ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Πρώτη συνεδρίαση για την επόμενη ημέρα στον σιδηρόδρομο

Τέμπη: Πρώτη συνεδρίαση για την επόμενη ημέρα στον σιδηρόδρομο
Φωτογραφία αρχείου / INTIME

Τέμπη: Συνεδριάζει το Συντονιστικό Κέντρο Ασφάλειας Σιδηροδρόμων με εντολή Γεραπετρίτη. Μειωμένη κίνηση στα λεωφορεία της Hellenic Train. Συνεχίζεται το δράμα συγγενών θυμάτων και τραυματιών.

Το πρωί του Σαββάτου (18/3) συνεδριάζει το Συντονιστικό Κέντρο Ασφαλείας Σιδηροδρόμων, το οποίο συγκροτήθηκε για πρώτη φορά σε σώμα την Παρασκευή (17/3). Η συνεδρίαση θα γίνει στο κέντρο διαχείρισης κλήσεων στην οδό Αχαρνών, με τη συγκρότηση του συγκεκριμένου σώματος να είναι μια πρωτοβουλία του υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για θέματα Μεταφορών και Υποδομών, Γιώργου Γεραπετρίτη. Μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, άλλωστε, η ασφάλεια και οι συνθήκες στον ελληνικό σιδηρόδρομο είναι μείζον θέμα συζήτησης.

Στη συνεδρίαση θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του ΟΣΕ, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας. Παρόντες θα είναι εκπρόσωποι της Hellenic Train και του ΕΚΑΒ. Στόχος της συνεδρίασης του συγκεκριμένου σώματος είναι να βελτιωθεί και να συντηρηθεί το σιδηροδρομικό δίκτυο έτσι ώστε να μην υπάρξουν στο μέλλον ανάλογα δυστυχήματα όπως η τραγωδία στα Τέμπη.

Από την Τετάρτη (15/3), πάντως, η Hellenic Train έχει βάλει λεωφορεία έτσι ώστε να πραγματοποιούνται τα δρομολόγια που υπό κανονικές συνθήκες θα έκαναν τα τρένα. Τα βαγόνια αναμένεται να κυκλοφορήσουν ξανά στις ράγες στις 22 Μαρτίου, όπου θα εφαρμοστεί και ένα νέο σύστημα τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης, το λεγόμενο HECS, από τα τέλη του ερχόμενου Σεπτεμβρίου. Η αποκατάσταση του δικτύου στον σιδηρόδρομο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, αναμένεται να γίνει σε πέντε φάσεις.

Στις 27 Μαρτίου, σε πρώτη φάση, θα προστεθεί στα δρομολόγια η γραμμή Αθήνα-Κόρινθος-Κιάτο-Αίγιο. Η γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη αναμένεται να επαναλειτουργήσει από την 1η Απριλίου. Παράλληλα, εφαρμόζεται μέτρα ασφαλείας, όπως η παρουσία δύο σταθμαρχών και η μειωμένη ταχύτητα σε μεγάλα τμήματα της γραμμής, μέχρι να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση του δικτύου και της ασφάλειας σε αυτό. Για την ώρα, στα λεωφορεία που έχει βάλει η Hellenic Train, πάντως, η κίνηση παρουσιάζεται μειωμένη.

Το δράμα, όμως, για τις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη συνεχίζεται και είναι καθημερινό. Ομοίως δύσκολη είναι η κατάσταση και για τους ανθρώπους που επέζησαν από την τραγωδία. Το υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε εφαρμογή τον αριθμό 10306, όπου παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη στις οικογένειες θυμάτων και τραυματιών από τα Τέμπη σε 24ωρη βάση.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, καθημερινά γίνονται περίπου 35 κλήσεις στον πενταψήφιο αριθμό με μέσο χρόνο συνομιλίας ανά κλήση τα 20 λεπτά. Όσοι επλήγησαν με οποιονδήποτε τρόπο μπορούν να ζητήσουν βοήθεια σε αυτή την ειδική γραμμή υποστήριξης, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα για ψυχολογική υποστήριξη μέσω Skype σε διάστημα 24ωρου ή στον χώρο της κατοικίας όποιου ζητήσει βοήθεια.