ΕΛΛΑΔΑ

Πλωτό νησί… αλά Ντουμπάι στη νότια Κέρκυρα

Πλωτό νησί… αλά Ντουμπάι στη νότια Κέρκυρα
Youtube

Στο τραπέζι ο διάλογος για την υλοποίηση του έργου. Τι αναφέρει ο δήμαρχος νότιας Κέρκυρας.

Σε διαβούλευση έχει τεθεί το ζήτημα για τη δημιουργία ενός τεχνητού πλωτού νησιού, όπως στο Ντουμπάι, στη νότια Κέρκυρα. Ακούγονται διάφορες απόψεις είτε από υποστηρικτές είτε από πολέμιους της ιδέας, ωστόσο έχει ανοίξει ένας μεγάλος διάλογος για το θέμα.

Οι μεν ισχυρίζονται ότι τέτοιες επενδύσεις προκαλούν ανάπτυξη, δημιουργούν θέσεις εργασίας και φέρνουν τουρισμό, ενώ οι δε υποστηρίζουν πως σε ένα νησί απείρου κάλλους σαν την Κέρκυρα δεν χρειάζεται να φέρνει κανείς ξενόφερτες ιδέες.

Ο δήμαρχος νότιας Κέρκυρας, Κώστας Λέσσης, μιλώντας στην ΕΡΤ3, ανέφερε σχετικά: «Πρόκειται για μία περιοχή, που δεν έχει επιβαρυνθεί περιβαλλοντικά με έργα για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου. Εμείς ως δήμος, όταν το πληροφορηθήκαμε, γίναμε κοινωνοί της πρότασης, που έχει κατατεθεί στο υπουργείο ανάπτυξης για να χρηματοδοτηθεί από το ταμείο ανάκαμψης, θέσαμε και θέτουμε ορισμένες προϋποθέσεις. Πρώτη προϋπόθεση είναι ότι πρέπει να έχει λόγο η τοπική κοινωνία, οι φορείς του τόπου μας να εκφράσουν τη γνώμη τους τεκμηριωμένα. Εγώ ως δήμαρχος έχω θέσει πέντε βασικούς λόγους, που πρέπει να εξετάσουμε γι’ αυτή την επένδυση.»

Όπως εξήγησε, ένα πρώτο ερώτημα είναι το αν θα υπάρχει περιβαλλοντική επιβάρυνση με την κατασκευή ενός τέτοιου έργου οικονομικού αντικειμένου και αν ναι ποια θα είναι.

Κατά δεύτερον, το ποιος θα επιβαρυνθεί τον κυκλοφοριακό φόρτο και τα έργα υποδομής που πρέπει να γίνουν για να στηρίξουν ένα τέτοιο έργο.

«Λένε ότι θα αναβαθμιστούν τρία λιμενικά έργα. Μέχρι σήμερα, τα τρία αυτά λιμάνια ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ, εμείς πρώτη βασική αρχή της αναβάθμισης είναι ότι πρέπει αυτά τα λιμάνια να έρθουν στην ευθύνη του δήμου. Τι αντισταθμιστικά οφέλη θα έχει ο δήμος με αυτή την επένδυση», επεσήμανε.

Τέλος, ο δήμαρχος είπε ότι «θα αγοραστεί χερσαία ζώνη για να μπορεί να στηρίξει τις θαλάσσιες υποδομές, που προτείνει να κατασκευάσει η εταιρεία. Άρα θα πάρουν ειδικούς όρους δόμησης. Πρέπει να πολεοδομηθεί ευρύτερα η περιοχή για να έχουν αντισταθμιστικά οφέλη και οι πολίτες».