ΕΛΛΑΔΑ

Οδοιπορικό του Newsbomb.gr σε Χατάι - Αντιόχεια: Παντού πόνος, θάνατος και καταστροφή

Οδοιπορικό του Newsbomb.gr σε Χατάι - Αντιόχεια: Παντού πόνος, θάνατος και καταστροφή
Συνεχίζει το οδοιπορικό στην πλήρως κατεστραμμένη Αντιόχεια.
Newsbomb.gr

Θλίψη σκορπά η πλήρως κατεστραμμένη Αντιόχεια και επαρχία Χατάι - Ο φακός του Newsbomb.gr μεταφέρει εικόνες γεμάτες πόνο - Κάτοικοι της Τουρκίας βρίσκονται σε απόγνωση ενώ συνεχίζουν να αναζητούν τους δικούς του ανθρώπους κάτω από τα χαλάσματα με την ελπίδα πως θα τους βρουν ζωντανούς.

Ο φακός του Νewsbomb.gr βρίσκεται στα χαλάσματα της αρχαίας πρωτεύουσας της επαρχίας Χατάι και της Αντιόχειας και αποκάλυψε απίστευτες εικόνες χάους, πόνου και θανάτου.

Στην αρχαία πρωτεύουσα της επαρχίας Χατάι, που δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα από τον σεισμό από κάθε άλλη περιοχή, χιλιάδες κάτοικοι προσπαθούν να πιστέψουν όσα βλέπουν τα μάτια τους, ο σεισμός ανέτρεψε συθέμελα τις ζωές τους, αφήνοντας κόσμο χωρίς οικογένεια, στέγη, υλικά αγαθά και αναμνήσεις.

Δεκάδες χιλιάδες παραμένουν οι αγνοούμενοι κάτω από τα συντρίμμια στην Τουρκία πέντε ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό. Το Newsbomb.gr μέσα από εικόνες μεταφέρει την απόγνωση και τον πόνο των ανθρώπων που συνεχίζουν να αναζητούν τους δικούς του ανθρώπους κάτω από τα χαλάσματα αλλά και εκείνων που είδαν τα σπίτια τους και τους κόπους μιας ζωής να καταρρέουν σε λίγα δευτερόλεπτα.

Αποχώρησε η ελληνική ΕΜΑΚ από την επιχείρηση στην Αντιόχεια

Η ελληνική διασωστική αποστολή συνέχισε τις έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων στα ερείπια κτηρίου στην Αντιόχεια της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, μέχρι τα ξημερώματα βρισκόταν η ελληνική ΕΜΑΚ στην Αντιόχεια και στο σημείο που επιχειρούσε από νωρίς χθες το απόγευμα προκειμένου να εντοπίσει κάποιο ίχνος ζωής.

Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές στο Newsbomb.gr, αργά χθες το βράδυ συγγενείς των ανθρώπων που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στα ερείπια παρακάλεσαν τους Έλληνες διασώστες να συνεχίσουν να επιχειρούν, εκείνοι φυσικά παρέμειναν στο σημείο για 14 ολόκληρες ώρες.

Όσον αφορά τα όσα γράφτηκαν χθες σχετικά με τις φωνές που ακούστηκαν από τα ερείπια, αρμόδια πηγή ανέφερε στο Newsbomb.gr, ότι είναι φυσικό μέσα στα χαλάσματα, τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στην έρευνα να «πιάνουν όλους τους ήχους» ακόμα και ενός ζώου π.χ. ποντικιού. Δυστυχώς η ελληνική ΕΜΑΚ αν και έσπασε όλες τις πλάκες και έφτασε μέχρι τον πάτο του γκρεμισμένου κτηρίου δεν εντόπισε οτιδήποτε και αποχώρησε από το σημείο νωρίς το πρωί σήμερα.

Σημειώνεται ότι άκαρπες τελικά ήταν οι έρευνες των Ελλήνων διασωστών της ΕΜΑΚ για την ανεύρεση της 24χρονης αθλήτριας βόλεϊ, Γκιοσντέ Οζτούρκ, που φέρεται να έστειλε sms μέσα από τα χαλάσματα πολυώροφου κτιρίου στην Αντιόχεια. Στα συντρίμμια δεν βρέθηκε ίχνος ζωής από την 24χρονη.

Το ακριβές σημείο που επιχείρησαν οι διασώστες:

Πρόκειται για το πολυτελές συγκρότημα των κατοικιών του εργολάβου ο οποίος συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ενώ προσπαθούσε να φύγει από τη χώρα.

Οργή κατά Ερντογάν

Την ίδια ώρα η οργή των Τούρκων ξεχειλίζει για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο καταλογίζουν καθυστερημένη αντίδραση.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας χαρακτήρισε τον σεισμό «την καταστροφή του αιώνα».

Η καταστροφή έγινε σε χρονική στιγμή αποφασιστικής σημασίας για τον αρχηγό του τουρκικού κράτους, που λογαριάζει πως θα παραμείνει στην εξουσία μετά τις φετινές εκλογές.

Αν και ορισμένοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι εκλογές να αναβληθούν εξαιτίας της καταστροφής.

Για τον Τούρκο πρόεδρο, η συγκυρία έμοιαζε ευνοϊκή. Μετά την πτώση της δημοτικότητάς του που κατέγραφαν οι σφυγμομετρήσεις πέρυσι, λόγω της οικονομικής κρίσης και του πληθωρισμού που πέταγε στα ουράνια (πάνω από 85%), έβλεπε τα ποσοστά του να συνέρχονται σιγά-σιγά.

Όμως η απουσία αποτελεσματικής διαχείρισης της καταστροφής τις πρώτες ημέρες μετά τον σεισμό από την κυβέρνησή του δεν αποκλείεται να αντιστρέψει την τάση.

Πάνω από 28.000 νεκροί - «Σβήνουν» οι ελπίδες να βρεθούν άλλοι επιζώντες

Υπενθυμίζεται ότι ο απολογισμός των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού —ο οποίος μέχρι το βράδυ του Σαββάτου είχε ξεπεράσει τους 28.000 νεκρούς— στην Τουρκία και τη Συρία, θα «διπλασιαστεί» και απειλεί να αυξηθεί «ακόμα περισσότερο», προειδοποίησε ο Μάρτιν Γκρίφιθς, κορυφαίο στέλεχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αρμόδιο για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων.

Παρά τις αντιξοότητες και τις πολικές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή, οι διασώστες προσπαθούν να ανασύρουν κόσμο από τα συντρίμμια του φονικού σεισμού.

Ο κ. Γκρίφιθς ταξίδεψε το Σάββατο στην πόλη Καχρανμάρμαρας, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού 7,8 βαθμών της 6ης Φεβρουαρίου. «Νομίζω ότι είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε με ακρίβεια (τον απολογισμό των θυμάτων)», πάντως «είμαι σίγουρος ότι θα διπλασιαστεί, αν δεν αυξηθεί ακόμη περισσότερο», είπε ο κ. Γκρίφιθς στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

«Δεν έχει αρχίσει ακόμα αληθινά η καταμέτρηση των νεκρών», πρόσθεσε.

Δεκάδες χιλιάδες μέλη σωστικών συνεργείων συνεχίζουν να ψάχνουν στα συντρίμμια, εν μέσω του κρύου που χειροτερεύει την κατάσταση για τα εκατομμύρια σεισμοπαθείς. Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν πως τουλάχιστον 870.000 άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως επισιτιστική βοήθεια, ζεστά γεύματα, στην Τουρκία και στη Συρία. Υπολογίζεται πως ως και 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν άστεγοι μόνο στη Συρία.

Σχεδόν 26 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν από την καταστροφή, ανέφερε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, απευθύνοντας έκκληση για δωρεές 42,8 εκατ. δολαρίων ώστε να χρηματοδοτηθεί η προσπάθεια αντιμετώπισης των άμεσων αναγκών από υγειονομική άποψη.

Κατά την υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της Τουρκίας (AFAD), πάνω από 32.000 μέλη τουρκικών σωστικών συνεργείων συμμετέχουν στις έρευνες, στα οποία προστίθενται 8.294 μέλη σωστικών συνεργείων και υπηρεσιών αρωγής από το εξωτερικό.

«Σύντομα, οι άνθρωποι που έχουν επιφορτιστεί με τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης θα δώσουν τη θέση τους σε εργαζόμενους ανθρωπιστικών οργανώσεων το έργο των οποίων θα είναι να φροντίσουν τους επόμενους μήνες τον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που επλήγησαν», τόνισε ακόμη χθες Σάββατο ο κ. Γκρίφιθς σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Σχετικές ειδήσεις

Τσελέντης: Οι νεκροί στη Συρία θα ξεπεράσουν τις 120.000 - Υπάρχουν ακατάλληλα σχολεία στην Ελλάδα

Σεισμός στην Τουρκία: Αποχώρησε η ελληνική ΕΜΑΚ από την επιχείρηση στην Αντιόχεια

Σεισμός στην Τουρκία-Συρία: Πάνω από 28.000 νεκροί - «Σβήνουν» οι ελπίδες να βρεθούν άλλοι επιζώντες

Σχετικές ειδήσεις