ΕΛΛΑΔΑ

Απόδραση στα Μετέωρα: Κατάνυξη και εικόνες που κόβουν την ανάσα

Απόδραση στα Μετέωρα: Κατάνυξη και εικόνες που κόβουν την ανάσα

Η μοναστική κοινότητα της Θεσσαλίας είναι το κατεξοχήν μέρος για κατανυκτικό Πάσχα - Το γεωλογικό φαινόμενο και η ιστορία των μονών

Εάν αυτό το Πάσχα θέλετε να οργανώσετε ένα μοναδικό ταξίδι στην ενδοχώρα, τότε αυτός είναι ο προορισμός που σίγουρα θα σας μαγέψει. Ο λόγος για τα Μετέωρα, μια απέραντη πολιτεία πανέμορφων και πανύψηλων βράχων, η οποία βρίσκεται λίγο μετά την πόλη των Τρικάλων, με κατεύθυνση προς Καλαμπάκα. Τα Μετέωρα, μέσα από τις 30 μονές τους -εκ των οποίων οι έξι είναι σε λειτουργία- θα αποκαλύψουν το μεγαλείο τους, για εσάς που το φετινό Πάσχα ανυπομονείτε να βιώσετε την κατάνυξη των ημερών.

Το επιβλητικό θέαμα που συναντάει κάποιος με το που φτάσει στα Μετέωρα, δεν συγκρίνεται με κάτι άλλο παγκοσμίως, λόγω του συμπλέγματος των τεράστιων σκοτεινόχρωμων βράχων από ψαμμίτη, οι οποίοι υψώνονται εκεί, εδώ και αιώνες. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που πολλοί χαρακτηρίζουν τα Μετέωρα ως ένα θαύμα της φύσης και της ζωής.

Οι άγιες μέρες του Πάσχα αποκτούν στα Μετέωρα μια άλλη διάσταση, καθώς ο εκάστοτε περιηγητής, έχει την ευκαιρία να περιπλανηθεί στα δρομάκια και τις αυλές του τόπου, τα οποία αποπνέουν μία απίστευτη γαλήνη, ηρεμία και μοναδικές μυρωδιές, ενώ παράλληλα οι λειτουργίες που ακούγονται καθόλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, προκαλούν δέος. Για εσάς, λοιπόν, που το Πάσχα έχει μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά σας, το γιγαντιαίο πέτρινο σύμπλεγμα των 800 και πλέον σκοτεινόχρωμων βράχων, αποτελεί όχι μόνο τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, αλλά και ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που αξίζει να επισκεφτείτε.

Οι εμπειρίες που θα ζήσετε τη Μεγάλη Εβδομάδα στα μοναστήρια

Ομολογουμένως, το Πάσχα στα Μετέωρα είναι μία εμπειρία σχεδόν μυστικιστική, μέσα από την οποία κάθε επισκέπτης μπορεί να βιώσει στο έπακρο το αληθινό νόημα των ημερών, χάρη στο δέος και την έκσταση, που αισθάνεται κάποιος αντικρίζοντας το συγκεκριμένο γεωγραφικό σημείο, το οποίο πέρα από θρησκευτικό τοπόσημο, αποτελεί ένα ασύγκριτο σημείο απαράμιλλης ομορφιάς στην Ελλάδα, καθώς και ένα παγκόσμιο γεωλογικό φαινόμενο.

Το πασχαλινό χρονοδιάγραμμα στα Μετέωρα έχει ως εξής: Οι λειτουργίες στις Μονές κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας ξεκινούν στις 7 το απόγευμα και τελειώνουν γύρω στις 9.30 το βράδυ, ενώ το βράδυ της Ανάστασης η λειτουργία αρχίζει στις 9. Τα μεσάνυχτα, όταν ακουστεί το «Χριστός Ανέστη», οι πόρτες ανοίγουν για όσους θέλουν να αποχωρήσουν, αλλά η λειτουργία συνεχίζεται για τους πιστούς που θέλουν να παρακολουθήσουν ολόκληρο το τελετουργικό.

Από το πρόγραμμα είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή στη Μεγάλη Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία η μοναδική ατμόσφαιρα που θα ζήσετε στην ακολουθία του Μυστικού Δείπνου και των Παθών στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ θα σας συγκινήσει. Αντίστοιχα, την Μεγάλη Παρασκευή, οι επιτάφιοι στολίζονται διακριτικά και χωρίς το σύνηθες κουβούκλιο και οι αγιογραφίες μοιάζουν να ζωντανεύουν κάτω από το χλωμό φως των κεριών.

