ΕΛΛΑΔΑ

Σουδάν: «Δεν μπορώ ούτε να φάω από τον φόβο μου» - Συγκλονίζει Ελληνίδα εγκλωβισμένη στη Μητρόπολη

Σουδάν: «Δεν μπορώ ούτε να φάω από τον φόβο μου» - Συγκλονίζει Ελληνίδα εγκλωβισμένη στη Μητρόπολη

Σουδάν: Η Αλεξάνδρα Καλημέρη μιλά στο Νewsbomb.gr μέσα από τη Μητρόπολη στο Χαρτούμ, όπου βρίσκεται εγκλωβισμένη μαζί με άλλους τέσσερις Έλληνες εδώ και τέσσερις ημέρες.

Εντείνεται η αγωνία για τους 15 ανθρώπους, ανάμεσα τους και πέντε Έλληνες, οι οποίοι έχουν εγκλώβιστεί στη Μητρόπολη στο Χαρτούμ, πρωτεύουσα του εμπόλεμου Σουδάν.

Η αφρικανική χώρα μετράει ήδη 185 νεκρούς από τις αιματηρές συγκρούσεις των παραστρατιωτικών οργανώσεων με τον στρατό, ενώ μεγάλη αγωνία επικρατεί για την τύχη των 150 εγκλωβισμένων, συνολικά, Ελλήνων που δεν μπορούν να εγκαταλείψουν το Σουδάν.

Η Αλεξάνδρα Καλημέρη μέλος της ελληνικής ομογένειας μίλησε μέσα από την ελληνορθόδοξη Μητρόπολη στο Newsbomb.gr και περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ώρες.

«Είχαμε ένα ήσυχο βράδυ αλλά στις 4:30 το ξημέρωμα ξεκίνησαν πάλι οι πυροβολισμοί. Έφτασαν μέχρι και την πόρτα οι εκρήξεις», ανέφερε αρχικά.

Η ανταλλαγή πυρών συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό ενώ η κυρία Καλημέρη επισήμανε ότι έχει χτυπηθεί εξωτερικά και η εκκλησία που βρίσκεται στα δύο λεπτά από την Μητρόπολη.

«Μας είπαν ότι θα μας βγάλουν από την Μητρόπολη»

Όπως αποκαλύπτει μίλησε με κάποιο σημαντικό πρόσωπο που βρίσκεται στο Σουδάν, ο οποίος δεσμεύτηκε να απομακρύνει τους εγκλωβισμένους από την Μητρόπολη καθώς διατρέχουν υψηλό κίνδυνο: «Χθες μίλησα με ένα σημαντικό πρόσωπο που βρίσκεται στο Σουδάν και είπε ότι θα προσπαθήσει να μας βγάλει από το κέντρο του Χαρτούμ γιατί εκεί βρίσκονται πολύ κοντά σημαντικά κτήρια, όπως το υπουργείο Εξωτερικών Αλλά τώρα επειδή πυροβολάνε συνέχεια, μάλλον δεν μπορεί να μας βγάλει», είπε η Αλεξάνδρα Καλημέρη.

Για την τύχη των Ελλήνων στο Σουδάν μίλησε στην ΕΡΤ και ο Υφυπουργό Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης. Τόνισε, δε, ότι «αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες να δούνε όλες τις πιθανότητες, γιατί ακόμα και το αεροδρόμιο δεν λειτουργεί. Οπότε, πρέπει να βρεθεί ένας ασφαλής τρόπος, αν δεν βρεθεί ασφαλής δίοδος, δεν προχωράμε σε εκκενώσεις, είναι ακόμα πιο επικίνδυνο».

«Δεν μπορώ ούτε να φάω από τον φόβο μου»

Οι στιγμές που βιώνουν οι εγκλωβισμένοι είναι δραματικές καθώς όπως λέει η κυρία Καλημέρη, ήταν δύσκολο να κοιμηθούν τα βράδια λόγω των πυροβολισμών. Μάλιστα η ίδια δεν μπορούσε να φάει από τον φόβο της: «Δεν μπορούμε να κοιμηθούμε τα βράδια... είμαστε όλοι συγκεντρωμένοι σε ένα μέρος και αποφεύγουμε τα ανοιχτά σημεία και τις γωνίες. Εγώ δεν μπορώ εδώ και τρεις μέρες να φάω από τον φόβο μου... είναι ψυχολογικό».

Πάντως υπάρχει πρόσβαση όπως σημειώνει σε προμήθειες φαγητού σε πόσιμο νερό και κάποιες ώρες τίθεται σε λειτουργία μια γεννήτρια για να υπάρχει ρεύμα, σημειώνει η Αλεξάνδρα Καλημέρη.

Έλληνας έχει εγκλωβιστεί σε ξενοδοχείο στο Χαρτούμ - «Είμαστε τέσσερις ημέρες χωρίς ρεύμα»

Στο Χαρτούμ, εκτός από τους Έλληνες εγκλωβισμένους στη Μητρόπολη και τους δύο τραυματίες που βρίσκονται στο νοσοκομείο, επικρατεί αγωνία για τον Έλληνα ξενοδόχο, Θανάση Παγουλάτο.

«Για τέταρτη ημέρα βρισκόμαστε εγκλωβισμένοι στο ξενοδοχείο. Είναι επικίνδυνο να βγούμε έξω», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Βρίσκομαι με την κουνιάδα μου είμαι στο ξενοδοχείο και με πέντε υπήκοους πελάτες από το εξωτερικό», πρόσθεσε.

Τόνισε ότι έχουν υπάρχουν προμήθειες σε φαγητό, πρόσβαση σε νέρο αλλά όχι σε ηλεκτρικό ρεύμα.

«Το ρεύμα έχει κοπεί και η γεννήτρια βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο και δεν μπορούμε να την θέσουμε σε λειτουργία», εξήγησε ο κ. Παγουλάτος

«Ακούγονται συνεχώς, πυροβολισμοί, κανονιές και εκρήξεις», δήλωσε εν μέσω ανησυχίας ο κ. Παγουλάτος.

Οι εκκλήσεις για εκεχειρία

Η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εργάζονται πάνω σε μια πρόταση εκεχειρίας, δήλωσαν δύο πηγές των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας. Το Κάιρο είναι ο σημαντικότερος υποστηρικτής των ενόπλων δυνάμεων του Σουδάν, ενώ ο Ντάγκλο έχει καλλιεργήσει δεσμούς με ξένες δυνάμεις, όπως τα Εμιράτα και η Ρωσία.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι δήλωσε χθες ότι βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τον στρατό και τις ΔΤΥ προκειμένου «να τους ενθαρρύνει να δεχθούν μια εκεχειρία». Αν και ο στρατός του Σουδάν υπερτερεί αριθμητικά και διαθέτει αεροπορικές δυνάμεις, οι ΔΤΥ έχουν μεγαλύτερη παρουσία στις γειτονιές του Χαρτούμ και άλλων πόλεων.

Γραφεία, σχολεία και βενζινάδικα στην πρωτεύουσα παρέμειναν κλειστά χθες, ενώ τα περισσότερα νοσοκομεία επίσης δεν λειτούργησαν. Οι γέφυρες που ενώνουν το Χαρτούμ με την Ομντουρμάν και τη Μπάχρι έχουν αποκλειστεί από τεθωρακισμένα, ενώ κάποιοι δρόμοι που οδηγούν έξω από την πρωτεύουσα είναι απροσπέλαστοι.

Σχετικές ειδήσεις