ΕΛΛΑΔΑ

Κωνσταντίνα Κόλλια: Η αεροσυνοδός της Emirates που «προσγειώθηκε» στη Στυμφαλία & φτιάχνει ζυμαρικά

Κωνσταντίνα Κόλλια: Η αεροσυνοδός της Emirates που «προσγειώθηκε» στη Στυμφαλία & φτιάχνει ζυμαρικά
Η Κωνσταντίνα Κόλλια
Newsbomb.gr/Λευτέρης Θεοδωρακόπουλος

Το success story της τώρα ξεκινά με γνώμονα την αγάπη της για το χωριό της.

H Κωνσταντίνα Κόλλια είναι μια νεαρή κοπέλα άξια θαυμασμού. Τελειώνοντας τη σχολή της δεν μπορούσε να βρει μια εργασία που να ήταν αντάξια των σπουδών της.

Ένα παιδί μιας γενιάς που ταλαιπωρήθηκε και ταλαιπωρείται και εκείνη δεν ήταν η εξαίρεση, μα σήκωσε το κεφάλι για να βρει την καλύτερη δυνατή λύση. Έγινε αεροσυνοδός και εκεί που ταξίδευε σε όλο τον κόσμο κατάλαβε τι την ελκύει και τι την γοητεύει.

Τι ήταν αυτό; Η αγάπη της για την ιδιαίτερη της πατρίδα, τη Στυμφαλία. Έτσι άφησε τα αεροπλάνα και «προσγειώθηκε» στο χωριό της όπου άρχισε να ασχολείται με τις αγροτικές εργασίες παράγοντας αγνά προϊόντα της μάνας γης. Πριν λίγους μήνες ξεκίνησε να παράγει ζυμαρικά.

Η ίδια μιλά στο Newsbomb.gr για τα όνειρα της, την αγάπη για τη γη αλλά και τις ευκαιρίες που αυτή προσφέρει, ενώ το όνειρό της είναι το αγρόκτημά της να φέρνει τον κόσμο πιο κοντά στη φύση και στους καρπούς της, προσφέροντας εμπειρίες μέσα από τις οποίες ο κόσμος γεύεται, μαθαίνει να παράγει και να συνδέεται με την γη.

Κωνσταντίνα, είσαι μια νέα κοπέλα που μένεις μόνιμα Στυμφαλία και ασχολείσαι με αγροτικές εργασίες, τι κάνεις ακριβώς;

«Καλλιεργώ μια μεγάλη ποικιλία εποχικών κηπευτικών με τους γονείς μου, όπως ντομάτα, αγγουράκι, κολοκύθι, λάχανο, αλλά και καρυδιές, τα οποία διαθέτουμε σε τοπικές λαϊκές αγορές. Ασχολούμαι με την καλλιέργεια σε όλες τις φάσεις της παραγωγικής διαδικασίας, ενώ απασχολούμε κάποιον εργάτη μόνο τις περιόδους αιχμής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι μια ιδιαίτερα απαιτητική δουλειά καθώς δεν υπάρχει ωράριο, εργάζεσαι υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και καταπονείς αρκετά το σώμα σου. Χρειάζεσαι ισχυρό κίνητρο και θέληση για να ξεπεράσεις αυτά τα μειονεκτήματα. Η ανταμοιβή σου όμως έρχεται όταν προσφέρεις στους πελάτες σου ένα εξαιρετικό προϊόν».

Εδώ και λίγους μήνες «τρέχεις» μια οικοτεχνεία που παράγει ζυμαρικά. Τι προϊόντα βγάζετε και γενικά πως και γιατί ξεκίνησε η ιδέα;

«Τον χειμώνα η αγροτική παραγωγή περιορίζεται δραματικά λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών έτσι από τη στιγμή που επέστρεψα στην επαρχία ξεκίνησα να πειραματίζομαι με τις πρώτες ύλες που παράγουμε και πως μπορώ αυτές να της συντηρήσω όλο τον χρόνο. Έτσι ξεκίνησα να φτιάχνω τουρσιά, πελτέ ντομάτας, λιαστή ντομάτα, λικέρ και διάφορα άλλα προϊόντα για προσωπική κατανάλωση. Ψάχνοντας τις παραδοσιακές συνταγές σκέφτηκα τα ζυμαρικά, τα οποία πάντα έπαιζαν κυρίαρχο ρόλο στο σπίτι μας. Πάντα φτιάχναμε τα ζυμαρικά της χρονιάς με τα δικά μας υλικά, το αλεύρι, τα αυγά, το γάλα. Τα βράδια του χειμώνα θυμάμαι ως παιδί ότι μου άρεσε να τρώω σούπες με τραχανά ή χυλοπίτες. Έτσι αποφάσισα να ξεκινήσω μια οικοτεχνία που θα παράγει παραδοσιακά ζυμαρικά, όπως είναι οι χυλοπίτες, τα λαζάνια και ο τραχανάς, προσφέροντας έτσι γευστικά και ταυτόχρονα υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα».

Θεωρείς ότι την ενέργεια σου και τη διάθεση σου την μεταδίδεις και σε άλλους ανθρώπους και τους προτρέπεις να μείνουν στη γη τους;

«Πιστεύω πως όλοι μας αποτελούμε έμπνευση στη ζωή κάποιου άλλου. Κάποτε δίσταζα και εγώ να κάνω το βήμα προς την αγροτική καλλιέργεια. Επιτυχημένα παραδείγματα άλλων ανθρώπων της ελληνικής υπαίθρου με έκαναν όμως να πιστέψω και να ξεδιπλώσω το δικό μου όνειρο. Πάντα προτρέπω τους ανθρώπους να μην εγκαταλείπουν την γη, γιατί παρόλες τις προκλήσεις η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων είναι πάντα ουσιαστική και επίκαιρη».

Επειδή αρχίσαμε κάπως απότομα, εσύ μένεις Στυμφαλία, σπούδασες Αθήνα και πήγες στο Ντουμπάι, δούλεψες ως αεροσυνοδός για την Emirates και γύρισες πίσω στην Στυμφαλία. Πραγματικά εντυπωσιακό. Ποιοι ήταν οι σταθμοί της ζωής σου, τι σε ώθησε να πας στο Ντουμπάι και τι ήταν αυτό που σε προέτρεψε να γυρίσεις πίσω;

«Μεγάλωσα σε μια αγροτική οικογένεια, όπου τα καλοκαίρια βοηθούσα με τις αδερφές μου τους γονείς μου. Η οικογένειά μου με προέτρεπε να σπουδάσω και να ακολουθήσω κάποιο άλλο επάγγελμα. Έτσι σπούδασα οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αμέσως μετά τις σπουδές μου ξέσπασε η οικονομική κρίση. Κάτι που έκανε δύσκολη την εύρεση εργασίας. Παρόλα αυτά εργάστηκα ως πωλήτρια, τηλεφωνήτρια, ασφαλίστρια, ενώ καθώς ήμουν απογοητευμένη από το εργασιακό σκηνικό εκείνη την εποχή μάθαινα γερμανικά ώστε να εργαστώ στο εξωτερικό. Την ίδια περίοδο είδα πως η αεροπορική εταιρία Emirates ζητούσε προσωπικό και διενεργούσε συνεντεύξεις στην Ελλάδα. Πέρασα από τις συνεντεύξεις επιτυχώς και μετακόμισα στο Ντουμπάι όπου και εργάστηκα ως αεροσυνοδός. Είχα την εκπληκτική ευκαιρία να ταξιδέψω μέσα από την δουλειά μου σε όλον τον κόσμο. Αυτό που αγαπούσα να κάνω στα ταξίδια μου ήταν να δοκιμάζω την κουζίνα και τα προϊόντα του κάθε τόπου και να επισκέπτομαι καταστήματα με προϊόντα ντελικατέσεν. Οι εμπειρίες αυτές ενδυνάμωσαν την πίστη μου πως στην Ελλάδα έχουμε εξαιρετικά προϊόντα και άπειρες ευκαιρίες στον τομέα αυτό. Έτσι πήρα την απόφαση να επιστέψω στην Στυμφαλία και να ξεκινήσω με την καλλιέργεια της γης».

Η ελληνική γη μπορεί να αξιοποιηθεί σωστά από τους νέους ανθρώπους και δώσει διεξόδους; Τι λέει η εμπειρία σου;

«Στην Ελλάδα δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τις χώρες που κάνουν μαζική παραγωγή προϊόντων, μπορούμε όμως να εστιάσουμε στην ποιότητα, την νοστιμιά, αλλά και τον τοπικό χαρακτήρα των προϊόντων μας. Χρειάζεται πρώτα από όλα εμείς οι ίδιοι να στηρίζουμε τα ελληνικά προϊόντα και στη συνέχεια να τα κάνουμε γνωστά στους ξένους που επισκέπτονται κάθε χρόνο την χώρα μας. Η ελληνική ύπαιθρος είναι ένα ακατέργαστο διαμάντι. Υπάρχουν άπειρες δυνατότητες και ευκαιρίες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν χρειάζεται σκληρή δουλειά. Χρειάζεται να αγαπάς την φύση, να φλερτάρεις με την αβεβαιότητα και να εξελίσσεσαι μέσα από τις προκλήσεις».

Όσες φορές και αν έχεις πέσει κάτω, έχεις βρει τη δύναμη να σηκωθείς, τι συμβουλεύεις τους νέους που το βάζουν κάτω;

«Πάντα υπάρχουν επιλογές. Για να τις δει κάποιος όμως χρειάζεται να φύγει από το κατηγορώ (την οικονομική κρίση, το πολιτικό σύστημα, τους γονείς που δεν έχουν μπάρμπα στην Κορώνη για να με βολέψει κάπου κ.α.) και να δει το πώς μπορώ να προχωρήσω παρακάτω. Ο κάθε ένας από εμάς έχει χρέος να ενημερώνεται, να μαθαίνει, να εξελίσσεται και να μην σταματά να προχωρά. Ζούμε άλλωστε σε μια εποχή της ιστορίας που η σύνδεση με άλλους ανθρώπους ανά τον κόσμο και η πρόσβαση στην πληροφορία είναι εύκολη και πολλές φορές δωρεάν. Όποιες προκλήσεις και να αντιμετωπίζουμε σήμερα η γενιά των παππούδων μας, με όσα πέρασαν, μας δίδαξε πως πάντα υπάρχει παρακάτω, αρκεί να προσαρμοζόμαστε».

Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου στα επόμενα 10 χρόνια; Τι θα ήθελες να έχεις πετύχει;

«Μέσα στα επόμενα 10 χρόνια το αγρόκτημά μου φέρνει τον κόσμο πιο κοντά στην φύση και στους καρπούς της, προσφέροντας εμπειρίες μέσα από τις οποίες ο κόσμος γεύεται, μαθαίνει να παράγει και να συνδέεται με την γη. Τα προϊόντα με το σήμα Mythical Earth ταξιδεύουν στο εξωτερικό και ενισχύουν ακόμα περισσότερο στην συνείδηση των ξένων καταναλωτών πως τα ελληνικά προϊόντα είναι εκπληκτικής ποιότητας και γεύσης».

Ακολουθήστε την στο Instagram: @mythicalearth

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ: