ΕΛΛΑΔΑ

Ψευτογιατρός: Τα κοινά στοιχεία με τον Dr Konto - Πώς εξαπατούσε τα θύματά του

Ψευτογιατρός: Τα κοινά στοιχεία με τον Dr Konto - Πώς εξαπατούσε τα θύματά του

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τη δράση του ψευτογιατρού και του Γερμανού συνεργάτη του.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Αστυνομίας, ο ψευτογιατρός και ο συνεργάτης του έχουν καταγγελθεί για τουλάχιστον 15 περιπτώσεις εξαπάτησης ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας αλλά και άλλες νευρολογικές παθήσεις, ενώ 5 εξ αυτών έχουν καταλήξει.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο ψευτογιατρός και ο ηλικιωμένος συνεργάτης του στη Γερμανία, σύμφωνα με την Αστυνομία, για να πείσουν τα θύματά τους για την αποτελεσματικότητα της «θεραπείας» που παρείχαν παρέθεταν ως επιχείρημα πως επειδή ήταν τόσο αποτελεσματική η θεραπεία τους, ερχόταν σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών. Μάλιστα δεν παρέλειπαν να υπενθυμίζουν συνεχώς στους πελάτες τους πως την συγκεκριμένη «θεραπεία», την ακολουθούν διάσημοι πολιτικοί, καλλιτέχνες αλλά και αθλητές.

Δείτε τη φωτογραφία του ψευτογιατρού που δραστηριοποιείτο με γραφείο στο Κορωπί:

Οι ομοιότητες της κατοικίας του 66χρονου είναι εντυπωσιακές με εκείνης του διαβόητου dr. Kontos, Νίκο Κοντοστάθη, που στα τέλη Νοεμβρίου καταδικάστηκε σε οκτώ φορές ισόβια, 50 χρόνια κάθειρξη και 327.000 ευρώ χρηματική ποινή για επτά δολοφονίες ασθενών του, έξι απόπειρες και σωρεία κακουργημάτων.

Τo οικόπεδο του 66χρονου είναι περιτριγυρισμένο με ψηλούς τοίχους από τους οποίους οι περαστικοί δεν μπορούν δουν μέσα, ενώ παντού υπάρχουν τοποθετημένες κάμερες ασφαλείας οι οποίες καταγράφουν όλες τις κινήσεις.

Παρότι δεν μπορεί να συναγωνιστεί σε πολυτέλεια το σπίτι του άλλου ψευτογιατρού, του Dr Kontos, τα δύο ακίνητα παρουσιάζουν κάποιος σημαντικές ομοιότητες. Και στα δύο υπάρχουν ψηλοί μαντρότοιχοι και ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι και οι δύο ψευτογιατροί δεν ήθελαν κανένας να βλέπει τι γίνεται μέσα στα σπίτια τους, αλλά και να γνωρίζουν ανά πάσα ώρα και στιγμή ποιος τα πλησιάζει.

Πώς δρούσε ο ψευτογιατρός με τον Γερμανό συνεργό του

Η δράση των δύο ανδρών ξεκίνησε τουλάχισοτν το 2009 έως το Νοέμβριο του 2020 και εντοπίζεται σε πολλές περιοχές της χώρας όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα και Χίο.

Ο 66χρονος παρουσιαζόταν στα θύματά τους ως φυσίατρος ή νευρολόγος, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούσε και την πραγματική του ιδιότητα του φυσιοθεραπευτή. Αντίστοιχα, ο Γερμανίας συνεργός του, ο οποίος είναι γενικός ιατρός παρουσιάζονταν ως γενετιστής ή νευρολόγος.

Οι δύο δράστες από κοινού παρίσταναν ψευδώς στους ασθενείς και τις οικογένειές τους ότι κατέχουν την απαιτούμενη εξειδικευμένη επιστημονική ειδικότητα και κατάρτιση και υπόσχονταν το ανέφικτο, δηλαδή πλήρη ίαση ή τουλάχιστον θεαματική βελτίωση της υγείας τους, εφόσον δέχονταν να ακολουθήσουν την προτεινόμενη θεραπεία με πεπτίδια και βλαστοκύτταρα.

Μάλιστα προκειμένου να πείσουν τους ασθενείς τους για την αποτελεσματικότητα της «θεραπείας», ανέφεραν πως ακριβώς επειδή ήταν τόσο αποδοτική ερχόταν σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών. Μάλιστα δεν παρέλειπαν να τους υπενθυμίζουν ότι την χρησιμοποιούσαν διάσημα πρόσωπα, όπως πολιτικοί, καλλιτέχνες και αθλητές, ενώ έφθαναν ακόμη και στο σημείο να αμφισβητήσουν τις ήδη διαγνωσθείσες παθήσεις.

Επιπλέον, έπειθαν τα θύματά τους να μεταβούν στη Γερμανία, προκειμένου να υποβληθούν σε συγκεκριμένη εξέταση, με τα έξοδα όλα να τα καλύπτουν εξ’ ολοκλήρου οι ασθενείς.

Μόλις το υποψήφιο θύμα έφτανε στην Γερμανία, ακολουθούσε και κατ’ ιδίαν εξέταση από τον αλλοδαπό γιατρό, όπου παρουσίαζαν στους παθόντες το όφελος από την προτεινόμενη θεραπεία και αφού λάμβαναν την έγκριση για την έναρξη της θεραπείας, τους χορηγούσαν υποδόρια ένεση.

Ακολούθως, με την επιστροφή τους στην Ελλάδα, αναλάμβανε να πραγματοποιεί τις ενέσεις ο 66χρονος είτε οικείοι των ασθενών, σύμφωνα με τις οδηγίες του.

Τα φιαλίδια με τα πεπτίδια χρεώνονταν από 200 έως 300 ευρώ έκαστο, ανάλογα με την οικονομική ευρωστία των θυμάτων, ενώ αντίστοιχα οι ενέσεις με βλαστοκύτταρα κόστιζαν από 10.000 έως 25.000 ευρώ ανά δόση.

Σημειώνεται ότι σε ορισμένους ασθενείς σύστηνε να σταματήσουν τη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής που τους είχαν χορηγήσει θεράποντες ιατροί, προκειμένου να αποδώσει η θεραπεία με τα πεπτίδια και τα βλαστοκύτταρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας τους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις εκτιμάται ότι συνέδραμε στο να επισπευσθεί το γεγονός της επέλευσης του θανάτου του ασθενούς.

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, πραγματοποιήθηκαν έρευνες τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Γερμανία από τις αντίστοιχες Γερμανικές Αρχές, σε οικίες και σε κλινικές, κατά τις οποίες κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:

  • Φιαλίδια με σκευάσματα, τα οποία κατόπιν εργαστηριακών εξετάσεων προέκυψε ότι δεν είχαν καμία φαρμακευτική χρήση,
  • Φάκελοι με ονόματα ασθενών που περιείχαν ιατρικές εξετάσεις,
  • 1 πιστόλι κρότου λάμψης με γεμιστήρα και συσκευή εκτόξευσης φωτοβολίδων,
  • 1 δίκανο και
  • Το χρηματικό ποσό των 1.850 ευρώ.

Το συνολικό χρηματικό όφελος που μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι έχουν αποκομίσει οι δράστες από την εγκληματική τους δραστηριότητα ανέρχεται περίπου στις 900.000 ευρώ.

Δεσμεύτηκαν οι λογαρισμοί του

Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ψευτογιατρού μετά το «τσουνάμι» αποκαλύψεων για τη δράση του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο έρευνας της υπόθεσης η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος προχωρά άμεσα στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του ψευτογιατρού και της οικογένειάς του.

Πληροφορίες αναφέρουν πως τα κέρδη του ψευτογιατρού ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ, ωστόσο τα χρήματα δεν έχουν εντοπιστεί. Οι Αρχές εκτιμούν τα χρήματα αυτά επενδύθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για την κάλυψη των προσωπικών εξόδων του ψευτογιατρού ή να δόθηκαν ως χρηματική βοήθεια σε συγγενείς.

Δείτε το βίντεο του Mega:

«Του δώσαμε πάνω από 60.000 ευρώ»

Ο αδερφός ενός από τα πέντε θύματα του ψευτογιατρού και του Γερμανού συνεργού του περιέγραψε στο Newsbomb.gr πώς εξαπατήθηκαν από τον υποτιθέμενο γιατρό στην προσπάθεια να βρουν μια θεραπεία για να σωθεί ο αδερφός του.

Όπως είπε, ο ψευτογιατρός εμφανίστηκε μια περίοδο που ακούστηκε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι υπάρχει μια πειραματική θεραπεία με βλαστοκύτταρα. Ο ψευτογιατρός εκμεταλλευόμενος αυτό εμφανίστηκε και τους «πούλησε» ελπίδα.

«Αυτός προσπάθησε να κερδίσει την εμπιστοσύνη μας, όταν δεν είχαμε ελπίδα πια για θεραπεία γιατί η επιστήμη είχε σηκώσει τα χέρια ψηλά. Εμφανίστηκε και είπε "μπορώ να τον κάνω να περπατήσει"», είπε ο αδερφός του θύματος.

Όπως τονίζει ο αδερφός του 53χρονου που έχασε τη ζωή του, ο συγκεκριμένος είχε κάτι φιαλίδια τα οποία, όπως έλεγε, περιείχαν τα βλαστοκύτταρα και έκανε ενέσεις στο θύμα. Για κάθε ένεση τους αποσπούσε ένα μεγάλο ποσό. «Του δώσαμε πάνω από 60.000 ευρώ», είπε ο αδερφός του θύματος.

Αφότου έφυγε από τη ζωή ο 53χρονος, ο υποτιθέμενος γιατρός εξαφανίστηκε.

Όσον αφορά στις νομικές διαδικασίες, ο αδερφός του 53χρονου είπε ότι η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Τόνισε, δε, ότι το μόνο που ζητά είναι δικαίωση. «Ζητώ δικαίωση για τη μνήμη του αδερφού μου και για τους υπόλοιπους που χάθηκαν άδικα. Καταχράστηκε την ελπίδα μας», είπε χαρακτηριστικά.

Τον γνώριζαν ως γιατρό και όχι ως φυσιοθεραπευτή στο Κορωπί

Ως γιατρό και όχι ως φυσιοθεραπευτή γνώριζαν οι γείτονές του στο Κορωπί, τον ψευτογιατρό που εξαπατούσε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. Μάλιστα, παρουσιαζόταν ως αθλίατρος στην γειτονιά.

Οι γείτονες του 65χρονου δήλωσαν ότι αυτό που τους έκανε εντύπωση είναι πως τα τελευταία χρόνια το σπίτι του είχε μετατραπεί σε φρούριο. Περιμετρικά υπήρχαν παντού κάμερες ασφαλείας, ενώ ακόμα και στην ταράτσα υπήρχε ειδική περιστρεφόμενη ρομποτική κάμερα.

Η δράση του 65χρονου ξεκίνησε από το 2009 και μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 15 περιπτώσεις ασθενών που εξαπατήθηκαν, ενώ οι πέντε από αυτούς έχασαν τη ζωή τους. Ο άνδρας κατηγορείται ότι έπειθε ασθενείς που έπασχαν από σκλήρυνση κατά πλάκας να δοκιμάσουν μία «πρωτοποριακή θεραπεία» με ενέσεις βλαστοκυττάρων.

Από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος του για ανθρωποκτονία με δόλο. Ο 65χρονος Έλληνας και πρωταγωνιστής του κυκλώματος δεν είχε καμία ιατρική ιδιότητα και δήλωνε στα θύματά του νευρολόγος ή φυσίατρος.

Τον Νοέμβριο του 2020 ξεκίνησε να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης του ψευτογιατρού όταν ο αδερφός ενός από τα θύματα που έχασαν τη ζωή τους έκανε καταγγελία στην αστυνομία. Η έρευνα των Αρχών επεκτάθηκε και στη Γερμανία όπου φέρεται να συνεργαζόταν με έναν γιατρό. Στο ιατρείο εκεί βρέθηκαν τα φιαλίδια που χρησιμοποιούσαν στους ασθενείς. Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα τα φιαλίδια δεν περιείχαν βλαστοκύτταρα αλλά μόνο γλυκόζη.

Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία με δόλο στον «ψευτογιατρό» και στον Γερμανό συνεργό του

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, εις βάρος του 56χρονου «ψευτογιατρού» από την Αθήνα ο οποίος κατηγορείται οτι έπειθε ασθενείς που έπασχαν από σκλήρυνση κατά πλάκας να δοκιμάσουν μία «πρωτοποριακή θεραπεία» με ενέσεις βλαστοκυττάρων, με αποτέλεσμα πέντε άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Η νέα υπόθεση ψευτογιατρού ήρθε στο φως μετά από πολύμηνη έρευνα στελεχών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος Θεσσαλονίκης της ΕΛ.ΑΣ.

Ο 50χρονος φυσιοθεραπευτής φαίνεται πως συνεργαζόταν με ηλικιωμένο Γερμανό γιατρό και σύμφωνα με πληροφορίες αναζητούσε τα θύματά του ακόμη και σε εκκλησίες, ενώ εκτός από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα οι παθόντες εντοπίζονται σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Υπόσχονταν θεραπείες σε ασθενείς που έπασχαν από νευρολογικά προβλήματα, στους οποίους χορηγούσε πανάκριβα δήθεν φάρμακα. Δείγματα φιαλιδίων που φέρεται να χορηγούσε στάλθηκαν για εργαστηριακή ανάλυση και διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν απολύτως καμία φαρμακευτική ιδιότητα, όπως αναφέρεται στην πορισματική έκθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δράση των δύο δραστών αρχίζει από το 2009 και φαίνεται πως τα θύματα είναι περίπου 15, με πέντε από τους ασθενείς να έχουν καταλήξει, ενώ το παράνομο όφελος που αποκόμισαν αγγίζει το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις