ΕΛΛΑΔΑ

Τριανταφύλλου: Το αφήγημα των Τούρκων άλλαξε μέσα σε ένα βράδυ – Μπαλτζώης: Είχαμε 104 παραβιάσεις

Τριανταφύλλου: Το αφήγημα των Τούρκων άλλαξε μέσα σε ένα βράδυ – Μπαλτζώης: Είχαμε 104 παραβιάσεις
AP Photo

«Το αφήγημα του Ερντογάν για τους κακούς Έλληνες αρχίζει να ξεφτίζει» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο αντιστράτηγος ε.α., Γιάννης Μπαλτζώης

«Το κλίμα προς τους Έλληνες συνεχίζει να είναι θετικό. Είναι παράδοξο το πόσο άλλαξε το αφήγημα μέσα σε ένα βράδυ. Μετά τον σεισμό οι ίδιες εφημερίδες και τα ίδια τηλεοπτικά κανάλια που χτυπούσαν την Ελλάδα συνεχώς, αυτή τη στιγμή λένε μόνο θετικά λόγια» δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Δημήτρης Τριανταφύλλου, ενώ ο αντιστράτηγος ε.α. Γιάννης Μπαλτζώης αναφέρθηκε στην στάση του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απέφυγε να ευχαριστήσει προσωπικά τους Έλληνες για τη βοήθεια που προσφέρουν.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο κ. Μπαλτζώης, ως στρατιωτικός αναλυτής, ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός για το που θα οδηγήσει η λεγόμενη «διπλωματία των σεισμών» που παρατηρούμε την τελευταία εβδομάδα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας λέγοντας ότι «το DNA της γεωστρατηγικής αντίληψης των Τούρκων είναι 100 ετών. Οι ελπίδες που είχαμε μετά το 1999 (σ.σ. στον παλαιότερο καταστροφικό σεισμό της Τουρκίας) δυστυχώς διαψεύστηκαν. Ο κ. Ερντογάν δεν είπε ούτε ένα ευχαριστώ στους Έλληνες ή να πάρει τηλέφωνο τον Πρωθυπουργό για να τον ευχαριστήσει».

Αν και ο ίδιος δήλωσε στην ΕΡΤ ότι θέλει να είναι αισιόδοξος, το παρελθόν αλλά και το παρόν δεν τον αφήνει. Ως επίρρωση των λόγων του ο κ. Μπαλτζώης τόνισε ότι «είχαμε 104 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου μετά τον σεισμό» επισημαίνοντας ότι οι Τούρκοι βομβάρδισαν τη Συρία λίγες ώρες μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ.

Ωστόσο, όπως έδειξε και ο αντίκτυπος της παρουσίας των Ελλήνων διασωστών στην Τουρκία, ο απλός κόσμος μόνο ευγνωμοσύνη και ευχαριστώ έχει να δηλώσει προς τους γείτονές του, παρά τις απειλές της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας όλο τον προηγούμενο καιρό.

Από την πλευρά του ο κ. Τριανταφύλλου περιγράφοντας μια συνομιλία που είχε με νεαρή κοπέλα από την Τουρκία μετέφερε τη συγκλονιστική απάντησή της: «Ελπίζω να με σώσουν οι Έλληνες. Ξέρω ότι οι Έλληνες είναι καλοί άνθρωποι».

Μιλώντας για το κλίμα που υπάρχει στην Τουρκία ο καθηγητής που ζει εκεί τα τελευταία 12 χρόνια τόνισε ότι ποτέ δεν έχω αισθανθεί απειλή.

O κ. Μπαλτζώης εκτίμησε ότι θα υπάρξει ένα χρονικό διάστημα που θα έχουν σταματήσει οι απειλές, οι προσβολές που είναι πρωτοφανής για τις διεθνείς σχέσεις.

«Εκείνο το οποίο όμως είναι θετικό στην όλη υπόθεση, είναι ότι ο τουρκικός λαός που επί μήνες δηλητηριάζονταν με μίσος εναντίον των Ελλήνων, έχει αρχίσει να υποχωρεί ή να σβήνει. Το αφήγημα του κ. Ερντογάν για τους κακούς Έλληνες αρχίζει να ξεφτίζει. Αυτό είναι πολύ θετικό. Μακάρι να διαψευστώ και να έχουμε θετικά αποτελέσματα από αυτή τη φοβερή καταστροφή», συμπλήρωσε ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Ο Ολλανδός «ψευδοπροφήτης» ξαναχτύπησε με πρόβλεψη μεγάλου σεισμού και στην Ελλάδα

Σεισμός στην Τουρκία: «Ζήσαμε την απόλυτη δυστυχία», λέει μέλος επίλεκτης ομάδας ειδικών αποστολών

Στο «στόχαστρο του εγκέλαδου» η Κύπρος: Eιδικοί προειδοποιούν για ισχυρό σεισμό πάνω από 7 Ρίχτερ