ΕΛΛΑΔΑ

Πασχαλινό τσουρέκι: Η ιστορία του πιο απολαυστικού εδέσματος και πώς θα το ετοιμάσουμε

Πασχαλινό τσουρέκι: Η ιστορία του πιο απολαυστικού εδέσματος και πώς θα το ετοιμάσουμε

Η μυρωδιά του δεν λείπει από κανένα σπίτι - Η συνταγή για να το ετοιμάσουμε εύκολα και γρήγορα

Τσουρέκι. Ένα έδεσμα που εμείς οι Έλληνες λατρεύουμε να απολαμβάνουμε κάθε Πάσχα -και όχι μόνο- και η γεύση, αλλά και το άρωμα του οποίου, έχουν συνδεθεί με κάποιες από τις πιο γλυκές, οικογενειακές μας αναμνήσεις. Αλήθεια όμως, ποια είναι η ιστορία του τσουρεκιού και πώς θα το ετοιμάσουμε φέτος στο σπίτι, με τον παραδοσιακό τρόπο και δη, το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, όπως συνήθιζαν να κάνουν οι γιαγιάδες και οι προγιαγιάδες μας;

Αρχικά, να αναφέρουμε ότι το τσουρέκι είναι κατά κάποιον τρόπο η εξέλιξη της παραδοσιακής μας Λαμπροκουλούρας ή αλλιώς του Λαμπρόψωμου. Η ονομασία «τσουρέκι» προέρχεται από την τουρκική λέξη «corek», που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα ψωμί, για την παρασκευή του οποίου απαιτείται η χρήση μαγιάς. Και οι Αρμένιοι έχουν, πάντως, μία παρόμοια λέξη και συγκεκριμένα τη λέξη «churek», που αφορά ουσιαστικά σε ένα στρογγυλό επίπεδο ψωμί πασπαλισμένο με σουσάμι. Οι Έλληνες, λοιπόν, φαίνεται πως «υιοθέτησαν» τη λέξη «τσουρέκι» κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και στη συνέχεια, άρχισαν να ετοιμάζουν τη δική τους εκδοχή ενός γλυκού ψωμιού.

Όσο για το τι αντιπροσωπεύει το τσουρέκι και γιατί το ετοιμάζουμε κατά τη διάρκεια της πασχαλινής περιόδου, φαίνεται πως συμβολίζει την ανάσταση του Χριστού, με το αλεύρι που ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί. Και το ψωμί συμβολίζει σε πολλές παραδόσεις τη ζωή.

Το σχήμα του τσουρεκιού, βέβαια, ποικίλει, πολλές φορές ανάλογα με τον τόπο στον οποίο ετοιμάζεται, ενώ υπάρχουν ονομασίες για το τσουρέκι ή αλλιώς, τις κουλούρες της Λαμπρής, που χρησιμοποιούμε μέχρι σήμερα, αλλά στο παρελθόν ήταν ακόμη πιο δημοφιλείς. Από τα «καλαθάκια» μέχρι τις «κουτσούνες» και τα «κουζουνάκια». Στα βυζαντινά χρόνια, μάλιστα, υπήρχαν και οι «κολλυρίδες», που ήταν ψωμιά που ετοίμαζαν οι Χριστιανοί ειδικά για το Πάσχα σε διάφορα σχήματα και τα οποία είχαν στο κέντρο τους ένα κόκκινο αβγό, κάτι που παρατηρούμε μέχρι τις μέρες μας, άλλωστε.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που φέτος επιθυμείτε να ετοιμάσετε το δικό σας σπιτικό τσουρέκι στο σπίτι, παρακάτω θα βρείτε μία απλή και νόστιμη συνταγή, που βάλει επιπλέον γεύση στις πασχαλινές στιγμές με τους αγαπημένους σας.

Πώς θα ετοιμάσετε στο σπίτι το δικό σας τσουρέκι

Για να φτιάξετε σπιτικό τσουρέκι με τα χεράκια σας, θα χρειαστείτε στην κουζίνα σας τα εξής υλικά:

  • 7 ποτήρια αλεύρι
  • 6 αβγά
  • 1 1/3 ποτήρι γάλα
  • 2 1/2 ποτήρια ζάχαρη
  • 1 ποτήρι βούτυρο φρέσκο αγελαδινό
  • 1 κουταλιά μαγιά
  • Χυμό ενός πορτοκαλιού
  • Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξερή μαστίχα Χίου
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ
  • Νιφάδες αμυγδάλου
  • Σουσάμι

Για να ετοιμάσουμε το τσουρέκι μας, αρχικά θα διαλύσουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό γάλα και θα προσθέσουμε λίγο αλεύρι. Στη συνέχεια, θα αφήσουμε τη μαγιά σε ένα σχετικά ζεστό μέρος για δύο με τρεις ώρες, μέχρι να φουσκώσει. Αμέσως μετά, σε μία κατσαρόλα θα ζεστάνουμε το γάλα με τη ζάχαρη, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Θα χτυπήσουμε τα αβγά, θα τα ανακατέψουμε με το γάλα και θα τα ρίξουμε στη λεκάνη του ζυμώματος.

Θα αρχίσουμε να προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και τα μυρωδικά μας -που θα έχουμε πρώτα θρυμματίσει- τον χυμό και το ξύσμα και θα ζυμώσουμε. Καλό είναι να μην ξεχνάμε να βουτάμε συχνά τα χέρια μας στο βούτυρο που θα έχουμε λιώσει πρώτα, ώστε να ξεκολλά η ζύμη και να βγαίνει πιο γυαλιστερή.

Αφού ζυμώσουμε καλά τη ζύμη μας, θα τη σκεπάσουμε και θα την αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος να φουσκώσει. Θα αλείψουμε με βούτυρο τα ταψιά μας, θα ζυμώσουμε ξανά το υλικό και θα το χωρίσουμε σε δύο με τρία ίσα μέρη, τα οποία και θα αρχίσουμε να πλάθουμε σε πλεξούδες. Με λίγο κρόκο αβγού που θα έχουμε διαλύσει σε νερό, θα αλείψουμε τα τσουρέκια και θα τα πασπαλίσουμε με σουσάμι και νιφάδες αμυγδάλου.

Τέλος, θα αφήσουμε τις πλεξούδες μας σε μία ζεστή γωνιά σκεπασμένα για να φουσκώσουν και αμέσως μετά, θα τα ψήσουμε στους 180°C, μέχρι να αποκτήσουν ένα πιο σκούρο χρώμα. Μπορούμε να σιγουρευτούμε ότι είναι έτοιμα, δοκιμάζοντας να τοποθετήσουμε σε αυτά ένα μαχαίρι. Αν βγει στεγνό, έχει έρθει η ώρα να βγάλουμε τα τσουρέκια από τον φούρνο!

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Newsbomb.gr στο Πάσχα 2022