ΕΛΛΑΔΑ

Σάμος: Ανησυχία για τους δύο σεισμούς με διαφορά λίγων λεπτών: «Δεν είναι μετασεισμός» λέει ο Λέκκας

Σάμος: Ανησυχία για τους δύο σεισμούς με διαφορά λίγων λεπτών: «Δεν είναι μετασεισμός» λέει ο Λέκκας

Στον ρυθμό του Εγκέλαδου η Σάμος με δύο σεισμούς 4,7 και 5,2  Ρίχτερ μέσα σε λίγα λεπτά. Ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου στο Newsbomb.gr

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι αρχές στο νησί του Σάμου μετά το διπλό χτύπημα του εγκέλαδου, με δύο διαφορετικούς σεισμούς στην ίδια περιοχή μέσα σε διάστημα 14 λεπτών χωρίς όμως να πρόκειται για μετασεισμό.

Η δεύτερη και ισχυρότερη σεισμική δόνηση σημειώθηκε στη 1:10 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 5,2 ρίχτερ και σημειώθηκε 17χλμ Νοτιοδυτικά του Πυθαγορείου με εστιακό βάθος 12,8 χλμ, γεγονός που αποδεικνύει ότι ήταν ακόμα πιο αισθητός σε σχέση με τον πρώτο.

Ο πρώτος ισχυρός σεισμός σημειώθηκε 27 λεπτά πριν τον δεύτερο και ήταν μεγέθους 4,7 Ρίχτερ.

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 12:56 το μεσημέρι 14 χλμ Νοτιοδυτικά της περιοχής Πυθαγόρειο στη Σάμο ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10χλμ.

Επικοινωνία Newsbomb.gr με φορείς και Πυροσβεστική για τον σεισμό

To Newsbomb.gr επικοινώνησε με την Πυροσβεστική Υπηρεσία λίγο πριν τις 13:30, η οποία ενημέρωσε ότι προς το παρόν δεν έχουν γίνει αναφορές για ζημιές ή παροχές βοήθειας.

«Προς το παρόν δεν έχω αναφορές για ζημιές ή τραυματίες. Είμαστε σε επιφυλακή» σημείωσε στο Newsbomb.gr ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος

Σύμφωνα με μαρτυρίες ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στα ανατολικά του Βαθέως ενώ μεγάλη ανησυχία υπάρχει για τα 1000 περίπου τραυματισμένα κτίρια από τον προηγούμενο σεισμό που δεν έχουν επισκευαστεί ακόμα.

«Αυτή τη στιγμή επικρατεί ηρεμία μετά την αναστάτωση που προκάλεσε ο δεύτερος ισχυρός σεισμός. Η τεχνική υπηρεσία κάνει ελέγχους, δεν έχει αναφερθεί κάποια ζημιά. Το πρόβλημα είναι ότι ο δεύτερος δεν είναι μετασεισμός. Μας ανησυχεί το ενδεχομενο να προκύψει και νέος σεισμός. Κλείσαμε τις υπηρεσίες του δήμου και διώξαμε τον κόσμο» είπε στο Newsbomb.gr o Δήμαρχος Δυτικής Σάμου Αλέξανδρος Λυμπέρης

Λέκκας για τους δύο σεισμούς

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας μίλησε στο ΣΚΑΙ και εξήγησε ότι είμαι δύο διαφορετικοί σεισμοί καθώς δεν έχουν την τυπική ακολουθία σεισμού - μετασεισμού. Τα 5,2 ρίχτερ επομένως δεν μπορούν να θεωρηθούν μετασεισμός.

Επισήμανε ότι επικοινώνησε με τον δήμαρχο Σάμου και ότι έχουν δοθεί οδηγίες για τις απαραίτητες διαδικασίες.

Τέλος δήλωσε ότι «Δεν έχουμε εικόνα για το αν υπάρχουν επιπτώσεις για ζημιές ή τραυματισμούς».

Τα συνεργεία του Δήμου είναι ήδη έξω και σε επιφυλακή για οποιαδήποτε ανάγκη χρειαστεί.