ΕΛΛΑΔΑ

Ψάχνοντας την «Ατλαντίδα» της Βρετανίας: Επιστήμονες την αναζητούν με τη βοήθεια μαγνητικών πεδίων

Ψάχνοντας την «Ατλαντίδα» της Βρετανίας: Επιστήμονες την αναζητούν με τη βοήθεια μαγνητικών πεδίων

Η Doggerland φιλοξενούσε έναν από τους μεγαλύτερους προϊστορικούς οικισμούς στην Ευρώπη.

Η Doggerland είναι μια περιοχή που φιλοξενούσε έναν από τους μεγαλύτερους προϊστορικούς οικισμούς στην Ευρώπη και βυθίστηκε από ένα τεράστιο τσουνάμι πριν από περίπου 8.200 χρόνια.

Τα μαγνητικά πεδία της Γης μπορεί σύντομα να την αποκαλύψουν.

Τότε, αντί να βλέπουν μια μεγάλη υδάτινη έκταση, οι αρχαίοι άνθρωποι που στέκονταν στις “ακτές” της ανατολικής Αγγλίας έβλεπαν λόφους, πράσινες κοιλάδες και βαλτώδεις λιμνοθάλασσες. Με άλλα λόγια, μια εύφορη εποχή ικανή να φιλοξενήσει έναν αρχαίο ανθρώπινο πολιτισμό.

Αρχαιολόγοι στο Πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ στη Βρετανία σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες αναλύουν τα μαγνητικά πεδία με την ελπίδα να ανακαλύψουν τα μυστήρια της ανθρώπινης δραστηριότητας. Συγκεκριμένα, αναλύουν δεδομένα μαγνητομετρίας για να αναζητήσουν ανωμαλίες στα μαγνητικά πεδία που θα μπορούσαν να υποδείξουν την παρουσία αρχαιολογικών στοιχείων.

«Καθώς η περιοχή που μελετάμε βρισκόταν κάποτε πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα αυτή η ανάλυση να αποκαλύψει ακόμη και στοιχεία για δραστηριότητα κυνηγών-τροφοσυλλεκτών. Αυτό θα ήταν το αποκορύφωμα. Μπορεί επίσης να ανακαλύψουμε την παρουσία σκουπιδιών, δηλαδή χωματερών που περιέχουν οστά ζώων, όστρακα μαλακίων και άλλο βιολογικό υλικό, τα οποία θα μας αποκαλύψουν πολλά για τον τρόπο που ζούσαν τότε οι άνθρωποι», δήλωσε ο επκεφαλής ερευνητής της μελέτης, Μπεν Άρμστον.

Προς το τέλος της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η Doggerland, μια από τις πιο πλούσιες σε πόρους και οικολογικά δυναμικές περιοχές κατά την ύστερη Παλαιολιθική και Μεσολιθική περίοδο (περίπου 20.000-4.000 π.Χ.), βυθίστηκε κάτω από το νερό.

«Εάν εντοπίσουμε χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν ένα ανάχωμα, για παράδειγμα, θα εστιάσουμε σε αυτή την περιοχή και θα πάρουμε δείγμα από τον πυθμένα της θάλασσας. Μπορούμε να στείλουμε την οργανική ύλη για χρονολόγηση με άνθρακα, η οποία συνήθως μπορεί να μας πει πότε δημιουργήθηκε το υλικό», εξήγησε ο ερευνητής.

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering, Popular Mechanics, ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Γέφυρα Σερβίων: Απίστευτο και όμως ελληνικό! Πάνω από 1 ώρα η εναλλακτική διαδρομή για τους μαθητές

Υψηλή Γέφυρα Σερβίων: Έκλεισε για όλα τα οχήματα η δεύτερη μακρύτερη γέφυρα στην Ελλάδα

Υψηλή Γέφυρα Σερβίων: Κλείνει άμεσα η δεύτερη μακρύτερη γέφυρα στην Ελλάδα