Στην κορυφή των εμπειριών σας, αναμφίβολα βρίσκεται η ημέρα του Πάσχα, αλλά και οι ημέρες που ακολουθούν. Εάν φτάσετε έως τα Μετέωρα, μην παραμελήσετε να κάνετε και μία βόλτα στην Καλαμπάκα για τα «πασχαλόγιορτα», όπου η λαϊκή παράδοση παίρνει τη σκυτάλη. Οι αυλές μοσχομυρίζουν από τον οβελία που ψήνεται στα κλήματα και οι πασπαλιάρες (πίτες από καλαμποκάλευρο ψημένες στη γάστρα) και το μπασιορντί (χοιρινό διατηρημένο στο λίπος του) είναι τα απαραίτητα πασχαλινά εδέσματα που συνοδεύουν τους εορτασμούς.

Oι λόγοι που τα Μετέωρα θα μείνουν ανεξίτηλα στη μνήμη σας

Μπορεί το Πάσχα στα Μετέωρα να είναι μία πολύ καλή αφορμή για απόδραση, ωστόσο, μιας και θα βρεθείτε στο μοναδικό αυτό μέρος, δεν γίνεται να μην ανακαλύψετε «ιδίοις όμμασι», τους λόγους για τους οποίους τουρίστες από όλον τον κόσμο, επιλέγουν το συγκεκριμένο μέρος, για να επισκεφθούν τα μοναστήρια, να περιπλανηθούν στο Καστράκι, αλλά και να εξερευνήσουν τα μονοπάτια που βρίσκονται ανάμεσα από τους βράχους. Για εσάς, λοιπόν, που αναρωτιέστε -πέρα από τα πασχαλινά έθιμα- τι άλλο πρέπει να δείτε και να κάνετε κατά τη διάρκεια της απόδρασής σας στα Μετέωρα, τότε ιδού μερικές ακόμη μοναδικές εμπειρίες:

  • Eίστε λάτρεις της πεζοπορίας; Τότε δεν πρέπει να παραλείψετε να κάνετε ένα «hikingtour» στους βράχους των Μετεώρων. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να γνωρίσετε το σύμπλεγμα των βράχων από τη πεζοπορία σε ένα πλούσιο δίκτυο μονοπατιών.
  • Μην αμελήσετε μία επίσκεψη στο χωριό Καστράκι, έναν διατηρητέο παραδοσιακό οικισμό, που απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από το κέντρο της Καλαμπάκας. Πρόκειται για έναν υπέροχο παραδοσιακό προορισμό, που αξίζει να δείτε κατά την εκδρομή σας.
  • Για εσάς που κάθε εκδρομή πρέπει να συνδυάζεται από μία επίσκεψη σε κάποιο μουσείο, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών που βρίσκεται στην Καλαμπάκα. Πρόκειται για ένα ιδιωτικό μουσείο που ιδρύθηκε πριν λίγα χρόνια και στο εσωτερικό του οποίου, θα δείτε σημαντικά εκθέματα.
  • Κατευθυνθείτε προς το σπήλαιο της Θεόπετρας. Η Θεόπετρα απέχει 4 χιλιόμετρα από τα Μετέωρα και ξεχωρίζει από τον δρόμο, αφού βρίσκεται στο δεξί σας χέρι καθώς πλησιάζετε στα Μετέωρα από τα Τρίκαλα.
  • Εάν θέλετε αυτή η εκδρομή να κλείσει με τον πιο μαγικό τρόπο, τότε μία είναι η λύση: Θαυμάστε το ηλιοβασίλεμα σε κάποιον από τους βράχους των Μετεώρων και δείτε το τοπίο να «λούζεται» με μοναδικά χρώματα.

Εάν το φετινό Πάσχα θέλετε να συνδυάσετε το αίσθημα της κατάνυξης, με μαγευτικές εικόνες που κόβουν την ανάσα, τότε μία επίσκεψη στα Μετέωρα, είναι σίγουρα μία μοναδική εμπειρία, καθώς πρόκειται για έναν ιδιαίτερο τόπο, όπου το θείο στοιχείο συναντάει το θαύμα της φύσης. Είτε επιλέξετε το Μεγάλο Μετέωρο, είτε το γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου, τη Μονή Ρουσάνου ή τον Άγιο Νικόλαο Ανάπαυσα, οι θεόρατοι βράχοι και τα όμορφα μονοπάτια που συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο, θα σας χαρίσουν την ψυχική ηρεμία και την πνευματική γαλήνη, που αποζητάτε κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Newsbomb.gr στο Πάσχα 2022