριστικά οι τιμή του βρίσκεται στα 122 δολάρια. «Τα πράγματα είναι περίεργα και είμαστε ανήσυχοι και προβληματισμένοι γιατί οι τιμές τσιμπάνε και πάλι», τόνισε στη συνέχεια.

Αναφορικά με την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, η τιμή της σήμερα βρίσκεται στα 2,05 ενώ σε πολλές περιπτώσεις φτάνει μέχρι και τα 2,10 ευρώ το λίτρο. Παράλληλα, το πετρέλαιο θέρμανσης είναι γύρω στα 1,52 ευρώ το λίτρο, ενώ το πετρέλαιο κίνησης παρουσιάζει επίσης μεγάλη αύξηση με έως και 1,95 ευρώ το λίτρο. Στην περιφέρεια είναι ακόμα πιο «τσουχτερές» καθώς εκεί υπάρχουν και τα μεταφορικά έξοδα. «Οτιδήποτε είναι για περιφέρεια και για νησιωτική Ελλάδα οι τιμές είναι ακόμα υψηλότερες».

Να σημειωθεί πως από τη Δευτέρα έως και σήμερα η τιμή διυλιστηρίου της αμόλυβδης βενζίνης έχει αυξηθεί κατά 3,6% και πλέον διαμορφώνεται στα 1,53 ευρώ ανά λίτρο, από 1,498 ευρώ ανά λίτρο στις 21/3. Αυτό σημαίνει πως οι τιμές του καυσίμου που θα εμφανισθούν στα πρατήρια την επόμενη εβδομάδα θα είναι αυξημένες. Να αποσαφηνισθεί η τιμή διυλιστηρίου δεν περιλαμβάνει το ΦΠΑ 24% και το περιθώριο κέρδους του πρατηριούχου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Ζάγκα, στην αγορά υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια υπογραμμίζοντας ότι «είναι μια κατάσταση που μας έχει φέρει μεγάλη, ανησυχία γιατί βλέπουμε πως εκεί που περιμέναμε ότι θα γίνει αποκλιμάκωση στις τιμές και θα μπορούσαμε κι εμείς να πουλήσουμε, τα πράγματα μετά από τις δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι θα πληρώνουν το φυσικό αέριο σε ρούβλια έχει αναστατώσει όλη την αγορά».

«Δε μπορούμε να είμαστε σε τίποτα ήσυχοι, ανά πάσα στιγμή αλλάζουν τα πράγματα, είναι ρευστά. Είμαστε σε μια εκρηκτική κατάσταση πολέμου και αυτό βλέπετε επηρεάζει όλους μας», είπε η ίδια.

Η κυρία Ζάγκα εκτίμησε ότι η ενεργειακή κρίση θα συνεχίσει να υφίσταται για τουλάχιστον τρεις μήνες ακόμα, εκφράζοντας την ανησυχία της ότι η κατάσταση αυτή ίσως μας ακολουθήσει μέχρι και το 2022. «Η κυβέρνηση πήρε μέτρα ενίσχυσης για τους οικονομικά αδύναμους για τους επόμενους τρεις μήνες της κρίσης. Άρα είναι σίγουρο ότι το καλοκαίρι θα εξακολουθήσει να είναι δύσκολη η κατάσταση. Αυτό το πράγμα δεν πρόκειται να τελειώσει εύκολα, φοβάμαι ότι η ενεργειακή κρίση θα μεταφερθεί μέχρι το 2022. Δεν βλέπω το ενεργειακό να τακτοποιείται εύκολα γιατί μια κατάσταση πολέμου έξω δεν λύνεται τόσο εύκολα και ανατρέπει όλες τις ισορροπίες».

Οι τρεις επόμενοι μήνες και συγκεκριμένα Απρίλιος, Μάιος και Ιούνιος, θα είναι σίγουρα δύσκολοι, «δεν θα είμαστε χαλαροί γιατί όπως είδατε και την προηγούμενη εβδομάδα έγινε μεγάλη φασαρία ότι πέφτουν οι τιμές και δεν δουλέψαμε καθόλου γιατί ο κόσμος περίμενε την μεγάλη πτώση των τιμών. Δεν είναι λογικό να γινόταν μεγάλη πτώση από τη στιγμή που εμείς είμαστε με καύσιμα και δεν είχαμε και χώρο να πάρουμε καινούργιο τιμολόγιο πώς θα κατεβάζαμε τις τιμές; Είμαστε πολύ προβληματισμένοι οι άνθρωποι της αγοράς», κατέληξε η πρόεδρος των βενζινοπολών Αττικής

Διαβάστε επίσης:

Επιδότηση καυσίμων: Ποιοι θα πάρουν μπόνους – Τι αναφέρει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή