ΚΟΣΜΟΣ

Σουδάν: Μαρτυρία Ελληνίδας εγκλωβισμένης - «Οι πυροβολισμοί φτάνουν μέχρι την πόρτα της Μητρόπολης»

Σουδάν: Μαρτυρία Ελληνίδας εγκλωβισμένης - «Οι πυροβολισμοί φτάνουν μέχρι την πόρτα της Μητρόπολης»

Δραματικές ώρες ζουν οι άνθρωποι που έχουν εγκλωβιστεί στον ελληνορθόδοξο ναό του Σουδάν από το Μεγάλο Σάββατο λόγω του εμφυλίου που έχει ξεσπάσει - Σοκάρει η μαρτυρία Ελληνίδας μέσα από τη Μητρόπολη

Δραματικές μέρες και ώρες ζουν οι πέντε Έλληνες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Μητρόπολη του Σουδάν μαζί με ακόμα 8 ανθρώπους.

Η Αλεξάνδρα, είναι μια από τις Ελληνίδες που παραμένουν από το Μεγάλο Σάββατο στον ελληνορθόδοξο ναό. Η ίδια μίλησε στον ΣΚΑΪ για τα όσα τραγικά συμβαίνουν μεταδίδοντας το πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση εξαιτίας του εμφυλίου.

«Οι πυροβολισμοί δεν σταματούν. Συνεχίζουν μέχρι και τώρα. Είπαμε ότι αυτή τη νύχτα θα είναι χειρότερα. Οι πυροβολισμοί φτάνουν μέχρι την πόρτα της Μητρόπολης. Πυροβολούν και την πόρτα της Μητρόπολης συνέχεια», ανέφερε αρχικά η Ελληνίδα.

«Δεν μπορούμε να βγούμε. Έχουμε λίγα πράγματα, φαγητά για τρεις – τέσσερις ημέρες. Οι δύο που προσπάθησαν να φύγουν είναι στο νοσοκομείο. Οι γιατροί είναι λίγοι. Κάποιος γιατρός προσπαθεί να βρει τα απαραίτητα για να χειρουργηθούν», πρόσθεσε στη συνέχεια.

«Εμείς είμαστε εγκλωβισμένοι στη Μητρόπολη. Όχι στο ναό. Είναι ο στρατός με τις παραστρατιωτικές ομάδες και χτυπούν ο ένας τον άλλο. Ελπίζουμε ό,τι καλύτερο.», ανέφερε η Αλεξάνδρα στη συνέχεια ελπίζοντας ότι θα βγουν σώοι.

Σουδάν: «Δεν έχουμε ρεύμα, ακούμε διαρκώς πυροβολισμούς» - Συγκλονίζει ο Μητροπολίτης Νουβίας

Ο Μητροπολίτης Νουβίας μιλά στο Newsbomb.gr και μεταφέρει τις νεότερες εξελίξεις από το εμπόλεμο Σουδάν.

Όπως δήλωσε ο Μητροπολίτης Σάββας, επικρατεί αγωνία αλλά και φόβος από τον εμφύλιο που ξέσπασε στη χώρα, καθώς συνεχώς σημειώνονται εκρήξεις και ακούγονται πυροβολισμοί.

«Οι μάχες συνεχίζονται και σήμερα. Στις 05:30 το πρωί ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί, ενώ ακούμε και βομβαρδισμούς», είπε ο Μητροπολίτης.

Ανάμεσα στους εγκλωβισμένους στη Μητρόπολή, όπως αναφέρει, βρίσκονται πέντε Έλληνες, τρία παιδιά, Αιθίοπες και Ρώσοι. Το ζήτημα είναι κατά πόσο θα καταφέρουν να επιβιώσουν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, καθώς ζουν χωρίς ρεύμα και με περιορισμένες προμήθειες: «Έχουμε προμήθειες σε φαγητό αλλά δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσουν. Δεν έχουμε ρεύμα αλλά υπάρχει πόσιμο νερό», δήλωσε ο Μητροπολίτης Σάββας.

Περιγράφει επίσης ότι κανείς δεν γνωρίζει τι συμβαίνει εκτός του κτηρίου ενώ χρησιμοποιούν τα κινητά τους, φορτίζοντάς τα σε μια γεννήτρια: «Δεν έχουμε επαφή με τον έξω κόσμο. Φορτίζουμε τα κινητά μας σε μια γεννήτρια, τη βάζουμε μία ώρα το πρωί και μία ώρα το βράδυ για να πάρουμε ρεύμα».

Μάλιστα, το μήνυμα που στέλνει ο Μητροπολίτης Σάββας μέσω του Newsbomb.gr είναι ότι θα εγκαταλείψει το Σουδάν όταν θα έχει φύγει και ο τελευταίος Έλληνας από τη χώρα της Αφρικής. «Ακόμα κι ένας να παραμείνει εγώ δεν φεύγω», είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε βίντεο ντοκουμέντο μέσα από τη Μητρόπολη: